nieuwe pup, andere honden reageren agressief

Discussie in 'Honden' gestart door Moon1, 28 dec 2007.

 1. Moon1

  Lid geworden:
  28 dec 2007
  Berichten:
  4
  Leuk Bevonden:
  0
  Hallo,

  Sinds afgelopen dinsdag hebben wij een rottweiler pup (reu). Wij hebben voorheen altijd rottweilers gehad, maar 3 jaar geleden is onze laatste rottweiler overleden. Daarna hebben wij 2 teckels uit het asiel gehaald. Deze wonen nu alweer 3 jaar bij ons. Het zijn 2 zusjes. het zijn echte aanhankelijke schoothondjes. Ze zijn erg gezellig. Een van de teckels wil altijd moederen over piepende speeltjes en wij dachten daarom dat deze teef goed voor de nieuwe pup zouden zorgen. Maar het tegendeel is waar. De ene teckel reageert zeer agressief door naar de pup te grommen en af en toe een bijt te doen. De andere duwt de hele tijd tegen de pup met zijn neus en maakt ook gromgeluiden en snauw bewegingen. De rottweiler pup is er helemaal niet van onder de indruk en likte gisteren zelf een van de teckels. Waarna hij een flinke snau en hapbeweging kreeg. De teckels gaan ook niet op het kussen leggen bij de rottweiler pup maar gaan dan snel in de stoel of op de bank liggen.
  De harmonie is helemaal weg en dit was nou niet echt wat we verwachtten. We weten niet of het gedrag van de teckels zo is omdat de rottweiler pup even groot is en dikker? We snappen dat de orde in de roedel moet worden bepaald, maar we dachten (omdat we dat vaker horen van anderen) dat dit al gauw bepaald is en dat daarna de honden vredelievend samenleven. Heeft iemand advies? tips? of enig idee of dit nog goed komt?
  Alvast bedankt!:smiley:
  groeten,
  Moon
   
 2. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Goch.... multiple factoren die eerst tot rust moeten komen.
  1-Rotweilers hebben heeeel weinig lichaamstaal bij, zeker voor andere honden.
  2-het is een snotterpup.
  3-het is een reutje.
  4-Je hebt 2 volwassen teven in huis die
  5-even oud zijn,
  6-van hetzelfde ras zijn en
  7-ook nog eens zussen zijn uit het zelfde nest.

  De teckeltjes zijn hetzelfde ras dus spreken elkaars taal perfect. Hebben dezelfde lichaamstaal bij, zijn bovendien zussen dus kennen elkaars kunnen door en door. Dat gesnauw tegen de pup, laat ze daar maar in doen. Hoe erg dat ook lijkt tegenover het pupje. Hij zal moeten leren wat hun regels zijn en zich ernaar moeten schikken. Hij is zoveel duidelijke lichaamstaal niet gewent, die heeft een rotweiler immers niet, maar hij kan het wel leren. Als je teckeltjes goed gefokte meisjes zijn kunnen ze misschien bijzonder cru overkomen, maar zij snappen op hun beurt niet dat de pup hun subtiele aanwijzingen niet snapt. Als ze dan duidelijker zijn in hun 'zeggen' dan snauwen en grauwen ze. Dat maakt niet uit. Of een teef nu tegen een pup zegt 'stop nu jongetje met die likjes geven, stop daar es mee, gekke kleine man' of 'NU IS HET WEL GOED SNOTJONG, ROT OP!'..... Voor de pup maakt het niks. Voor hem zijn de teckeltjes gewoon zo. Na een paar maanden snapt hij wel dat als ze dan een zachte grom geven, dat dat het teken is van 'bol af of er komen vodden van'.
  Met een nieuwe pup in huis is de roedelvorming pas uitgemaakt als de jongste hond volledig lichamelijk en mentaal volwassen is. Dat kan bij je kleine man duren tot hij een 2 zelfs 2 1/5 jaar is. Hij gaat een paar hormoonspurten krijgen tot hij 1 jaar - 1 1/5 jaar is. De groei en hormoonspurten. Je teckeltjes zullen die letterlijk ruiken zonder dat jij er enig benul van hebt. Dan kunnen er weer strubbelingen komen maarrrrr..... bij gemengde roedels (teven en reuen) is de teef ALTIJD de baas in huis. Dat is hun natuurlijke hyarchie. Buitenhuis zullen ze zich misschien op het reutje verlaten als hij een waardige vent lijkt in haar ogen, maar binnenshuis zal hij zich naar haar grillen moeten schikken. Dus als hij op zijn flikker krijgt van 1 of beiden van de meisjes, laat het zo. Bevestig haar autoriteit door haar te steunen, maar wijs haar niet terecht. Ze doet immers enkel wat haar natuur haar ingeeft. Als je ze dan tóch uit elkaar haalt, kijk haar dan NIET aan. Want daarmee geef je voor haar aan dat zij in fout is, ook al zegt je stem het tegendeel, ze zal het niet begrijpen. Hààl je ze uit elkaar, roep haar dan bij je nadat de stubbeling gedaan is en geef haar een kroel. Bevestig haar, laat hem merken dat hij NIET de baas over haar is. Rotweilers hebben zelf niet veel lichaamstaal bij en het duurt dan ook wat langer voor hem om die van anderen te leren lezen (ook al vraag je je af hoe hij in hemelsnaam op dàt punt zo ontzettend langzaam kan zijn met het te leren. Je zou denken dat hij het na een paar knauwen wel door zal hebben maar neeeeee)

