Waarom hebben manx-katten geen staarten?

Discussie in 'Katten' gestart door Dierenliefhebber - Jarvis, 23 sep 2022.

Tags:
 1. Dierenliefhebber - Jarvis

  Lid geworden:
  20 sep 2022
  Berichten:
  4
  Leuk Bevonden:
  0
  [​IMG]
  De Manx is de enige kat die gefokt is zonder staart. Dit is een 1-jarige rumpy Manx-kat.

  Laten we eerlijk zijn. Er is maar één vraag als het over Manx-katten gaat:waarom hebben ze geen staarten? Het simpele antwoord is dat dit oude ras van het eiland Man (vandaar de naam) een genetische mutatie heeft in het gen dat zijn ruggengraat vormt.

  Er wordt aangenomen dat het staartloze ras op het eiland is ontstaan, maar vervolgens is gefokt met katten die zijn meegebracht door Noordse ontdekkingsreizigers - je weet wel, Vikingen. Vanwege het isolement van het eiland en de dominantie van het gen, werd staartloosheid een dominante eigenschap onder de kattenpopulatie van het eiland.

  Dit is wat er gebeurde:het gen, met het label "M", veroorzaakte een abnormale ontwikkeling van de coccygeale (staart) en sacrale wervels (het gebied van de wervelkolom net voor de staart). Alle Manx hebben één M-gen en één normaal gen, waarbij het mutante of Manx-gen onvolledig dominant is, wat betekent dat de twee kopieën van een gen voor een bepaalde eigenschap (in dit geval staartloosheid) worden gecombineerd zodat geen van beide de andere domineert. Dit vertaalt zich in het feit dat Manx-katten worden geboren zonder staart of met staarten van verschillende lengtes. Hun staartlengtes zijn geclassificeerd als:

  Manx zijn meer dan alleen staartloosheid
  Dus dat is het verhaal van de staart. Maar er is zoveel meer aan de Manx. Het is een zeer geliefd ras op het eiland Man en elders en in 1906, toen de CFA werd opgericht, was de Manx een van de vijf oprichters van de vereniging.

  Vicki en Glen Webberley bezitten Manx Station Farm &Cattery in Greenwich, New York. Ze fokken en verkopen af en toe Manx-katten en zijn grote fans van het ras. En hoewel staartloosheid de meeste aandacht krijgt, zegt Vicki dat een ander opvallend kenmerk de ronding van het ras is.

  "Ze zijn het tegenovergestelde van de buisvormige of Siamese kat in Bengaalse stijl", zegt ze. "Ze hebben een kort, compact lichaam, zoals een bowlingbal. Er wordt vaak gezegd dat ze op een fruitschaal lijken. Hun ogen zijn als kersen, de ooraanzet is als een schijfje meloen. De oren zijn rond, ze zijn klein tot middelgroot en niet bovenop het hoofd; ze zijn lager op de zijkant geplaatst."

  De oorspronkelijke eilandkatten waren kortharen die met langharige katten fokten. Tegenwoordig kan Manx elk type vacht hebben (langharige Manx worden Cymrics genoemd). Maar of het nu korthaar of Cymric is, beide zijn dubbel gecoat - waardoor het aanvoelt als een pluche ondervacht met grovere buitenharen. En ze kunnen in letterlijk elke kleur en elk patroon voorkomen, behalve puntig (zoals een Siamees.)

  Manx-katten hebben sterke achterpoten, iets langer dan hun voorpoten, wat de achterkant een opgetrokken uiterlijk geeft. Ze zijn dicht en gespierd en zwaarder dan ze eruitzien. Webberley zegt dat ze zelfs zonder staart voor evenwicht goed springen.

  In termen van persoonlijkheid en temperament zijn ze misschien wel de meest on-katachtige katten in het dierenrijk. "Ze hebben hondachtige persoonlijkheden en zijn erg gehecht aan hun mensen", zegt Webberley. "Ze komen als ze geroepen worden. Ze zijn attent, ze letten op je. Ze willen bij je zijn en op je wachten. Ze zullen apporteren. Het is als een puppy die niet opgroeit."

  Manx-katten jagen graag wanneer ze dat mogen en zullen alles volgen en vangen, van insecten tot knaagdieren tot vogels. Ze zijn speels en houden van gezelschap, in tegenstelling tot anderen van hun soort die hun menselijke huisgenoten vaak negeren.
  Lees verder:http://nl.226248.com/cats/katten/1004031573.html
   
Laden...

Deel Deze Pagina