Welk filter voor mijn 120l goudvissen aquariumk

Discussie in 'Vissen' gestart door stfn753, 31 jul 2017.

 1. stfn753

  stfn753 Nieuw Lid

  Lid geworden:
  31 jul 2017
  Berichten:
  1
  Leuk Bevonden:
  0
  Beste mede vis liefhebbers,

  Ik heb sinds kort 2 goudvissen (zwarte sluierstaar en een butterflytail) aangeschaft. Deze zaten eerst in aquarium van 20l. Na wat onderzoek ben ik er achter gekomen dat dit veel te klein voor ze was en hebben ze nu een aquarium van 120l. Nou gebruik ik wel nog steeds het filter dat op het 20l aquarium zat ivm de bacteria die in het filtermedia zitten. Nu wil ik ook deze z.s.m. een upgrade geven. (Aangezien ik weet dat dit filter weinig voor mijn aquarium doet).Maar ik heb hierbij twee vragen; Vraag 1, Wat voor filter is het beste voor mijn aquarium en natuurlijk de vissen? Goudvissen poepen veel wat slecht is voor het water. Welk filtersysteem is hier het meest op berekend? Ik zie namelijk door het bomen het bos niet meer. Als jullie tips hebben hoor ik het graag. Liefst ook een filter dat niet te veel geluid maakt i.v.m. huisgenoten en hopelijk niet te duur is. Vraag 2; Hoe zet ik de goede bacterien over naar het nieuwe filter?

  Alvast bedankt!
  Mvg STFN753
   
 2. fancyGoudvis

  fancyGoudvis Dierenliefhebber
  Magazine auteur

  Lid geworden:
  5 sep 2013
  Berichten:
  159
  Leuk Bevonden:
  14
  Hallo STFN
  Super dat je zo goed voor je vissen wilt zorgen!

  Ik zou een filter aanraden dat minimaal 5 keer per uur de aquariuminhoud filtert.
  Je komt dan uit op een filter met minimaal 5 keer 120 = 600 liter filtercapaciteit.
  Een iets sterker filter zou ook prima zijn.
  Altijd een buitenfilter nemen. Dat filter staat onder het aquarium. Een aanvoer en een afvoerslang verbinden het filter met het aquarium.
  Als filtermedia gebruik ik keramische stenen die heel erg poreus zijn. Daarin kunnen zich bacteriën heel goed vestigen. Plus een dun laagje filterwatten om het grove vuil bij binnenkomst op te vangen.

  Je kan je oude filtermedia gewoon de eerste 6 weken laten meedraaien in je nieuwe filter. Dat nieuwe filter zal toch veel groter zijn dan je binnenfilter, dus plaats genoeg.
  Zo kunnen de bacteriën zich goed aanpassen aan hun nieuwe thuis.

  Ik heb zelf 2 filters draaien op een 350 liter bak. Dit is makkelijk omdat ik dan het ene filter kan schoonmaken, terwijl het andere filter gewoon doordraait. Zo blijft er een filter draaien en de bacteriecultuur redelijk in stand.
  Een Eheim Proffesionel 3 en een JBL CristalProfi E 1501.
  Beide tweedehands gekocht via Marktplaats.
  Prima filters die maar weinig geluid maken. Vooral de Eheim is erg stil, maar geen enkel fiter is helemaal geruisloos (Tip: koop geen stokoude ronde Eheim pot, neem een vierkante Eheim).

  Ikzelf ververs ook nog twee keer per week 30 tot 50 % van het water (en soms vaker, als de vissen hebben gepaaid) om de vervuiling van het water zover mogelijk te beperken. Vooral schoon water is bij sluierstaarten belangrijk.
  Bij mij zullen de filterbacteriën niet zo heel veel invloed hebben op de waterkwaliteit, maar ze zijn zeker waardevol voor het welzijn van de vissen.

  Als je meer gespecialiseerde info wilt over het houden van Sluierstaarten dan raad ik je zeker aan om eens te kijken op het Fancy Goldfish Forum van Dino Tan. Hij is de expert op dit gebied.

  Ik hoop dat je iets kan met deze tips.
  Veel plezier gewenst met je vissen!
  Groet,
  FancyGoudvis:blush:
   
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
 1. Rubjuuh
  Reacties:
  7
  Weergaven:
  1.112
 2. bartelbie
  Reacties:
  3
  Weergaven:
  1.404
 3. loungeexx
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  3.611
 4. Tijmen
  Reacties:
  6
  Weergaven:
  5.970
 5. ebonie_29
  Reacties:
  5
  Weergaven:
  1.308

Deel Deze Pagina