  Het kan veeeel langer duren dan je denkt. Hij is nog maar een pup. Hij heeft nog geen plaats. Die krijgt hij pas als hij volwassen is, helemaal volwassen, ook mentaal. Niet al na een jaar wat de meeste mensen denken. Dan is hij in de hoogste physiek uitgegroeid, maar mentaal nog zeker niet. Als je teckeltjes dan harde tantes blijken te zijn die helemaal niet in zijn voor geknuffel van een groot zwart mans-geval.... dan zal hij daar mee moeten leren leven. Hoe zielig dat dat ook klinkt voor hem, maar hij zal best gelukkig met ze zijn hoor. Hij weet dat ze zo zijn, en als hij het leert en aanvaard zal hij dat niet minder blij mee zijn.

  Denk nu niet gelijk 'sh.t man! We hebben het verkeerde ras erbij gezet!'..... Het is inderdaad niet de ideale combinatie, teckel en rotweiler, maar rotweiler kan leren, is robuust en is niet snel beledigt. Laat hem dus maar lekker leren van zijn 2 grote zussen. Eens hij het doorkrijgt zullen ze wel wat kalmeren, maar ze zullen zich nooit helemaal door hem laten doen, want dan doen teven nu eenmaal niet.
   
 3. Moon1

  Lid geworden:
  28 dec 2007
  Berichten:
  4
  Leuk Bevonden:
  0
  Heey!
  Bedankt voor je reactie! Het gaat gelukkig ondertussen al wat beter! Het niet-alfa teefje speelt nu al met de pup. Er wordt nog wel gegrauwd maar we begrijpen nu waarom.
  Groetjes Moon
   
 4. mdehond

  Lid geworden:
  27 jun 2004
  Berichten:
  3.298
  Leuk Bevonden:
  0
  Re:

   
 5. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Manon, is de teef van je ouders gecastreerd? Want dat maakt wel verschil uit hoor. In een natuurlijke roedel, waar geen enkele hond gecastreerd is en waar teefjes nestjes krijgen, daar is echt altijd de teef de baas. Maar tegenwoordig in roedels bemoeien wij mensen er teveel mee waardoor het niet meer altijd zo natuurlijk is als eigenlijk hoort. Castraties van dieren zorgt ervoor dat ze eigenlijk niet meer echt teef of reu zijn dus dan kun je wel status verliezen. Onze eerste roedel honden begon met 2 reuen en 1 teef. Die teef was ook absoluut niet de baas, dat interesseerde haar niet eens. Maar zij was ook gecastreerd. Op een gegeven moment hadden we een roedel met 3 reuen (waarvan 1 gecastreerd) en 1 fokteefje (wij hadden er niet mee gefokt maar bij de fokker had ze al enkele nestjes gehad). Nou, die dame was overduidelijk de baas en niet zo een beetje ook. Met de 2 intacte reuen ging dat ook verdre heel goed maar de gecastreerde reu viel ze zonder rede aan (want een gecastreerde reu, dat is eigenlijk niks).
  Oftewel, wat Diesel, denk ik, bedoelt is dat in de meest natuurlijke en ideale situatie is de teef altijd de baas. Maar doordat wij ons bemoeien met de onderlinge rangen in de roedel en door andere domesticatie-redenen is dit idd niet meer altijd zo.

  @Moon: goed om te horen dat het al beter gaat :smiley: Soms hebben die dingen idd zn tijd nodig.
   
