Dierentuinen

Discussie in 'Discussies' gestart door isiolo, 18 mei 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. isiolo

  isiolo Dierenfanaat

  Lid geworden:
  21 mrt 2004
  Berichten:
  3.185
  Leuk Bevonden:
  0
  Om de discussie te beginnen,

  ik ben een paar keer in verschillende reservaten geweest,
  op een aantal plekken in Afrika. O.a. in Ethiopie, Kenya en
  Uganda.

  Sindsdien heeft me een dierentuin nooit meer in de verleiding
  getrokken om er naar toe te gaan. Ik ben ook nooit meer
  geweest. Natuurlijk zijn er een aantal mooie bij in Nederland.
  Maar ook aantal waar ik me aan erger. (o.a. die in Best)

  Wat vinden jullie van de dierentuinen in Nederland,
  en over de behuizing van de dieren. ?
   
 2. DeNatuur.NL

  Lid geworden:
  15 apr 2003
  Berichten:
  5.472
  Leuk Bevonden:
  0
 3. beesje

  Lid geworden:
  20 mrt 2006
  Berichten:
  917
  Leuk Bevonden:
  0
  De enige dt die ik in b ok vind is plankendael en in de zoo zijn ze goed bezig.
   
 4. isiolo

  isiolo Dierenfanaat

  Lid geworden:
  21 mrt 2004
  Berichten:
  3.185
  Leuk Bevonden:
  0
  Bedankt voor je subtiele bijdrage :ok:
   
 5. Juut13

  Lid geworden:
  10 sep 2005
  Berichten:
  22.727
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik kom niet vaak in dierentuinen, maar sommige zijn wel goed. Maar ik ben er pas in één in België geweest (zal de naam is opzoeken) en dat was echt erg. Sommige dingen waren er wel goed, maar (bijvoorbeeld) de íjsberen, hadden écht geen goed "hok". Kei vies water, niks om te doen. Ze gingen bijna vechten met elkaar van verveling :cry:.
   
 6. Trice

  Lid geworden:
  12 mrt 2006
  Berichten:
  9.372
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik ben het wel redelijk eens met jakkuros.
  Sommige dieren hebben het heel erg goed in een dierentuin, en sommigen heel wat minder.
  Zo vind ik fokprogramma's om dieren in het wild uit te zetten vaak wel goed. Het ligt er dus ook aan hoe ze het willen aanpakken.
   
 7. DeNatuur.NL

  Lid geworden:
  15 apr 2003
  Berichten:
  5.472
  Leuk Bevonden:
  0
  Olifanten bijvoorbeeld zijn dieren die gewoon veel ruimte nodig hebben en een diversiteit in het landschap. De dieren willen veel stukken lopen. In dierentuinen kan dat vaak niet, omdat ze maar een klein stuk hebben. Je zou dan aan grote terreinen moeten denken wil je de dieren een goede plek geven. Volgens mij hebben die stadsdierentuinen dat in ieder geval niet. Beekse Bergen heeft denk het grootste terrein voor olifanten (hoewel ik dat niet zeker weet).

  Zullen we dan even de natuur plunderen en heel veel dierentuinen oprichten? :eyes:

  Omdat dieren in een dierentuin wellicht niet gedood worden door een ander dier betekent niet dat het juist is de dieren te houden. Daarnaast zitten ze in een dierentuin ook vaak gewoon niet goed. Als dierentuinen als opvang gaan werken en per dierentuin het dierenaantal drastisch omlaag brengen en daardoor meer ruimte voor andere dieren creeeren, dan zou ik dat een goede stap vinden.

  En dan zetten ze de dieren uit.. en dan? Dan worden ze alsnog bedreigd door de dierenhandel e.d. die nog niet verdwenen is. Men gritst die dieren zo weer weg. Laatst ook.. nieuw diersoort ontdekt.. heeft nog niet eens een naam gekregen en huppa.. ligt al weer in de winkels.

  En vaak worden er nog steeds dieren gekaapt uit de natuur die uiteindelijk in dierentuinen of circussen belanden met valse papieren.
   
