Walnoten

Discussie in 'Honden' gestart door lolgirl, 15 nov 2007.

 1. lolgirl

  lolgirl Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  21 mei 2007
  Berichten:
  1.241
  Leuk Bevonden:
  1
  Hoi,

  Op andere forum lees ik dat iemand walnoten aan haar hond geeft.

  Is dat wel goed?

  Zo ja, mag de hond de harde schil ook opeten?

  Zo nee, dan zal ik die haar erop wijzen. :wink:
   
 2. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Wij hebben thuis twee walnotenbomen in de tuin staan en onvermijdelijk vallen dus elk najaar heel wat noten op de grond (minsten 50 kg). En onze honden vreten aardig wat walnoten op en zijn er nog nooit ziek van geworden. Dus ik neem aan dat het geen kwaad kan.
  Volgens mij eten onze honden de schil niet op. Ze kraken de noten en spugen dan het merendeel van de schil uit. Maar ze zullen er vast ook wel wat van binnen krijgen, maar dat word volgens mij gewoon weer uitgepoept.
   
 3. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  De vruchtjes in de walnoten mogen ze zeker hebben, is zelfs gezond. De harde schaal ei-gen-lijk niet maar dan moet je hond er wel gevoelig voor zijn wil hij er iets van merken. En zoals Fem al zei; de meeste spugen het uit en eten alleen het walnootvruchtje op.
   
 4. lolgirl

  lolgirl Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  21 mei 2007
  Berichten:
  1.241
  Leuk Bevonden:
  1
  Nadat ik op ander forum had gezegd dat vrucht van walnoten gezond is, reageerde er nog iemand:

   
 5. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Dan klopt daar niet veel van want zo nu en dan een beetje nootjes is zelfs heel gezond voor een hond. Om dezelfde reden dat die goed zijn voor mensen. Alleen macadamianoten en pindanootjes zijn niet 'hond-geschikt'. Ik heb zelf een walnoten en kastanje boom staan. Als de walnoten vers zijn zijn de schalen met je handen te kraken. Natuurlijk moet je geen walnoot met schaal aan je hond voeren als die al 6 maanden in je berging ligt. Maar noten die alleen als vruchtje worden gegeven aan de hond bevatten veel goede voedingstoffen. En zoals bij alles; geef het met mate, niet 1 kilo per keer.
   
 6. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Nou, ik geloof daar niet veel van. Onze honden hebben nog nooit nier of blaasstenen gehad. En ik denk dat de honden zelf ook wel ruiken wanneer er een schimmel in de noot zit (mij lijkt dat ie dan niet meer zo fris ruikt) en die zullen ze dan vast niet opeten.
  Anyway, het is iets dat wij sowieso niet kunnen voorkomen. Tenzij we gedurende de herfst continu allemaal met een bezem in de hand op het terras staan om de noten bij elkaar te vegen :wink:
   
 7. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Re:

  Inderdaad Fem. Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat noten slecht zijn voor honden. Het tegendeel is echter wel bewezen.

  Tamme kastanjes zijn zelfs heel gezond voor een hond.

  Edit voor de vorige post; pindanootjes zijn niet giftig voor een hond maar zijn omhulsel kan spijsverteringsproblemen meebrengen. Dus gepelt zijn ze geen probleem.
  Wilde kastanjes zijn ook niet geschikt voor honden maar Macadamianoten zijn een grote NONO.

  Enkel honden die een notenallergie hebben mogen onder geen beding eender wat voor noot hebben.
   
 8. lolgirl

  lolgirl Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  21 mei 2007
  Berichten:
  1.241
  Leuk Bevonden:
  1
  Persoon op ander forum is afgestudeerd dierenarts en zegt:
   
 9. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Sorry dat ik het zeg maar dierenartsen weten bijna niks over voeding. Dierenartsen leren bijvoorbeeld nog altijd dat je vlees niet rauw mag geven (zoals je zelf al gequote hebt) en dat brokken goed zijn om tandvlees tegen te gaan. Diergeneeskunde ligt op dit gebied, helaas, zeer ernstig achter.
  En daarbij, de ziekte van Aujeszky komt alleen maar voor in varkensvlees. Wat voorheen nog niet eens zo een probleem was, alle varkens werden verplicht daartoe geent. Nu hebben ze die vaccinatieplicht weggehaald omdat Nederland zo goed als Aujeszky-vrij is. Maar als een varken dan ziek is, dan kan het dus wel gevaarlijk zijn voor de hond. Dus veiligheidshalve zou je varkensvlees niet meer rauw moeten voeren.
  Daarbij is kippenvlees juist veeeeel gevaarlijker wanneer het gekookt is, de botjes gaan dan namelijk splinteren. Bij rauw kippenvlees gebeurd dit niet.

  Dus, de geloofwaardigheid van dit verhaal is voor mij nihil. Als die afgestudeerde dierenarts hierover al fouten maakt, wie zegt dat het vehraal over de walnoten dan klopt?
  En dan nog: wij kunnen absoluut niet voorkomen dat de honden walnoten eten, tenzij we 2 walnotenbomen van 60 jaar oud omhakken (wat waarschijnlijk niet eens mag van de gemeente) of we zouden de honden nooit meer in de tuin moeten laten en ze alleen binnen opsluiten.
  Onze honden regelen zelf hoeveel walnoten ze vreten en tot nu toe zijn ze er nog nooit ziek van geworden. We wonen al 10 jaar in het huis en hebben altijd honden gehad in dit huis. Geen enkele hond is ziek geworden door een schimmel die eventueel in de noot voorkomt. Onze 2 honden die 10 jaar, hebben beide geen blaas- en/of nierstenen.
  Dus ik zie echt geen probleem erin.
   
 10. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Raar.... Ik heb nog NOOIT een wolf gezien met een kookpot op zijne rug om zijn vlees te koken :notes: .
  Nee, nooit enkel vlees geven. Ze hebben ten eerste al een goede hoeveelheid aan botten nodig om hun tanden te kuisen en om op te eten.

  Patatten koken kan ook. Lichter verteerbaar, geen vette rommel en niet giftig.

  Omdat ze gisten in het maag en darmstelsel. Het zijn mini-steenvruchtjes. Tegen de 'steentjes' kunnen ze niet goed tegen. Ontpitte druiven kan weer wel.

  Omdat af en toe een kleine hoeveelheid noten heel gezond is voor een hond.

  Huis honden, wolven en wilde honden. zijn scavangers en predators -aaseters en (meestal kleine-) prooidiereters. De eten hun prooi incl. maag op. Via die maag krijgen ze een kleine hoeveelheid groentjes, nootjes en vruchtjes binnen die het dier al opgegeten had. Honden hebben het dus wèl nodig, maar niet in gek grote hoeveelheden.

  Voor de rest sluit ik mij helemaal aan bij Femke==>
  Dàt en omdat rauwe voeding nu eenmaal de kassa van de vet niet spekt.
   
 11. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Oh ja, over die aardappels: aardappels en tomaten behoren dat de familie van de Nachtschade-achtigen. Dit zijn allemaal giftige planten. Toevallig zijn de de aardappel en tomaat te eten. Maar de scheuten die uit aardappelen komen als ze te lang liggen, die zijn giftig (voor mens en dier). Net zoals bijvoorbeeld al het groene loof aan een tomatenplant. Dus je kunt aardappelen best voeren, zolang er maar geen scheuten aan zitten (al denk ik eigenlijk wel dat het een dikmaker is maar dat terzijde).
   
 12. mdehond

  Lid geworden:
  27 jun 2004
  Berichten:
  3.298
  Leuk Bevonden:
  0
  Als deze man DA is heeft hij niet veel verstand van voeding inderdaad. De vraag waarom honden geen rozijnen mogen lijkt mij al zeer makkelijk en voor de hand te liggen...
   
 13. zaza

  Lid geworden:
  13 okt 2003
  Berichten:
  1.409
  Leuk Bevonden:
  1
  Onze hond speelt ook de gekste dingen binnen omdat die er van overtuigd is dat alles eetbaar is, een walnoot heeft ze dus ook al wel eens verorberd.
  Als de pel er nog aanzat dan kraakte ze de noot gewoon en at dan alleen de vrucht op.

  Hoewel ze dus professionele vuilbak is, is ze nog nooit ziek geweest van eten. Wel al eens gebeurt dat de ontlasting wat hard was van iets te veel benen eten of dat ze een dag niet wilde eten (bv omdat ze dag ervoor veel had gegeten); een dag uitvasten kan voor een hond geen kwaad en daarmee was het dan ook opgelost.

  Rauw vlees krijgen ze hier ook, lusten ze enorm graag. Ziekte van aujeszki maak ik me niet druk om, die ziekte komt al een aantal jaren niet meer voor in de varkenspopulatie en bijgevolg dus ook niet bij honden en katten.

  Een beetje hondenmaag kan best wel wat verteren, je wil niet weten wat een hond buiten allemaal tegenkomt en gewoon opeet.
  Zolang het eten dat je geeft niet zout, gekruid, te vet of ronduit giftig kan het allemaal geen kwaad.

  Ps: en nee ik ben geen voedingsspecialist, weet er vrij weinig over en baseer mij dus enkel op wat de honden die ik zelf ken allemaal (probleemloos) verorberen.
   

Deel Deze Pagina