 6. mdehond

  Lid geworden:
  27 jun 2004
  Berichten:
  3.298
  Leuk Bevonden:
  0
  Ze is inderdaad geholpen... Maar dan klopt het nog niet wat Diesel zegt, hij zegt altijd. Het is dus niet altijd. Dan zou het moeten zijn dat een niet geholpen teef altijd de baas is.
  Echter toen ze nog niet geholpen was was de reu ook de baas... Wil nu niet eigenwijs zijn, maar ben er toch stiekem lekker niet mee eens :notes: :speak_no_evil:
   
 7. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Haha, je hoeft het er ook niet mee eens te zijn. Ik vind ook niet dat het altijd zo is, ik heb hier tenslotte ook anders gezien :smile:
  Maar in een roedel waarbij reuen en teven intact zijn, mensen zich nergens mee bemoeien en voortplanting gewoon natuurlijk zn gang mag gaan is de teef meestal de baas.
  (nooit en altijd zijn 2 woorden die zo definitief zijn, die gebruik ik liever ook niet :wink: ).
   
 8. mdehond

  Lid geworden:
  27 jun 2004
  Berichten:
  3.298
  Leuk Bevonden:
  0
  Re:

  Precies, die woorde zijn zo definitief. Laten we het houden op bijna altijd.
   
 9. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Re:

  Ja ok je hebt gelijk. Maar dat komt omdat ik een 'geholpen' teef of reu niet meereken als het om natuurlijk gedrag gaat. Gecastreerden reageren immers niet gelijk de 'echten'. Ik bedoel dit niet beledigend, maar zo is het wel als het om hyarchie gaat. Dàt en die ene die een uitzondering is op de regel... Nou dàt moet ik dan echt in praktijk kunnen zien om die te bevestigen. Want een volwaardige, uitgegroeide teef die geestelijk en lichamelijk 100% is, èn niet het huishouden runt in een gemengde roedel die moet ik nog tegenkomen. Maar je mag het er niet mee eens zijn hoor.
   
 10. Moon1

  Lid geworden:
  28 dec 2007
  Berichten:
  4
  Leuk Bevonden:
  0
  Onze teven zijn gestereliseerd. Dus dat zou betekenen dat de reu in de toekomst misschien de baas wordt, als ik dat hier zo lees. Maar waarschijnlijk wordt de reu ook geholpen. Is het dan gewoon een kwestie, van de sterkste wint?
  moon
   
 11. janna23

  Lid geworden:
  3 jan 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  Wij hebben ook sins een paar weken een nieuwe pup. Onze andere hond is 12 jaar en die was altijd bang van anderen honden. In het begin ging het met hun samen ook helemaal niet goed. Dat kwam omdat onze pup niet onderdanig kon doen maar een grote bek terug gaf.

  Toen hebben we ze naar een paar dagen samen buiten laten spelen en toen was de pup wel onder de indruk van onze oude hond en ging ze op haar rus liggen. Vanaf dat moment zijn ze echt onafscheidelijk. En onze oude hond is nu nog wel de baas, maar doet niet meer agressief tegen haar.

  Dus misschien werkt dat ook wel??
   
 12. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Hangt ervan af wat je onder 'sterkste' verstaat. Die gene die het inventiefst is, het meeste karakter bijheeft èn de meeste alpa-karakter bijheeft zal de roedelleider zijn. Bij gecastreerden geld dan ook nog wie er nog het meeste onder te lijden heeft qua karakter door gemis aan hormonen, en hoe de anderen daar op reageren. Maar als ik een vraag mag stellen; waarom castreer je elke hond die je in huis haalt?

  Tussen gereserveerdheid en angst ligt een hele dunne grens die mensen meestal direct als 'angst' bestempelen. Tussen 'zien wat erin zit' en 'agressief' zijn is ook een hele dunne grens. Elke pup of nieuwe hond moet de regels leren die er al gelden in een huis. Bij sommigen gaat het vanaf de 1ste seconde perfect, en bij sommigen duurt het wat langer. Maar dat wil niks zeggen. Het is pas als mensen verkeert gaan ingrijpen dat er serieuze troubles onstaan. Bij honden zelf is dat zelden zo.
   
 13. Moon1

  Lid geworden:
  28 dec 2007
  Berichten:
  4
  Leuk Bevonden:
  0
  we hebben onze teckels gestereliseerd omdat ze een verhoogde kans hadden op tepelkanker.
   
 14. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Niet tepelkanker maar melkklierkanker. Dat je de teven hebt gcastreerd vind ik helemaal goed :ok: Mijn teef is ook gecastreerd.
  Maar waarom wil je de reu dan castreren? Het levert geen voordelen op als je hem castreert.
   
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
 1. raccie
  Reacties:
  7
  Weergaven:
  4.403
 2. snowdog
  Reacties:
  8
  Weergaven:
  1.856
 3. Cin
  Reacties:
  3
  Weergaven:
  1.202
 4. gwenny
  Reacties:
  9
  Weergaven:
  1.556
 5. jakky
  Reacties:
  7
  Weergaven:
  1.402

Deel Deze Pagina