konijnen zijn geen knaagdieren

Discussie in 'Knaagdieren en konijnen' gestart door dientje, 20 apr 2003.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. dientje

  dientje Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  20 apr 2003
  Berichten:
  59
  Leuk Bevonden:
  0
  ik vertel vaker dat konijnen geen knaagdieren waren
  hier laat ik het nu eens zien

  Het dwergkonijn stamt af van het gewone, europese wilde konijn. Het is een zoogdier, en geen knaagdier. Konijnen behoren namelijk tot de orde der haasachtigen.

  Het wijdverbreide misverstand dat konijnen en hazen tot de orde der knaagdieren behoren is exhter niet uit de lucht komen vallen. Oorspronkelijk werden de langoren namelijk bij de orde der knaagdieren ingedeeld. Wetenschappelijk onderzoek en fossielen hebben later duidelijk aangetoond dat hazen en konijnen geen enkele verwantschap met knaapdieren hebben. Wanneer men heel ver in het verleden teruggaat, blijkt zelfd dat haasachtigen meer overeenkomsten vertonen met hoefdieren.

  De orde der haasachtigen omvat tegenwoordig ongeveer twintig soorten hazen, dertig soorten konijnen en tien soorten fluithazen. Afgezien van de fluithazen lijken deze soorten allemaal wel enigzins op elkaar. En allemaal lijken ze nog veel op hun gemeenschappelijke oerouders, hoewel ze voorkomen over vrijwel de hele wereld, in veel verschillende gebieden en klimaten.

  Veel diersoorten hebben zich in de loop der tijd aangepast aan veranderende temperaturen en leefgebieden. Hazen en konijnen echter nauwelijks: zij bezitten nog veel primitieve kenmerken. Hieruit blijkt dat deze dieren in staat zijn zonder speciale aanpassingen vrijwel overal te overleven. Wel hebben haasachtige, zoals bijna alle in het wild levende diersoorten, hun pelskleur aangepast aan hun natuurlijke omgeving: wit in de sneeuw, geelgrijs op de prairie en donder in het bos.
   
 2. Annemarie

  Annemarie Moderator
  Medewerker

  Lid geworden:
  13 apr 2003
  Berichten:
  11.727
  Leuk Bevonden:
  1
  Van Dale zegt:

  ´knaag·dier (het ~)

  1 zoogdier met twee paar lange, steeds aangroeiende snijtanden om voedsel fijn te knagen


  Een knaagdier is toch altijd een zoogdier of buideldier? Zoogdieren kun je onderverdelen in verschillende groepen. Het lijkt me toch een beetje lastig om een konijn in een algemene groep (zoogdieren) te plaatsen, want katachtigen zijn immers ook zoogdieren. 'K denk dan ook dat mensen sneller van knaagdier spreken bij een konijn omdat hij nu eenmaal knaagt en het ingeburgerd is...

  Het is natuurlijk niet handig om op het forum een categorie 'zoogdieren' aan te maken aangezien 90% van de huisdieren hierin past, maar fijn dat je je informatie met ons gedeeld hebt, helpt een misverstand weer uit de wereld!
   
 3. dientje

  dientje Dierenliefhebber

  Lid geworden:
  20 apr 2003
  Berichten:
  59
  Leuk Bevonden:
  0
  ik vind het nog steeds een van de leukste misverstanden
   
 4. Marcha

  Marcha Dierenkenner

  Lid geworden:
  15 apr 2003
  Berichten:
  5.212
  Leuk Bevonden:
  0
  Een konijn is inderdaad geen knaagdier, een konijn behoort tot de haas achtigen. Ookal is dit een feit, veel mensen zijn hier nog steeds niet van op de hoogte. Maar wisten jullie dan ook dat ook chinchilla's en cavia's waarschijnlijk geen knaagdieren zijn? Chinchilla's en cavia's brengen hun jongen, in tegenstelling tot andere (wel) knaagdieren, volledig ontwikkeld op de wereld. De oogjes van de jongen zijn bij de geboorte open en de vacht is tevens al volledig. Over het feit of cavia's en chinchilla's nu wel of geen knaagdieren zijn is tot op de dag van vandaag nog niet besloten. Het laatste woord is daar in ieder geval ook nog niet over gesproken :wink: .
   
Laden...
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina