obstipatie

Discussie in 'Katten' gestart door sabine, 3 jun 2007.

 1. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  onze jerry van 8 is altijd al een kwakkel kater geweest. hij heeft blaasgruis,maar met aangepaste brokjes gaat dit prima.langs deze blaasgruis had jerry van jongs af aan last van obstipatie.
  het begon toen hij 3 jaar was. zo 1 tot 2 keer per jaar kon hij ineens niet meer poepen. geen enkel laxerend middel hielp dus moest de ontlasting operatief worden verwijderd. het bleef bij een matig voorkomen van verstopping.
  jerry is nogal angstig aan gelegd,dus zodra hij ergens van schrikt als hij op de bak zit trekt hij letterlijk zijn keutel weer in. ( met grote gevolgen)
  jerry is nu dus bijna 8 jaar en de obstipatie is zelfs zo erg geworden dat het nu ieder maand raak is. we hebben echt alles al gehad; operatief verwijderen (in het ergste geval,en dat is 9 van de 10 keer), microlax,tractonorm,parafine,vezels,lijnzaad. via de dierenhomeopaat krijgt jerry nu vitamine e erbij en heeft hij 2 homeopatische korrels moeten slikken. ook moet hij afvallen want hij is nogal aan de zware kant.
  volgens de homeopaat heeft jerry een aangeboren luie darm die dus binnen een ongekende tijd helemaal stopt met functioneren.
  voor we naar de homeopaat gingen met jerry zei onze eigen dierenarts dat we eigenlijk eens moesten gaan nadenken of we jerry dit wel steeds moesten laten ondergaan iedere maand. de pijn en de stress van het niet kunnen poepen.hij duidde dus op inslapen. maar als jerry eindelijk van zijn ontlasting is verlost na 3-4 dagen (operatief, maar soms ook uit zich zelf) , dan is hij weer de oude jerry en speelt er vrolijk op los. dat maakt het voor ons zo moeilijk. na de dierenarts hebben we dus de homeopaat geraadpleegt. volgens hem moesten de korrels aanslaan,samen met al die andere middeltjes.maar helaas.....zo is jerry 's avonds nog fit en poept die goed op de bak en zo is hij de volgende morgen te vinden achter de bank met een pijnlijk gezicht en heeft die weer overgegeven.
  dan weten wij weer hoe laat het is. het komt ook zo plots opzetten en helaas steeds vaker.
  hij is dan zo beroerd. echt zo zielig. we denken dan ook: dit kan niet zo verder. maar als hij zich weer lekker voelt is het weer een gezonde speelse jerry.we hebben nu echt geen idee meer wat we moeten met jerry. wat helpt nog? het enige dat we weten is dat zijn darm er ooit een keer mee ophoudt. echt oud zal hij dus niet worden, dat weten we nu al omdat hij steeds vaker verstoppingen heeft.
  heeft iemand mischien nog een tip wat we verder met jerry kunnen doen?
  inslapen is het laatste wat we willen natuurlijk. maar het speelt wel steeds door ons hoofd. je wilt niet dat die steeds door die pijn heen moet.
  we waren al aan het denken aan iemand die aan de hand van een foto van jerry kan zien wat hij zelf voelt of denkt. weet even niet hoe je zo iemand noemt. heb er wel eens over gelezen op het forum.we willen echt alles geprobeerd hebben.
  jerry ligt nu dus weer met een dag obstipatie. hij heeft gisteren gelijk een microlax gehad maar deze had geen effect. hij krijgt zometeen nummer 2.
  soms eet hij nog wel eens tijdens zijn obstipatie maar hij heeft nu al een dag niks willen eten. hij ligt maar wat in een hoek en vind het wel lekker om geaaid te worden op zijn buik. dit doen we vaker,dan voel je hoe de harde keutel zich draait in zijn darm. soms kan hij hiervan de dag erna poepen.we hebben eens een foto van zo,n keutel gemaakt die er uiteindelijk uit kwam. die had zo,n omvang,dat we er echt van schrokken.
  we hopen echt dat hij morgenochtend uit zich zelf heeft kunnen poepen anders moet hij weer onder het mes.( ze verdoven hem dan ligt en mbv parafine haalt de dierenarts met zijn vinger de darm leeg.)
  is er mischien nog iemand die een kat kent met dit probleem?
  bij ons in het dorp zijn er nog 2 katten maar die reageren goed op de microlax. jerry reageert nu nergens meer op.
  we zijn even ten einde raad.....
   