 8. DeNatuur.NL

  Lid geworden:
  15 apr 2003
  Berichten:
  5.472
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik pleit voor 'fokprogramma's' waarbij dieren in hun natuurlijke habitat 24/7 beschermd worden door een leger en daarbij op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. Geen Kunstmatige Inseminatie programma's in ieder geval.
   
 9. nelly_555

  nelly_555 Dierenfanaat

  Lid geworden:
  5 mrt 2006
  Berichten:
  1.306
  Leuk Bevonden:
  0
  Dierentuinen kunnen hele goeie dingen doen met bijvoorbeeld fokprogramma's om diersoorten in stand te houden. En door dieren in dierentuinen te houden kun je mensen ook weer meer informeren over de dieren wat de dieren ook alleen maar ten goede komt...

  Maar je hebt van die dierentuinen die gewoon verbannen moeten worden. Voorbeeldje is artis, met name de verblijven voor de katachtige en de vogels zijn echt schandalig klein daar! Ze zouden zich de ogen uit de kop moeten schamen!
   
 10. Jolijn

  Lid geworden:
  6 nov 2005
  Berichten:
  426
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik ben in principe niet tegen dierentuinen, en vanuit een educatief oogpunt ben ik voor.
  Maar dan moet zo'n dierentuin natuurlijk wel goed voor de dieren zorgen en vooral realistisch zijn.
  Op een flink aantal hectare kun je best zebra's en leeuwen enzo houden. Maar in dierentuinen als Artis zouden ze zulke dieren niet moeten houden, ze hebben er simpelweg de ruimte niet voor.

  Maar ook op een klein perceel zou je een prachtige dierentuin kunnen inrichten door je te specialiseren. De goede kant van Artis vind ik de aquaria, en de voormalige insectaria. Kleinere dieren kunnen makkelijker voldoende ruimte worden gegeven om zich volledig in thuis te voelen.

  Ik krijg in Blijdorp ook altijd het gevoel dat ze het dierenwelzijn ook echt hoog hebben zitten, bij een hoop dierverblijven is het voor de dieren mogelijk om zich ook aan het publiek te onttrekken. En de verblijven zijn (vooral in alle nieuwere stukken) ruim en natuurlijk ingericht.

  Op die wijze gehouden dieren door dierentuinen lijkt mij niet verkeerd. De dieren leidden zeker een heel ander leven dan soortgenoten in het wild, maar anders is niet per definitie slechter. En wanneer er rekening word gehouden met alle behoeften van dieren lijkt me dat een dier een prima leven kan hebben.

  Verder ben ik niet in heel veel dierentuinen geweest. Ik ben zo'n beetje groot geworden in Blijdorp en vind dat ook een goede dierentuin. Met Artis heb ik veel minder hoewel ik daar tijdens mijn studie ook een aantal keer ben geweest. Emmen vind ik ook erg mooi, goed ruim. Burgers is ook mooi, vooral de grote hallen vind ik leuk. Verder ken ik geen dierentuinen in Nederland of België.

  Ik ben vroeger wel in de dierentuin op Jersey geweest, die is opgericht door Durrel en is de plaats waar de eerste fokprogramma's en herintroductie programma's werden ontwikkeld. Ik zou er graag nog eens rondkijken want ik kan me er niet veel van herinneren behalve een gevoel dat de dieren het veel ruimer hadden dan de bezoekers :smile: hun primaire doel was ook niet entertainment maar het in stand houden van soorten.

  Ook aan Colchester Zoo heb ik goede herinneringen, ook daar ben ik alleen geweest toen ik klein was, maar er staat me bij dat ze weinig verschillende dieren hadden maar die wel veel ruimte gaven en dat er ook veel aan educatie werd gegaan.
   
 11. kellyD

  kellyD Dierenkenner

  Lid geworden:
  25 jul 2003
  Berichten:
  14.183
  Leuk Bevonden:
  2
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
 1. kilianjh
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  751
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina