hond eet uitwerpselen op

Discussie in 'Honden' gestart door doudoune, 19 aug 2007.

 1. doudoune

  Lid geworden:
  19 aug 2007
  Berichten:
  1
  Leuk Bevonden:
  0
  hoe komt het dat onze teckel uitwerpselen opeet van onze andere hond? hij is 14 jaar wat kunnen we doen?
   
 2. La Sigritta

  Lid geworden:
  4 nov 2006
  Berichten:
  199
  Leuk Bevonden:
  0
  Sja, ik heb wel meer honden gezien die dat doen. Volgens onze dierenarts is dat eigelijk normaal gedrag van honden. Als je dat niet graag hebt, raap de uitwerpselen van je hond dan op, of berisp de hond wanneer hij de uitwerpselen wil gaan opeten.
   
 3. Jeffy

  Lid geworden:
  23 jun 2004
  Berichten:
  3.259
  Leuk Bevonden:
  0
  Als je de zoekfunctie gebruikt kan je hier nog wat andere onderwerpen over vinden.

  Doet hij het altijd al of is hij pas begonnen ermee?
   
 4. Abrith

  Lid geworden:
  23 jul 2007
  Berichten:
  60
  Leuk Bevonden:
  0
  Het kan ook medisch liggen.
  Ik heb een hond met verteringsproblemen (PI) en als die dus uitwerpselen van andere honden gaan eten komt het juist omdat de vertering bij hem weer even niet loopt oals het moet lopen en moeten we hem weer instellen.
  Er heeft eens een heel artikel van ik dacht dr Vos in de flatcoatkoerier gestaan over Copofragie bij honden.
  Dat er meer achter ligt dan het alleen lekker vinden en als het plotseling optreed er ook wel eens iets medisch kan zijn

  Edit;
  Ik heb het gevonden;

  Bron: Dr. Paul de Vos Rijksuniversiteit Groningen


  Poep eten

  Veel hondenliefhebbers kennen de hardnekkige gewoonte van hun huisdier om uitwerpselen te eten. Dit gedrag heeft een wetenschappelijke naam en heet coprofagie. Het is een fenomeen dat de mens nogal onsmakelijk vindt, maar voor veel dieren is het een noodzakelijke en normale methode om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Voor veel knaagdieren is het eten van ontlasting, ofwel coprofagie, een levenswijze die het mogelijk maakt om aan vitaminen te komen die onvoldoende door het lichaam nit het voedsel gehaald kunnen worden. Bij honden is heel lang gedacht dat dit ook de belangrijkste reden voor coprofagie was. Echter uit recent onderzoek blijkt dat coprofagie bij honden een veel lastiger te verklaren gedrag is, waarin zowel de samenstelling van de voeding, het psychisch welzijn en zelfs genetische factoren een rol spelen.

  Voeding

  Van oudsher wordt coprofagie bij honden geassocieerd met een tekort aan vitamine, in het bijzonder vitamine B en K. Deze vitaminen kunnen door het lichaam lastig uit het voedsel gehaald worden. Door de voedselresten in de uitwerpselen op te eten, krijgt het lichaam als het ware een tweede kans om de vitaminen op te nemen. Een gebalanceerd dieet kan er voor zorgen dat de hond alles tot zich krijgt wat hij nodig heeft, maar er zijn medische condities die het de hond onmogelijk maken de vitaminen op te nemen of zelf aan te maken. Deze honden zullen vaker tot coprofagie over gaan. Een andere medische conditie die aanleiding kan geven tot coprofagie is onvoldoende vertering van het voedsel door een tekort aan enzymen om het voedsel te verteren (bijv. bij aandoeningen aan de alvleesklier). Daarnaast kan een te grote hoeveelheid aan voedingsstoffen coprofagie stimuleren.

  Gedrag

  Veel gedragswetenschappers hebben zich over de vraag gebogen waarom coprofagie bij honden zoveel voorkomt. Uit de vele studies zijn diverse min of meer psychische factoren als bepalend naar voren gekomen. Zo kan coprofagie al ontstaan bij de zindelijkheidstraining. Sommige opvoeders proberen de pup zindelijk te maken door het dier met zijn neus tegen de uitwerpselen te drukken. De pup leert op deze wijze zelden zindelijk te zijn, maar gaat angst ontwikkelen om uitwerpselen achter te laten. De hond zal om straf te voorkomen zijn uitwerpselen zo snel mogelijk weer opeten. Om deze vorm van coprofagie te voorkomen, is het aan te bevelen een andere wijze van zindelijkheidstraining toe te passen. Naast opvoeding kan aandacht een belangrijke oorzaak zijn van coprofagie. Honden die zich vervelen, door bijvoorbeeld opsluiting in een te kleine leefruimte, gaan ontlasting eten als afleiding. Dit gedrag wordt ook wel oversprongsgedrag genoemd. De honden weten met waar zij hun frustratie over de opsluiting op moeten uiten en gaan over tot vreemd onvoorspelbaar gedrag. In een kennel kan dit gedrag ook door andere honden worden overgenomen. Ook hygiëne speelt een rol. Een hond in een vervuilde kennel gaat sneller ontlasting consumeren clan een hond in een schone kennel.

  Genetische factoren

  Coprofagie is bij teven een genetisch ingebakken mechanisme. De teef houdt het nest schoon door alle uitwerpselen op te likken. Zij doet dit tot de pups een leeftijd hebben bereikt van vijf weken. Een deel van de pups neemt dit gedrag van hun moeder over, maar dat stopt meestal vanzelf na een tijdje. Echter wanneer deze pups te snel bij hun moeder
  vandaan worden gehaald, zou deze aangeleerde coprofagie langer kunnen aanhouden en een probleem kunnen worden. Dit is de reden waarom het onverstandig is om een pup die jonger is dan zeven weken bij de moeder weg te halen. Er zijn wetenschappers die geloven dat coprofagie met alleen genetisch is ingebakken bij teven maar ook bij reuen. Volgens deze wetenschappers is coprofagie een evolutionair mechanisme om de hond voor te bereiden op lange winters of moeilijke tijden. Het gedrag neemt instinctief toe in de herfst om vervolgens na de winter weer af te nemen. Het meest frequent zien we dit gedrag bij honden die nog dicht bij de natuur staan. Deze rassen zijn genetisch gepredisponeerd, wat wil zeggen dat de rassen door hun genetische afkomst het ongewenste gedrag makkelijker ontwikkelen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Beauceron, de meeste jachthonden en poolhonden.

  Hoe af te leren?