 2. -margriet-

  Lid geworden:
  5 jun 2005
  Berichten:
  575
  Leuk Bevonden:
  0
  hi!

  Arme Jerry.... dat is toch óók niet leuk?!?!?

  Wat voor voer krijgt Jerry??

  Ik heb er niet veel verstand van, en kan je dus ook niet écht raad geven..

  Bij mensen helpt inderdaad masseren vaak. Misschien níet alleen doen als hij al obstipatie heeft, maar juist elke dag ofzo?

  Het lijkt op zich maar een kleine ingreep... klopt dat? En blijkbaar zit de keutel dan tóch wel aan het einde van de darm? (anders kan de DA er niet bij lijkt me?).

  Hoewel misschien maar een raar idee, maar zou het niet mogelijk zijn de darm in te korten? Dus dat "luie" stuk eruit en dan ....... nou ja, dat is eigenlijk het énige dat in me op komt.... :pensive: Of, misschien is de hele darm wel lui, maar dan duurt het dus zowiezo te lang voordat de keutel op het einde is... dus een kortere weg zou misschien helpen (geen idee of ze dat ook bij katten doen?).....

  Goed, ik ben natuurlijk geen DA en ik weet ook niet of het zou helpen.... Maar ik zie dat jullie zo'n beetje alles al geprobeerd hebben :pensive:

  Sterkte !!!!! :wink:
   
 3. unionracer

  Lid geworden:
  6 mrt 2006
  Berichten:
  683
  Leuk Bevonden:
  0
  Mijn kat had ook vaker last van harde keutels, gelukkig nog nooit verstopt geraakt.
  Ik gaf haar dan blikvoer dat laxeerde bij haar. Melk, olieen hebben volgens mij ook een laxerende werking.
  Te weinig beweging en te weinig drinken kunnen oorzaken van verstopping zijn.
   
 4. LenM

  Lid geworden:
  21 aug 2003
  Berichten:
  7.526
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik ken het probleem, ook in combinatie met een darm ontsteking.

  Inslapen is helemaal niet nodig. Er is een andere optie en die is om de dikke darm te verwijderen. Alleen niet alle DA's durven zo'n operatie aan, maar ik heb zelf vaak genoeg mee-geopereerd aan zo'n ingreep, zelfs bij mijn eigen kat. De ervaringen zijn goed.

  Er kan alleen 1 nadeel zijn en dat is dat de kat de rest van zijn leven dunne ontlasting zal hebben, maar dat hoeft niet als de endeldarm behouden kan worden.
   
 5. LenM

  Lid geworden:
  21 aug 2003
  Berichten:
  7.526
  Leuk Bevonden:
  0
  Ja dus :wink:

  Als er te vaak obstipatie optreedt, zal de darm waar de verstopping zit, verlammen en helemaal niet meer werken. Dan moet de darm er dus zeker uit, mits de DA zo'n opertie aan durft.

  Was net nog vergeten te vertellen in mijn eerdere bericht dat een combinatoe van lactulosi en Prepulsid vaak ook goed werkt, alleen, voor zover bij mij bekend, is prepulsid uit de handel genomen.
   
 6. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  de da heeft inderaad al eens gesproken over zo,n darmoperatie maar wil dit zolang mogenlijk uitstellen. ( lees: niet uitvoeren inderdaad).
  margriet, de brokjes voor jerry's blaasgruis heten waldham urinary s.o.
  het poep scheppen is inderdaad een kleine ingreep,maar omdat jerry niet volledig onder narcose wordt gebracht krijgt hij er nog best veel van mee. we zijn er altijd bij gebleven en heeft best veel pijn tijdens het leeg halen.
  vandaag heeft die nog steeds niet gepoept en niets gegeten en gedronken. heb meteen de da gebeld. morgenochtend kan jerry terecht.
  vandaag kwam hij gelukkig wel eindelijk na 3 dagen van zijn plek. hij heeft wat buiten rond gelopen op het terras en is weer op schoot komen liggen. mischien dat deze ontspanning hem de gelegenheid biedt om vanavond of vannacht alsnog zelf te gaan poepen.dat van die lactulosi zal ik morgen eens gaan navragen.
  jerry krijgt nu dus een beetje blikvoer langs zijn brokken. onder dat voer zit nu al tractonorm,vit.e, en vezels.
  er hoeft maar iets te veel van onder te zitten en jerry hoeft het al niet meer.
  wat natuurlijk mee speelt is dat jerry van nature lui is aan gelegd. hij speelt niet echt met anderen,wel amuseert hij zich zelf met een speeltje en dat ook maar heel even.
  een echte luie kater met overgewicht. daar zijn we nu ook aan het werken door steeds een beetje eten te geven en zijn porties goed te verminderen.
  ik hoop dat het morgen allemaal mee zal vallen.
   
