Help, onze hond wordt aangevallen tijdens de wandeling

Discussie in 'Honden' gestart door Trice, 20 sep 2007.

 1. Trice

  Lid geworden:
  12 mrt 2006
  Berichten:
  9.372
  Leuk Bevonden:
  0
  Sinds bijna 4 weken hebben wij een hond (Rocky) voor een jaar. Het is echt een ontzettende schat en kan goed met andere honden overweg.

  Nu wandel ik veel in het bos en ik ben vorige week iemand tegen gekomen met een andere hond die bang is voor zwarte honden. En laat onze hond nou net zwart zijn…
  Bruno heet die andere hond. Hij is ontzettend wantrouwig, brengt zijn hoofd laag, haren gaan recht overeind staan en de staart hangt recht naar achteren. De ogen lijken zelf wat blauw te worden. Dus ik loop met een grote boog om die hond heen want ik vertrouwde die hond natuurlijk voor geen meter. Maar mevrouw de eigenaar vond het verstandig om haar hond (die overigens nooit aangelijnd is) op Rocky af te sturen zodat hij over zijn angst van zwarte honden heen komt.
  Hij begon aan Rocky te snuffelen terwijl ik probeerde door te lopen met Rocky. Het snuffelen ging goed en Rocky bleef staan en Bruno leek zich wat te ontspannen. Tot hij bij de nek van Rocky kwam en hem probeerde te bijten in zijn nek.
  Die vrouw pakte onmiddellijk de hond in zijn halsband en Rocky schoot achter mij weg. Een grote foei was de straf van Bruno… Ja, lekker impressive… :confused:
  Nou goed eindelijk was Rocky weer ontspannen toen we verder liepen.

  Nu kwamen we hem vandaag weer tegen en ik zag de bui al wat hangen. Maar Bruno leek wat meer ontspannen te zijn. Dus vond mevrouw de eigenaresse het weer verstandig om Bruno weer op Rocky af te sturen. Maar Rocky herkende hem nog van de vorige keer en begon te grommen. Dus ik zeg dat Rocky begint te grommen, maar volgens Bruno’s eigenaresse was het een normale begroeting. :persevere:
  Ik probeer door te lopen vooral omdat ik door heb dat Rocky zich ingesloten voelt door de hond. Maar de hond liep mee en snuffelde weer in de nek van Rocky. En net zoals de vorige keer probeerde Bruno Rocky te grijpen in zijn nek.
  Ze grijpt Bruno weer vast en weer is een grote Foei de enige straf die hij krijgt. Hij lijkt er niet eens van onder de indruk te zijn.

  Jullie kunnen je dus wel voorstellen dat ik het helemaal gehad heb met het baasje van Bruno en Bruno zelf.

  Nu is mijn vraag:

  In hoeverre sta ik tot mijn recht als ik eis dat ze haar hond bij haar houdt als ik langs kom?
  Want ik moet eerlijk zeggen dat ik gewoon geen zin heb om elke keer hun uit de weg te gaan omdat haar hond zo vreselijk wantrouwig is. En als haar hond niet te vertrouwen is in het bijzijn van andere honden vind ik persoonlijk dat ze hem moet aanlijnen.

  En wat als ze weigert de hond aan te lijnen en het komt wel tot een gevecht?
   
 2. GekGeitje

  GekGeitje Dierenkenner

  Lid geworden:
  3 sep 2004
  Berichten:
  11.359
  Leuk Bevonden:
  2
  Je staat volledig in je recht. Zij moet haar hond aangelijnd houden, vooral omdat hij niet te vertrouwen is. Op deze manier groeit die andere hond alleen maar en leert echt niet over zijn angst heen te komen. En op deze manier wordt Rokcy een beetje verprutst.

  Als mevrouw echt niet haar hond wil aanlijnen, dan moet je gewoon keihard tegen haar schreeuwen dat jou hond agressief is geworden en heel hard bijt. Dat moet je dan doen voordat Bruno bij jou in de buurt is. Wedden dat ze haar hond heel snel aanlijnt.
  Of dreig dat je de politie belt/aangifte doet. Daar heb je recht toe, geloof ik zo.
   