  Uit bovenstaande mag duidelijk worden dat de oorzaak van coprofagie zeer divers kan zijn. Het is dan ook lastig en vaak onmogelijk om de juiste oorzaak te achterhalen. In de literatuur zijn echter verschillende algemene trainingen en voedingssupplementen beschreven die zeer effectief zijn gebleken in het afleren van coprofagie. Qua voedsel is het aan te raden om altijd voor uw hond een hoog verteerbaar voer te kiezen en deze in twee of drie kleine porties te geven. Dit voorkomt verstoring van de vertering, hetgeen een belangrijke oorzaak van coprofagie kan zijn, vooral bij pups. Blijft het gedrag aanhouden, clan is het aan te raden om hoog energetisch voer te geven. Voorkom in dit geval ook een overmatige hoeveelheid granen en plantaardige vezels in het voedsel, omdat dit aanleiding kan geven tot een slechte vertering. Bij sommige poolhonden, zoals de Siberische husky, is het aan te raden helemaal geen granen te geven, omdat deze honden een tekort hebben aan het enzym amylase en daardoor niet in staat zijn granen afdoende te verteren. Er zijn ook voedingssupplementen op de markt die zeer succesvol zijn gebleken in het afleren van coprofagie. Op de Amerikaanse markt bestaat her zogenaamde 'For-Bid' hetgeen is samengesteld uit eiwitten. Het waarschijnlijke mechanisme en succes van dit voedingssupplement is, dat de uitwerpselen een voor de hond zeer vervelende smaak en geur krijgen waardoor hij noodgedwongen zal stoppen met het eten van uitwerpselen. Er zijn echter goedkopere oplossingen. Zo zweren veel therapeuten bij het geven van ananas, ijzertabletten en/of biergist door het eten. Ook dit zal de uitwerpselen een vieze smaak geven.
  Als verveling de belangrijkste oorzaak is, dient men een hond voldoende afleiding te geven. Laat hem wat vaker nit en geef hem dingen om op te kauwen of om mee te spelen. Een effectieve wijze om hem tijdens tijden dat hij alleen moet zijn bezig te houden, is het geven van lekkernijen in een stuk Kong-speelgoed. De hond moet uren werken om de lekkernij eruit te peuzelen en zal zich zo op natuurlijke wijze minder bezig houden met zijn uitwerpselen. Daarnaast zal de baas moeten zorgen dat uitwerpselen direct worden opgeruimd. Het tijdelijk uitlaten aan de lijn, zodat correctie mogelijk is, is een andere opdracht aan de baas. In ernstige gevallen zal het nodig zijn om tijdelijk een muilkorf om te doen tijdens het wandelen, zodat het gedrag kan `uitdoven'.
  Een waarschuwing bij de correctie is echter wel op zijn plaats. Het besnuffelen van ontlasting is heel normaal voor honden, en mag niet bestraft worden door de baas. Het is voor de baas vaak zeer lastig om effectief op te treden in de korte tijd tussen ruiken en eten.
  Soms is het voor de baasjes niet makkelijk of zelfs onmogelijk om de ware oorzaak en bijpassende therapie te achterhalen en kunnen gespecialiseerde gedragstherapeuten en dierenartsen u hierbij goed van dienst zijn. Als u een verteringsprobleem vermoedt, dient u onmiddellijk uw dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een aantal testen doen om vitamine tekorten en spijsverteringsproblemen op te sporen."
   
 5. Aat

  Aat

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  10
  Leuk Bevonden:
  0
  Misschien helpen ananas, biergisttabletten en (op advies van eigen da eierkoeken) bij andere honden maar beslist niet bij mijn Duitse Herder. Ik heb hem inmiddels wel zover getraind dat hij niks pikt als hij weet dat ik hem zie maar 's avonds in het donker gaat hij tijdens het uitlaten rustig zijn gang. Dat ruik je dan als hij weer in de auto zit.
  Het is de eerste hond van de acht die ik heb gehad, die dit doet. Misschien doordat hij een niet goed werkende alvleesklier heeft (Epi) en aanvullende enzymen zoekt. Hij heeft ook een tijd met een muilkorf gelopen maar er doofde niets uit. Bovendien vind ik een muilkorf gevaarlijk omdat hij zich bij een eventuele aanval door een soortgenoot niet kan verdedigen. Ik berust maar in zijn vieze gewoonte.

  Aat.
   
 6. LenM

  Lid geworden:
  21 aug 2003
  Berichten:
  7.526
  Leuk Bevonden:
  0
  van wanneer dateert dat stuk van de rijksuniversiteit?

  Een aantal jaren geleden is er namelijk een nieuw onderzoek geplubiceerd en daarin verklaren wetenschappers dat poep eten niets te maken heeft met tekorten aan vit. en mineralen.
   
 7. meneer P

  Lid geworden:
  19 sep 2007
  Berichten:
  19
  Leuk Bevonden:
  0
  Onze hond eet zo af en toe ook zijn eigen ontlasting op. Vooral als je met een zakje komt om het op te ruimen dan weet hij niet hoe snel hij moet toe happen.

  Van andere honden eet hij het niet alhoewel hij er wel naar neigt af en toe, ik geef hem dan een klein rukje aan zijn riem ( hij heeft een gentleband) en dan loopt hij weer door.

  Groetjes,
  Annemarie
   
 8. claudiaz_

  Lid geworden:
  2 nov 2007
  Berichten:
  15
  Leuk Bevonden:
  0
  Het is zeker voor de vitamines die ze nodig hebben je moet het ook zeker niet zien als vies, maar als iets wat hij nodig heeft.
  Zelf heb ik een duitse herder die het ook regelmatig doet, ik hou niet minder van hem daardoor.
  Sluit gewoon ff je ogen en laat het ff toe je moet de natuur zijn gang laten gaan.
  Ze doen het echt niet zomaar!
  Groetjes Claudia
   
 9. steffie33

  Lid geworden:
  15 nov 2007
  Berichten:
  199
  Leuk Bevonden:
  0
  Even terug op dit berichtje.
  Mijn duitse herder pup eet ook alle poep wat ze tegen komt.

  Ze grijpt het zelfs letterlijk uit de kont van mijn andere hond.
  Ik vind dit niet prettig ivm mijn kinderen en mijzelf,dat ze het een keer doen vind ik niet erg dat hoort erbij maar zij weet nniet van ophouden.

  Als ze het doet straf ik haar laat het uit haar mond vallen maar meestal is ze te snel.

  Poepen zelf doet ze goed en ze krijgt ook 2 keer eten per dag.
  Prins voer krijgt ze.

  Ik hoop dat het gaat minderen want ik vind het zelf niet erg fris maarja ik ben dan ook weer een mens en geen hond.

  En dan ook weet ik geen achtergrond info over deze hond heb haar net 3 weken.
  Maar ze is wel echt een schatje.Half oktober is ze geboren volgens het paspoort.
   
 10. Aat

  Aat

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  10
  Leuk Bevonden:
  0
  Mijn hond heeft dezelfde vieze gewoonte. Ik heb alles geprobeerd om hem er af te brengen maar niets helpt. Dagelijks ananas geven zegt de één, eierkoeken, zegt de ander maar 't helpt totaal niet. Ik ben wel zover dat hij het niet doet als hij binnen gezichtsafstand is maar zodra hij denkt dat ik het niet zie hapt hij weer toe. En dat betekent dat ik 's avonds in het donkere park geen enkele controle over hem heb. Maar als hij in de auto komt, zegt zijn adem genoeg. Ik berust er maar in. Er is volgens mijn ervaring niks aan te doen. Op Internet is er met de zoekfunctie genoeg over te vinden.

  Sterkte ermee !

  Aat.
   
 11. steffie33

  Lid geworden:
  15 nov 2007
  Berichten:
  199
  Leuk Bevonden:
  0
  Dank je wel en jij ook sterkte
   
 12. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Je hebt dan geen enkele controle over hem en je laat hem dan tóch loslopen? Weet je wat voor ziekten en/of parasieten hij door ander mans stront op te vreten binnen kan krijgen? Als ze dit doen hou je ze aan de dressuurriem. Zo kun je altijd corrigeren.
   
 13. Aat

  Aat

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  10
  Leuk Bevonden:
  0
  >>Als ze dit doen hou je ze aan de dressuurriem. <<

  En dan heb ik 's nachts geen rust omdat hij dan het huis afbreekt. Hij moet zijn overvloedige energie nu eenmaal kwijt. Ik heb hem een tijdje 's avonds met een muilkorf om uitgelaten maar dat vond ik weer te gevaarlijk als hij door een andere hond zou worden aangevallen. "Vier maal per jaar ontwormen", adviseerde mijn dierenarts "en laat hem verder maar, hij zal het wel nodig hebben". Het is mijn achtste Duitse Herder en de eerste die een zo onsmakelijke gewoonte heeft. Misschien ook doordat zijn alvleesklier een deel van de noodzakelijke enzymen voor de vertering van vet en eiwitten niet produceert waardoor aan elke maaltijd enzymen moeten worden toegevoegd.

  Aat.
   
 14. steffie33

  Lid geworden:
  15 nov 2007
  Berichten:
  199
  Leuk Bevonden:
  0
  Als ik mijn honden s'avonds uitlaad is dat altijd aan de lijn.
  Maar op het pad waar ik loop loopt hij los maar dan loopt hij altijd dicht bij mij.

  Zie ik hem iets eten ren ik er als een gek naar toe en dan rent zij weg en laat de poep liggen.

  Ik laat duidelijk weten dat ik er niet van gediend ben .
  Het lukt niet altijd aangezien ik haar nog maar 3 weken heb maar ze mag het gewoon niet en daar blijf ik op werken.

  Binnenkort ga ik ook op training met mijn duitse herder teef.
  Want dat heeft ze wel nodig.

  Ik loop gemiddeld 2 uur per dag met haar en dan mag ze ook nog een paar keer per dag gewoon boven haar plasje doen.

  En ik en mijn kinderen spelen op zijn tijd met haar.En zij speeld heel veel met mijn andere hond.
  Dus haar energie komt ze wel kwijt.
   
 15. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Vertelt hij ook dat ontwormen niet preventief helpt? Dat als de hond vandaag ontwormt wordt maar morgen wormen binnen krijgt die chemische brol die je net hem gegeven hebt dan helemaal niet helpt? Hij kan er trouwerns veel meer van krijgen dan 'alleen maar iets' wat een ontwormingskuur kan oplossen. Laat hem verder maar, hij zal het wel nodig hebben........ Jap, is natuurlijk veeeeel gemakkelijker dan bloed tappen en kijken welke stoffen hij mogelijk te kort zou hebben.

  Je doet natuurlijk wat je zelf het beste vindt, maar ik ging accuut op zoek naar een andere echte vet.
   
 16. Aat

  Aat

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  10
  Leuk Bevonden:
  0
  >>gemakkelijker dan bloed tappen en kijken welke stoffen hij mogelijk te kort zou hebben.<<

  Oh, help me dan eens een beetje op weg met welke stoffen dat kunnen zijn? . Op Internet vind ik onder de zoektitel Coprofagie genoeg meningen van deskundigen maar er is er niet één bij die de oplossing aandraagt. En de dagelijkse eierkoek (advies van onder andere mijn d.a.) helpt geen zier.
  Wel vond ik op een van de forums een middel dat zou werken: DETER coprophagia/stool-eating treatment. Ik ga de dierenarts eens vragen wat die er van denkt.

  Dank voor de reactie,

  Aat.
   
 17. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Nee dat klopt. Omdat er -tot nu toe- GEEN enkele reden voor kan aangetoont worden waardoor honden dit nu eenmaal doen.
  Dan kan je vet wel fijn komen aandraven met 'stoffen te kort', terwijl zijn eigenlijke eerlijke antwoord had moeten zijn 'ik weet het niet'. Als hij denk dat het door tekort aan stoffen is, hoe weet hij dat dan tenzij hij het bloed heeft getest?............. Dan smijt hij er 'laat maar doen' boven op. Jah, fijn, als hondje ziek wordt van het strontvreten kan hij er weer aan verdienen. Daar zou ik persoonlijk een andere vet gaan zoeken. Een éérlijke.
   
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
 1. naomigeraerts
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  2.082
 2. Maylena
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  2.166
 3. Freyy
  Reacties:
  3
  Weergaven:
  2.239
 4. YAAARxDIVA
  Reacties:
  13
  Weergaven:
  3.719
 5. annie laumen
  Reacties:
  21
  Weergaven:
  5.905

Deel Deze Pagina