 7. -margriet-

  Lid geworden:
  5 jun 2005
  Berichten:
  575
  Leuk Bevonden:
  0
  Jerry is inmiddels al 8... mij is ooit verteld dat recidive van blaasgruis afneemt naarmate ze ouder worden..... in dát geval zou ik inderdaad eens een ander voer overwegen.

  Ik ken deze brokken en het maakte ook voor mijn oude Wuppie het soms lastig....
  Als je al ander voer overweegt, zou je het kunnen zoeken in versvoer. Uiteraard wél in overleg met je DA.

  Het blijft anders kiezen tussen twee slechten :pensive:

  Ik zou zo'n operatie toch zéker eens gaan overwegen.... en anders op zijn minst eens een second opinion aanvragen!

  [hr]
   
 8. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  een goed jaar geleden hebben we eens ander voer geprobeerd, welliswaar zonder overleg met de dierenarts.. dat was toen geen succes want hij kreeg spontaan weer last...
  wat bedoel je met vers voer? rijst met kip of hoe moet ik me dat voorstellen verse ingerdiënten zijn natuurlijk wel perfect

  door wat hier geschreven is zijn we zeker de operatie gaan overwegen... en als onze da het niet aandurft vinden we vast iemand die het wel aankan.

  nu maar hopen dat er morgen ergens een mooie verassing ligt :wink:
   
 9. -margriet-

  Lid geworden:
  5 jun 2005
  Berichten:
  575
  Leuk Bevonden:
  0
  Er zijn wel sites over te vinden .... over vers voer dus. Maar er zijn ook zó varianten te koop: Barf, Carnibest, en zo zijn er wel meer...

  Maar wie weet kun je af en toe wat vers voer gewoon combineren met het huidige voer?

  Ik denk dan af en toe een kipvleugeltje (niet met bot op dit moment lijkt me), of rauwe vis

  (allemaal níet koken dus!! - doen ze in de natuur ook niet :wink: )

  http://www.holistischedierenartsen.nl/g ... gmaken.asp
  Op deze site vind je een overzicht van diverse soorten:
  http://www.dierinbalans.nl/versvoer.html


  Het lijkt mij dat eten dat het beste aansluit bij zijn eigen spijsvertering, wellicht nog de meeste kans van slagen heeft. Als ik naar mezelf kijk, heb ik bij grote hoeveelheden "gefabriekte" dingen altijd meer last van mijn darmen enz. dan dat ik "puur natuur" eet :wink: wie weet zijn er voeders bij die door hun samenstelling het blaasgruis ook "onderdrukken"??

  Maar ik ben geen DA, en kan je dus niets garanderen.... maar zó door blijven gaan is denkelijk ook niet écht een optie.... :pensive:

  De vragen over blaasgruis kun je bést aan zo'n bedrijf stellen overigens. Ik heb Carnibest toen ook benaderd ihkv de allergie die mijn kat had... En ik kreeg een prima en eerlijk antwoord terug!

  Hopelijk heeft Jerry inderdaad wat gedaan vanacht....... :wink:
   
 10. mariels

  Lid geworden:
  5 aug 2005
  Berichten:
  54
  Leuk Bevonden:
  0
  Hallo Sabine,

  Onze poes heeft vorig jaar ook last van obstipatie gehad. Microlax hielp toen ook niet en onder narcose is toen de darm gespoeld en de inhoud voor een gedeelte naar buiten gemasseerd door de da.
  Wij gebruikten destijds Royal Canin en/ of brokjes van Hills.

  Omdat onze poes een half jaar geleden is gesteriliseerd krijgt ze nu speciaal brokjes van Hills dat moet voorkomen dat poezen aankomen na sterilisatie.
  Dat is dus allemaal droog voer. Om toch te zorgen dat onze poes genoeg vocht binnen krijgt (zodat de poep niet zo droog wordt), maar niet te veel 'slecht' voer waar ze dik van wordt, geven we haar sinds de obstipatie elke avond een beetje zacht voer met heel veel water aangelengd (zodat het echt een soepje wordt). Met zo'n ieniemienie-blikje van 85gr. kalkoen van Gourmet doen we een week.
  En onze poes vindt het nog super lekker ook, ze smult en slubbert het weg! Misschien voor jullie kater ook een idee?
  Het zal de obstipatie denk ik niet tegengaan, maar misschien helpt het een beetje?
   
 11. Irma-Utixo

  Lid geworden:
  30 mrt 2006
  Berichten:
  3.056
  Leuk Bevonden:
  0
  Bestaat dat echt? Wat een onzin. Poezen kunnen aankomen na een sterrilisatie, maar dat komt veelal omdat ze luier worden. Dat moet opgelost worden door lekker veel spelen, niet door een voer dat je geeft. Een half jaar erna nog voeren vind ik ook wel erg lang :wink:.

  Ik ga mee met Margriet. Alleen zou ik het persoonlijk niet teveel met de dierenarts erover hebben, de meeste zijn er niet zo'n fan van. Ik geef natuurvoeding in brokvorm, en daarbij trok de dierenarts al een lang gezicht.

  Wat betreft de microlax, dit word ook wel voor mensen gebruikt. Als dit niet werkt (gebeurt vaak), word er prunacalon toegedient. Ik weet niet of dit ook voor dieren gebuikt word, maar vraag er eens naar.

  Pas in je voeding niet teveel laxerende producten toe. Het klintk verleidelijk, maar als straks alles weer in orde is, maak je de darmen alleen maar lui. En dan ben je nog verder van huis.

  En meer vocht toedienen. Beetje boullion door blikvoer (90% meer vocht dan droogvoer!) om dorst te creeren.

  Veel succes!
   
 12. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  bedankt voor alle tips!
  jerry heeft helaas niet uit zich zelf gepoept en is dus gisteren bij de dierenarts leeg geschept om het maar even zo te noemen.
  we zijn door verwezen naar de veterinaire specialisten in oisterwijk.
  hun kunnen wellicht onderzoeken of jerry uberhaupt een luie darm heeft of dat hij een neurologische afwijking heeft. dwz dat zijn hersenen dan te weinig prikkels door geven naar zijn darmen om te gaan kneden en te gaan poepen.
  jerry had zulke dikke harde brokken in zijn darmen zitten dat we deze volgens de dierenarts nooit via laxatie eruit hadden gekregen. de dierenarts kreeg ze zelf met zijn vingers niet eens stuk.
  in geval van een luie darm is een operatie mogelijk. als het neurologisch is,valt er niet veel aan te doen. we gaan in ieder geval alle hulpmiddelen proberen!
  jerry is weer bijna de oude. hij ligt nog wat sufjes in zijn stoel en komt zo nu en dan even een kopje halen!
   
 13. -margriet-

  Lid geworden:
  5 jun 2005
  Berichten:
  575
  Leuk Bevonden:
  0
  ochossie, het aapje toch.... :wink:

  nou, goed dat de DA jullie hebben doorgstuurd!! Hopelijk kunnen ze inderdaad daar het nodige bekijken om te zien wat ze kunnen doen...

  hmmm trouwens, die prikkels uit de hersenen, wat is dat anders dan een luie darm (ik d8 dat dat hetzelfde was eigenlijk)...

  Wanneer mag je naar Oisterwijk? Ik zou niet te lang wachten, omdat hij anders alweer vol zit?

  dikke knuffel voor Jerry :smiley:
   
 14. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  en weer heeft jerry last. er zit nauwelijks een week tussen. ongelooflijk.
  we hebben gebeld naar oisterwijk. ze willen eerst aan de hand van de gegevens een diagnose stellen.
  daarna komt jerry mischien in aanmerking voor een endoscopie.
  na 2 microlaxen heeft hij gisteren een lange keutel uit gepoept. we waren op gelucht maar helaas bleef jerry last houden. we voelen deze keer niets in de endeldarm maar toch heeft hij drang en heeft pijn bij het persen. we vrezen toch dat het probleem hoger zit. morgen gaan we naar de dienstdoende arts.
  straks is hij weer gelaxeerd met parafine en ik kwam er met mijn pipet goed in. normaal moet ik flink duwen. het is heel frustrerend,vooral voor jerry.
  de dag voor hij last kreeg poepte hij nog flink. we hebben hem nog flink geborsteld. een week ertussen.. het is niet te snappen.
   
 15. mariels

  Lid geworden:
  5 aug 2005
  Berichten:
  54
  Leuk Bevonden:
  0
  Balen zeg, dat het toch weer mis is gegaan (en zo snel al weer!).
  Hopen dat Oisterwijk een diagnose kan stellen en aan de hand daarvan goede mogelijkheden ziet voor behandeling.
  Laat je het weten?
   
 16. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  Na een bezoekje aan de dienstdoende arts, is er (in verhouding tot de vorige keer) een kleine keutel verwijderd...
  Zonder narcose is er met de pink en veel glibberspul een stuk ontlasting uit gekomen en de arts vond verder niks meer ..

  Het zou zo kunnen zijn dat jerry dus denkt dat het pijn gaat doen en daarom de keutel vast houd! :confused:

  Dus nu gelukkig weer een vrolijke Jerry :dancer:

  We zullen zeker hier even vermelden wat ze in oisterwijk hebben gezegd!
   
 17. mariels

  Lid geworden:
  5 aug 2005
  Berichten:
  54
  Leuk Bevonden:
  0
  Fijn dat Jerry zich weer goed voelt!

  Ik kan me er overigens best wat bij voorstellen wat de da zegt. De ervaring van de kat is dat als hij poept, hij pijn krijgt. Dus hoe kan Jerry er voor zorgen dat hij geen pijn krijgt: door niet te poepen.
  Mocht dit een mede-oorzaak zijn van de obstipatie, dan zal er dus voor gezorgd moeten worden dat Jerry weer positieve ervaring op doet tijdens poepen. Zoals geen pijn, of een beloning of iets dergelijks.

  Maar ja, dan zal toch eerst de oorzaak achterhaald moeten worden.
   
 18. Astridf

  Astridf Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  2 mei 2005
  Berichten:
  54
  Leuk Bevonden:
  0
  Jeetje inderdaad erg heftig, wens je heel veel sterkte en ook voor Jerry een dikke knuffel hoor!!

  Mijn sammie heeft toen ik hem net had (zwerfertje hij is aan komen lopen)
  ook flink lopen tobben met darmen, op een avond kon hij ook niet op de bak, dacht aan blaas maar bleek dus darmen te zijn. had eerst veel diaree en toen ineens opbstipatie.

  gelukkig is dit (snel) weer goed gekomen maar snap je intense zorgen heel goed!
   
 19. sabine

  Lid geworden:
  23 aug 2003
  Berichten:
  560
  Leuk Bevonden:
  0
  heerlijk om jerry vandaag weer helemaal te zien stralen!
  lekker uit gestrekt liggen in de zon, honderden kopjes willen geven,lekker op schoot kruipen, lekker zeuren om vlees,gewoon zoals jerry is.
  en toch blijven we angstig. het kan morgen zo weer anders zijn.
  iedere ochtend staat hij al vroeg te miauwen aan de deur om brokjes, samen met zijn broer.
  als we een ochtend alleen maar zijn broer horen, kunnen we op onze vingers na tellen dat jerry weer last heeft.
  ik hoop heel erg dat hij ons morgenochtend weer vroeg wekt met zijn klaagzang over brokjes!!!
   
 20. Astridf

  Astridf Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  2 mei 2005
  Berichten:
  54
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik hoop ook voor je meid!

  Fijn te horen dat ie vandaag zo mooie dag heeft gehad
   
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
 1. Koos_Pleuntje
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  1.200
 2. dianavh
  Reacties:
  4
  Weergaven:
  1.192
 3. roel peeters
  Reacties:
  8
  Weergaven:
  1.169

Deel Deze Pagina