 3. Trice

  Lid geworden:
  12 mrt 2006
  Berichten:
  9.372
  Leuk Bevonden:
  0
  Daar zat ik dus zelf ook aan te denken. Maar ik wou toch graag weten of ik dan nog in mijn recht ben.

  Rocky wordt er idd heel onzeker van en loopt vanaf die eerste keer schuin achter me als we een hond tegen komen. Tis zo sneu, zo'n goedaardige hond die wordt aangevallen omdát hij zo goedaardig is.
   
 4. unionracer

  Lid geworden:
  6 mrt 2006
  Berichten:
  683
  Leuk Bevonden:
  0
  Nou ik zelf heb iets soortgelijks meegemaakt. sommige eigenaren vinden het blijkbaar niet echt boeien als de honden elkaar in de haren vliegen.
  Als de honden loslopen in een losloopgebied kun je niet eisen dat de andere eigenaar zijn hond bij zich houdt. Dat kun je alleen in goed overleg.
  Laat je hond niet als "proefkonijn" gebruiken. Dat moet je gewoon heel duidelijk maken aan de andere eigenaar. Jou hond laat nu spanning zien bij deze hond, bescherm hem dan tegen die andere hond. Anders heeft jou hond zometeen ook een probleem met andere honden.
  Je schrijft dat de andere eigenaar het verstandig vindt om haar hond op de jouwe af te sturen, maar als jij dat niet wilt laat het niet gebeuren. Je hoeft niet te doen wat zij wilt!
  Denk aan het welzijn van je eigen hond. En denk aan, een roedelleider zal altijd zijn roedel bescherming bieden.
  Als je haar ziet kun je een ander pad in slaan, snel terug lopen, gaan rennen, elders in het bos gaan lopen zodat je haar niet meer tegen komt. Misschien is je hond dol op een bep. speeltje, zodat je hem makkelijk mee kunt krijgen.

  Als die andere hond echt angstagressie heeft (wat ik vanaf hier niet kan beoordelen) los je dit niet op, op de manier hoe die mevrouw het aanpakt. Gewoon haar hond op een andere hond afsturen, en dat zelfs op het moment dat hij al agressie laat zien. Omdat de hond nu weer succes heeft gehad bij jou hond, zal het probleem zelfs alleen maar erger worden. Een hondenschool of gedragstherapeut is er voor om de hond over zijn angst heen te helpen, niet jou hond!

  Ik snap dat je geen zin hebt om haar te ontwijken, maar rechten hiervoor bestaan niet. Dan kun je beter "vluchten" dan dat het een keer tot een gevecht komt, en dat jou hond daar misschien ook een probleem aan over houdt.

  Edit: als die hond echt gebeten heeft kun je idd aangifte doen.
   
 5. zaza

  Lid geworden:
  13 okt 2003
  Berichten:
  1.409
  Leuk Bevonden:
  1
  Wat een onbeschoft mens, die zou mij niet moeten tegenkomen :imp: .

  Honden horen aangelijnd. Nu heb ik er persoonlijk niets op tegen als honden loslopen maar dan moeten ze wel opgevoed zijn en direct komen als de baas roept.

  Verder heeft zij niet te bepalen dat haar hond maar op een ander gestuurd moet worden om 'over z'n angst te komen'.
  Als ze proefkonijnen wil, moet ze maar vrijwilligers zoeken en geen passanten verplichten tot proefkonijn spelen.

  Je staat in je volste recht als je hier aangifte van wil doen.
  Verder zou ik toch ook eens een hartig woordje met mevrouw spreken.

  Onze hond is ook een angsthaas. Als pup werd ze eens aangevallen door een grotere hond (nog niet eens gebeten) en daar was ze zó van onder de indruk dat het me 2 jaar gekost heeft voor ik haar terug ietwat normaal in de buurt van andere honden kreeg.
  Nu nog (ze is nu 9) blijft ze wantrouwig en zou makkelijk ontaarden in een angstbijter.
  Ik heb haar vroeger ook letterlijk meegezeuld naar andere honden toe om haar over haar angst te krijgen. Maar ik had dan wel op voorhand gevraagd aan de eigenaar of ze even met hun hond mee wilden oefenen met mijn hond. Meeste mensen hadden er begrip voor en wilden gerust meewerken.

  Maar niet iedereen is zo natuurlijk. Zo heb ik ook wel eens ongevraagd een vervelende hond rond mij gehad en de eigenaar wilde hem niet terugroepen want 'hij wilde alleen maar spelen'.
  Ondertussen begon mijn hond lichtelijk te panikeren en ik zag het doembeeld van nog eens 2 jaar hersocialiseren al opduiken.
  Uiteindelijk heeft mijn hond gesnauwd (uit angst en omdat ze niet wegkon) waarop de 'spelende' hond ineens aggressief werd en probeerde te bijten.
  Ik heb die hond dan een rottrap verkocht en de eigenaar uitgemaakt voor het vuil van de straat. Eigenaar was uiteraard woest, maar qua hysterische scénes ben ik onovertreffelijk :smiling_imp: .
  Eigenaar is uiteindelijk met z'n hond afgedropen en daarna ben ik hem nog een paar keren tegengekomen met z'n hond. Hij lijnde z'n hond telkens mooi aan en ging met een boog rond mij :grinning: .

  Tuurlijk is het stom dat m'n hond zo'n angsthaas is, maar het is nu eenmaal zo. En dan moet er geen onbeschoft type met onopgevoede hond in mijn buurt de wijsneus komen uithangen, krijgen ze oorlog.
   
 6. granny

  Lid geworden:
  3 mei 2004
  Berichten:
  653
  Leuk Bevonden:
  0
  Je staat in je recht als je wilt dat de andere hond jou hond niet lastig valt, maar dat de andere hond onbetrouwbaar is, geloof ik niet. Hij reageert pas op een reactie van jouw hond.

  Omdat je weet dat jou hond angstig is van de andere hond, kun je hem in bescherming nemen tegen ongewenste ontmoetingen, maar dat doe je mijn inziens niet door de andere hond een trap te verkopen. (zoals Zaza) Heel vaak is een verbaal protest al genoeg om de andere hond te doen afdruipen. Als er geschopt moet worden, dan zal het de eigenaar moeten zijn, want die behoord zijn hond bij zich te houden.
   
 7. Irma-Utixo

  Lid geworden:
  30 mrt 2006
  Berichten:
  3.056
  Leuk Bevonden:
  0
  Sorry, maar als er een anderehond aankomt die mijn hond lastigvalt, terwijl mijn hond keurig aangelijnd is, de baas roept hem niet terug, verbaal krijg ik de hond niet weg, evenals met een duwtje richting baas, ja, dan kan de hond een trap verwachten. Mijn hond gaat voor.

  Verder sta je volledig in je recht Trice. Mijn nekharen gaan overeind staan bij zo'n vrouw, en ik had denk ik al 20x een scene geschopt. Mijn hond zou pertinent niet als proefdier gebruikt worden, helemaal niet als ze aangelijnd is.
   
 8. IenieMienie

  Lid geworden:
  1 jun 2007
  Berichten:
  82
  Leuk Bevonden:
  0
  je staat zeker in je recht, je zou aangifte kunnen doen bij de politie, of aankaarten bij de boswachter of een boa (buitengewoon opsporings ambtenaar)
   
 9. granny

  Lid geworden:
  3 mei 2004
  Berichten:
  653
  Leuk Bevonden:
  0
  Dan is het een heel ander verhaal. Ik begreep uit het verhaal van Zaza dat ze de hond direct trapte toen de baas hem niet terug riep.
   
 10. Irma-Utixo

  Lid geworden:
  30 mrt 2006
  Berichten:
  3.056
  Leuk Bevonden:
  0
  Hm, ik zie Zaza daar ook niet voor aan hoor, of ik moet me heel erg vergissen :wink:
   
 11. inkie

  Lid geworden:
  1 apr 2007
  Berichten:
  42
  Leuk Bevonden:
  0
  Als ik iemand tegen kom met een hond die ik niet vertrouw geef ik al meteen te kennen dat mijn hond zware kennelhoest heeft en dat dit ZEER BESMETTELIJK is :notes:

  Meestal houden de eigenaren dan hun hond wel bij zich :smiley: Het is wel een leugentje om eigen bestwil :mask:


  Misschien een tip voor jou :smiley:

  Gr,Inkie
   
 12. zaza

  Lid geworden:
  13 okt 2003
  Berichten:
  1.409
  Leuk Bevonden:
  1
  Ha, jullie moesten eens weten wat voor een onredelijk monster ik ben :smiling_imp: :grinning: .

  Nee, ik heb die hond idd niet gelijk een trap verkocht. We stonden daar al een tijdje, ik met een panikerende hond die rond m'n benen stond te draaien en een eigenaar die het allemaal blijkbaar wel grappig vond.
  Ik heb die eigenaar meerdere keren gevraagd om z'n hond terug te roepen omdat mijn hond er bang van was. Maar mijn hond moest maar niet zo flauw doen volgens hem.

  Ja kijk, dan raakt mijn geduld ook op.
  En als die andere hond dan ook nog echte aggressie op mijn hond vertoont neem ik dus onorthodoxe maatregelen, maar dat kan me op zo'n momenten niet veel meer schelen, dan wil ik die hond gewoon wég en zo snel mogelijk :wink: .

  Om zo'n situaties te vermijden liet ik in het vervolg m'n hond gewoon los. Ze loopt hooguit 100m weg en draait dan via een omweg terug naar mij, uiteraard doe ik dit op plaatsen waar er geen verkeer is.
  Maar je moet die eigenaars eens zien lopen en roepen als hun hond wegloopt, dan ineens zien ze de ernst van de zaak in vermits hun hond dus niet terugkomt en de mijne wel.
  Resultaat is dat ik m'n wandeling met hond rustig kan voortzetten en de andere eigenaar nog even zoet is met z'n hond terughalen.
   
 13. Irma-Utixo

  Lid geworden:
  30 mrt 2006
  Berichten:
  3.056
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik hou Puzzel altijd aangelijnd, of ik moet op plekken lopen waar ze los mag. Maar op straat loopt ze gewoon aan de lijn. In het bos, op het strand mag ze uiteraard wel ravotten van me. Ik heb al vanaf dat ik haar heb aangehouden dat ik 1 x roep, als ik denk dat ze me echt niet gehoord heeft eventueel een 2e keer. Dan loop ik weg. Puzzel is erg leergierig en had dus al vlug door dat ze wel een beetje op moest letten en dat ik niet op haar wachtte. De eerste paar keeris ze met een bevriende buurhond naar het strand gegaan, als die terug kwam, kwam Puzzel mee. In tegenstelling tot alle grote ratten (sorry liefhebbers van kleine schoothondjes, zie het niet te negatief :wink:) die onopgevoed ronddenderen op het strand, en waarvan het baasje maar blijft roepen. "Fikkie", "Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkieee!", "Fikkie kom bij mamma!" . Terwijl Fikkie vrolijk verder dendert. Ik kan daar echt niet tegen. Ten eerste: Zorg dat je je hond ten minste terug kan roepen als het nodig is. Ten tweede, het is een hond, geen kind. Ik weiger dan ook echt om te wachten, mijn hond luisterd en het zijn altijd dezelfde mensen. Ja, ik wacht wel, een kilometer verder.
   
 14. zaza

  Lid geworden:
  13 okt 2003
  Berichten:
  1.409
  Leuk Bevonden:
  1
  Ik wacht ook niet op m'n hond, als ze los loopt moet zij maar opletten dat ze in m'n buurt blijft :wink: .
  Nu heb ik gelukkig een hond die mij letterlijk niet uit het oog wil verliezen en er ook wel degelijk op let dat ze in m'n buurt blijft.
  Zelfs als ze los voorop loopt, stopt ze om de zoveel meter om te kijken of ik nog wel hetzelfde pad als haar volg.

  Moest ze toch even wat verder gaan of als ik haar terug bij mij wil, hoef ik maar 1 keer te roepen en ze is bij mij. Bij 'hier' of 'blijf', blijft ze aan de voet tot ik haar weer laat gaan.

  Als honden opgevoed zijn, kunnen ze best loslopen. Ik heb laatst in m'n buurt een enorm grasveld met bijhorend bos ontdekt waar heel veel mensen met hun honden komen wandelen. Alle honden lopen los (hier en daar een uitzondering) en alle honden blijven bij hun baas of komen direct terug wanneer ze geroepen worden.
  Op zo'n manier gaan wandelen met je hond vind ik dus ideaal. Je hond heeft de ruimte om uit te razen (het veld alleen al is een paar Ha groot), kan andere honden ontmoeten zonder zich bedreigd te voelen en iedere hond weet zich te gedragen.

  Ik ben ook geen fan van onopgevoede knoeselbijters en dat fikki hier en fikki daar en foei hoor mag niet vind ik bij momenten ook wel ergerlijk.

  OT: Puzzel is echt een leuke naam, hoe kwam je daarbij?
   
 15. Irma-Utixo

  Lid geworden:
  30 mrt 2006
  Berichten:
  3.056
  Leuk Bevonden:
  0
  OT: Heel officieel heet ze Paisley, maar dit verbasterde al snel naar Puzzel. In het asiel heette ze Blacky, dat was helemaal niets :smile:

  Wij hebben ook zo'n enorm groot losloopstuk. Het strand :wink:
   
 16. Trice

  Lid geworden:
  12 mrt 2006
  Berichten:
  9.372
  Leuk Bevonden:
  0
  Ten eerste allemaal heel erg bedankt voor jullie reacties!

  Waar ik loop is geen losloopgebied. Dat vermijd ik zelf altijd omdat ik Rocky toch niet laat loslopen, dat zou moeten betekenen dat ik door veldjes vol met stront moet gaan lopen. Ik wandel dus gewoon over de paden in het bos.

  Nou ja, staat er misschien wel heel makkelijk. Maar ze had haar hond al bij onze gedropt voordat ik het door had. Ik kon dus al niet meer handelen, als een zijstraatje inslaan. Ik kon alleen nog proberen Rocky mee te trekken wat niet lukte.

  Het komt op mij echt over alsof het een angstbijter is.

  Het was gelukkig mis geweest omdat Rocky zijn hoofd op tijd kon wegdraaien.

  Het is de eerste en de tweede keer gebeurt nadat die Bruno in de nek snuffelde van Rocky. En als Rocky lijkt te ontspannen slaat Bruno toe. Dat maakt Bruno in mijn ogen onbetrouwbaar.


  Ik weet ook al hoe ik het de volgende keer ga aanpakken. Als ik haar tegen kom vraag ik netjes of ze haar hond wil aanlijnen. Ik leg dan ook uit waarom en dat als ze haar hond van zijn angst wil afhelpen dat ze dan maar mooi naar een gedragsterapeut moet en dat mijn hond geen proefkonijn is. Lijnt ze hem niet aan loop ik weg, neem ik wel een andere route.
  Ik heb geen zin in een bange hond. Onze hond is sociaal en goed opgevoed. Ik laat hem niet verpesten door een tr*t die onze hond als proefkonijn wil gebruiken.
   
 17. unionracer

  Lid geworden:
  6 mrt 2006
  Berichten:
  683
  Leuk Bevonden:
  0
  Dat maakt het wel anders. Bruno mag daar dus niet eens los. Dan sta je zeker wel in je recht!
  Hij hoort immers gewoon aan de lijn.
  Misschien is het bos van staatsbosbeheer of zo, dan zou je daar eens je beklag kunnen doen.
   
 18. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  In hoeverre sta je in je recht dat ze haar hond bij haar houdt? In volle recht als je je eigen hond aan de riem hebt. Haar hond moet immers ook aangelijnt zijn omdat jullie beiden NIET in een omgeving zijn waar 'van de riem af' toegestaan is.
  Of hij al dan niet onbetrouwbaar is betwijfel ik. Beide honden veranderen van lichaamstaal als ze samen zijn. Jij zegt dat de uwe wat 'ontspant' en dat de andere dan toeslaat en daarom 'onbetrouwbaar' is. Ik denk dat beide gevallen een mislezing van lichaamstaal is.
  Maar hoe dan ook, ze mag je hond niet zomaar als proefkonijn gebruiken. Dat is uit den boze. De rest is bijzaak en kàn gewoon niet gebeuren indien de honden -geheel volgens de wet- aangelijnd zijn.

  Nou dàt is dus NIET de manier waarop een sterke Alpha zijn roedel beschermt. De alpha ga never ever op de loop. Zo werk je angst voor andere honden recht in de kaarten. Mijn baas is bang voor die hond, dus ik moet dat zeker zijn.

  Niet gebeten, is niet aangevallen. Dat ze geïmponeert was is iets anders. Het spijtige is dat mensen dikwijls het verschil niet zien tussen een hond die ècht een angstbijter is en een hond die gewoon weinig tollereert van andere honden. Het zijn 2 kompleet verschillende dingen.

  Dat is in België op ALLE plekken ten stelligste verboden. Als je hond ooit een andere hond een beet verkoopt -zelfs al is het he-le-maal uit zelfverdediging-, dan is je hond nog altijd helemaal in fout. Ze mag niet loslopen èn is degene die (ook)beet. Je staat dan juridisch nergens.
  Zeker voor een hond die je omschrijft als 'potentiele mogelijke-in-wording angstbijter' vind ik dit een hele rare beslissing.
  99 tegen 100 zei je teef uiteindelijk 'rot jij eens op, haarbal!' en zij de andere 'houdt jij je grote bek eens!'.
  Een hond probeert nooit te bijten. Als hij WIL bijten, bijt hij en heeft hij beet. Het zogenaamde 'proberen te bijten' zijn waarschuwingen. Zoals losse flodders in een geweer.

  Tjah, leedvermaak is ook vermaak. Alleen jammer dat de enigste die hier serieus verwondt of zelfs gedood zou kunnen worden door een ongeval enkel en alleen de hond is die niet goed opgevoed is.

  En dan sta je dus vol-le-dig recht in je schoenen. De andere baas kan er dan niks van zeggen, en je er niks mee maken. Al gaat hij naar de politie, jij had hem aangelijnd. De andere partij niet.

  Als ze weigert hem aan te lijnen, verzoek ik vriendelijk wat haar naam en adres is om haar vervolgens aan te geven bij de politie. Ik ga niet mijn gewoonten veranderen omdat iemand anders dat zo nodig voor mij wil verpesten.

  Jij laat onbewust je 'paniek' zien aan Bruno. Rocky's Alpha wankelt.... dan slaat Bruno toe om te domineren.
  Het is een begrijpelijke maar niet al te goede reactie :eyes: .

  :eyes: het wordt beter en beter met dat mens..... Dat wuufmens krijgt van mich de 1ste keer een verbaal geblafte 'hou hem bij aan de riem'. De 2de keer een 'een derde keer is er niet, de volgende keer geef ik je gelijk aan'. De 3de keer doe ik dat dan ook effectief. :wink:
   
 19. zaza

  Lid geworden:
  13 okt 2003
  Berichten:
  1.409
  Leuk Bevonden:
  1
  De reden dat ik dit doe/deed is omdat ze zich helemaal anders gedraagt los of aan de leiband.
  Stel u de situatie voor van mij op wandel met m'n hond en een andere (loslopende, wel te verstaan) hond die afkomt.
  Als mijn hond aan de lijn is, mag ik al beginnen met haar letterlijk mee te trekken (vermits ik het vertik om van weg te veranderen omdat er een andere hond is, noch voor die andere hond, noch voor m'n eigen hond die liever het hazenpad zou kiezen).
  Als beide honden dan in mekaars buurt zijn en ze liggen mekaar pakweg niet echt zal mijn hond beginnen met rondjes draaien en keren. Als de andere hond aanhoud en mijn hond niet weg kan, bestaat er dus een reele kans dat ze gaat snauwen. Of dat snauwen angst is of een 'rot op en laat me met rust'? Ik denk eerder angst, vermits de oren plat naar achter liggen en de staart ver weg tussen de poten. Maar goed, misschien is het dan nog een manier om 'rot op' te zeggen.

  Als ik in diezelfde situatie mijn hond loslaat, zal ze zelf wel bepalen hoe ver of hoe dicht ze die andere hond wil laten komen, maar zal ze mij ook blijven volgen (al was het via een omweg).
  Loslopend heeft ze nog nooit een 'rot op'/angstsnauw gegeven, aan de leiband wel.

  Daarom mijn beslissing om haar liever los te laten lopen dan haar mee te zeulen en het risico te lopen dat ze van zich af gaat bijten.
  Ze is ook nog nooit uit zichzelf naar een andere hond gegaan als ze losloopt.
  Als ik andere aangelijnde honden tegenkom (die trouwens in de minderheid zijn, verboden of niet), lijn ik haar ook terug aan of roep haar aan de voet en laat haar eventueel zitten tot de andere hond voorbij is.
  Ik weet 100% zeker dat ze aan m'n voet blijft en niet naar die hond zal gaan. Moest de hond uitvallen naar haar, dan zal ze omdraaien en een paar meter wegspurten en ze zal niet terugsnauwen.
  Nu goed, voor alles is een eerste keer maar ik denk niet dat een hond van 9 jaar die zich al 9 jaar op dezelfde manier gedraagt ineens gaat besluiten eens dapper te wezen.

  Tjah, sorry ik kan er geen medelijden mee hebben. Als een loslopende hond naar mij toekomt wacht ik meestal wel even om de eigenaar de kans te geven z'n hond terug te halen. Vertikt deze eigenaar het, dan wandel ik gewoon verder en zorg ervoor dat die hond uit mijn buurt blijft.
  De eigenaar zoekt het dan zelf maar uit.

  Hier heb je misschien wel een punt. Ik noem die van ons een angstbijter en gebruik dat excuus ook wel eens om eigenaars ervan te overtuigen hun honden bij te houden. Maar of ze het ook echt is?
  Ze is zowieso wantrouwig naar andere honden toe. Zelfs honden die ze regelmatig tegenkomt op wandeling blijft ze wantrouwen, lees: staart naar beneden en liefst van al draait ze gewoon om of gaat er half kruipend voorbij.
  Af en toe heeft ze een dappere bui en wil ze wel eens sociaal doen met een vriendelijke hond.
  Echter, wij hebben een tijdje een 2de hond in huis gehad (niet van ons, eerder logeerhond maar dan voor 3 jaar). En na een periode van wantrouwen ontpopte onze hond zich tot een dominante teef van jewelste.
  Ze kon zich oa. 'amuseren' met die andere hond van hot naar her en terug te sturen omdat zij 'toevallig' telkens op de plaats wilde zitten/liggen waar die andere hond was.
  1 keer heeft die andere hond geprobeerd weerwoord te bieden, die heeft het iig nooit weer in haar hoofd gehaald om onze hond 'tegen te spreken'.
   
 20. Diesel73

  Lid geworden:
  23 sep 2005
  Berichten:
  4.053
  Leuk Bevonden:
  0
  Dàt is volstrekt normaal voor een hond. Aan de riem voelt hij zich zéker gesterkt door de letterlijke band met zijn baas. Als die 'band' wegvalt zal hij zelf moeten reageren ipv als een 'verlengde' van zijn baas.

  Meetrekken is nooit goed. Dat is op dat moment eigenlijk in de fout gaan. Je hond moet volgen -ook aan de riem- omdat de baas het wil. Anders is er een 'probleem' dat eerst elders opgelost moet worden al vorens de hond naar zijn baas kan luisteren om aan de riem te kunnen volgen in die omstandigheid.

  Ja natuurlijk. Ze gaat draaien en keren om haar meest kwetsbare plekken uit de buurt van de tegenstander te houden.

  En zegt ze dus 'rot op'. Oren naar achter is normaal. Ze beschermt haar oren nu al om zodat de tegenstander tijdens een eventuele uitval niet in haar oorschelpjes kan gaan hangen. Staart naar beneden is niet altijd uit onzekerheid. Ook niet altijd angst. Anders gaf ze niet de 'rot op'-waarschuwing maar zou ze gelijk in de verdediging schieten.

  Als je haar op dat moment loslaat zeg je eigenlijk in hondentaal tegen je hond 'zoek het zelf maar uit, ik steun je niet'. Ja ze zal je blijven volgen omdat ze je trouw is. Ja met een omweg omdat ze helemaal onzeker is. En nee, dan zal ze niet zosnel oprotten zeggen omdat ze niet zeker is hoe ze het moet aanpakken. De baas gaat lopen van het vreemde beest (je loopt immers weg), èn je laat me hier ook nog zonder onze band (riem) staan te kijken....

  Het van zich af bijten is nog heel iets anders dan een hond agressie tegenover andere honden aanleren. Als een hond niet van zich af leert bijten zal het nooooooit een zelfzekere hond worden. And for the record; een zelfzekere hond is niet te verwarren met een agressieve hond.

  Omdat je haar nooit zelfzeker hebt proberen te maken maar eigenlijk gestuurt hebt in een eeuwige slachtofferrol.....

  Je hebt haar zelf zo gemaakt. Wantrouwig tegen over andere honden bedoel ik. Door je eigen reactie op haar reactie op andere vreemde honden. Ze had iets meegemaakt en wantrouwde. Jouw eigen reactie op haar reactie speelde recht in haar kaarten en zij is daarop gaan uitmaken dat ze zich zo moest gedragen. Nadat ze inzag dat ze de andere 'logeerhond' wèl aankon in haar eigen huis is ze zich tegenover die hond anders gaan gedragen.
  (ik bedoel dit laatste ècht niet als een 'zie je wel, zie je wel, zie je wel, dacht ik het niet', noch zit ik je hier uit te lachen. )

  Ter info,
  Dit is een testosteron gedreven dominante reu (links). Hoe hij een 'mindere' waarschuwt;
  Hé jochie, ik ben niet in de stemming voor je capriolen (staart naar achter, hoofd naar beneden)
  [​IMG]

  'Ik zeg je 'maak dat je wegbent, stomme snotaap' (staart gaat lichtjes naar omhoog, oren worden dichter bij het lichaam gedragen)
  [​IMG]

  Hoor je mij niet goed kwijlebal? Oprotten! (staart blijft in zelfde positie, dit is nog altijd waarschuwen)
  [​IMG]

  Rot op!!!(haren in de nek komen omhoog, ogen worden lichtjes groter opengespert, borst wordt opgeblazen, oren gaan plat, klaar om effectief uit te vallen -niet aanvallen, maar uitvallen-.)
  [​IMG]

  En nou ga je te ver! (net tijdens de uitval. Staart komt volledig omhoog, oren gaan volledig ter bescherming plat. Ogen volledig opengespert. Als hij had gewillen, had hij de jongste compleet vastgehad. Maar het is een uitval, een grauw, geen aanval, want dan lag de jongste op dàt moment al op zijn rug op de grond te spartelen met de andere boven op hem.)
  [​IMG]

  (de tanden komen ècht volledig bloot, met tandvlees en al. Als een hond dit doet is het de aller laatste waarschuwing die hij geeft voor hij uitvliegt, of aanvalt.)
  [​IMG]
  Dit zijn mijn jongens. De jongste is volledig samen met de oudste opgegroeid. Ja, mijnen grootste waarschuwd uitgebreid, zoals een hond die mentaal stabiel is doet. Nee, niet omdat hij met de jongste is opgegroeid, maar omdat hij zelfzeker van zijn eigen is. Ja, hij waarschuwt zo tegenover alle honden als hij wil dat die hem met rust laten en ik niet zeg dat hij gewoon mee moet komen. En nee, zo is hij niet altijd geweest. Als pup was hij eerder wat wantrouwig tegen over alles wat vreemd was en ademde. Een echte Groenendaeler (net als de andere trouwens). Ik heb hem echter zo gemaakt. Laten zien dat hij best van zich af mag bijten. Dat ik hem steun als hij mij nodig heeft. Dat een andere hond, ook 1 die hij niet leuk vindt, nog altijd geen reden is om te gaan twijfelen. Gewoon moet doen wat ik hem zeg. Er is niks om zich zorgen over te maken. Ook naar hem is er wel eens een hond uitgevallen. Een paar keer zelfs. Bijna telkens door een teef. So what? Sommige honden doen dat. Hoeft nog niet te zeggen dat elke hond een potentiele bedreiging is. Ik trainde hem in zijn eigenwaarde, net zoals ik bij de jongste heb gedaan en nog doe, die is immers mentaal nog niet volwassen. Het vergt trainingtrainingtraining en inzicht. Maar het is te doen. Anders waren bijna alle Belgische herders wantrouwig.

  Note; de gehele scene die ik beschreven heb nav de foto's duurt slechts een paar seconden.
   
Laden...

Deel Deze Pagina