De olifant

Discussie in 'Overige dieren' gestart door Annemarie, 20 mei 2003.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Annemarie

    Annemarie Moderator
    Medewerker

    Lid geworden:
    13 apr 2003
    Berichten:
    11.727
    Leuk Bevonden:
    1
    [align=center]De olifant[/align]

    [align=center][​IMG][/align]

    Het meeste gewicht, de hoogste schouderhoogte, de grootste oren en de langste neus. De olifant is de absolute kampioen van de landdieren. Ooit zwierven de Aziatische olifanten door het gehele gebied ten zuiden van het Himalaya-gebergte. Nu zijn ze slechts hier en daar in de laatste resten oerwoud te vinden. Hun aantal wordt geschat op 40.000. Ongeveer de helft van de overgebleven olifanten leeft in India.

    Vanwege hun grote slagtanden waren vooral de Afrikaanse olifanten erg in trek bij jagers. De tanden leveren het kostbare ivoor op. Rond 1980 vermoordden stropers bijna 100.000 olifanten per jaar om het 'witte goud' te bemachtigen. Er werd alarm geslagen want als het zo doorging zou het grootste landdier binnen de kortste keren uitsterven. Na veel onderhandelingen werd in 1989 besloten dan bijna alle landen van de wereld geen ivoor meer mochten kopen of verkopen.

    Het lichaam

    Er zijn twee verschillende soorten olifanten: de Afrikaanse en de Aziatische. Hoe kun je die twee uit elkaar houden?

    Tand

    Afrikaanse olifanten hebben dikkere en vaak ook langere slagtanden dan Aziatische olifanten. Daar komt bij dat bij de Afrikaanse zowel het mannetje als het vrouwtje van die lange tanden krijgen en bij de Aziatische bijna nooit.

    [align=center][​IMG][/align]

    Slurf

    De Afrikaanse olifant heeft twee puntjes aan het einde van zijn slurf. Met deze 'vingers' kan hij heel nauwkeurig een nootje van de grond pakken. De Aziatische olifant heeft slechts één slurfpuntje, maar toch is hij daar net zo handig mee.

    Bouw

    Verder heeft de Aziatische olifant twee bulten op zijn kop en een ronde rug. De Afrikaanse heeft grote flap oren en een rechte of holle rug.

    Huid

    Olifanten hebben een dikke huid. Bijna twee centimeter. Zweten kunnen ze niet door die dikke laag. Om af te koelen wapperen ze met hun oren, zoeken de schaduw op of nemen een bad. De vele huidplooien helpen om langer koel te blijven.

    [align=center][​IMG][/align]

    Oren

    De oren dienen niet alleen om te horen en zoals al eerder gezegd om af te koelen. Ze dienen ook nog als een soort seinvlaggen. Als ze hun oren plat langs hun hoofd houden laten ze zien dat ze bang zijn. Helemaal uitgevouwen betekent: 'Ik ben kwaad!'

    Buik

    Olifanten eten bijna de hele dag door. In hun buik rommelt het dan ook voortdurend. Alleen als een olifant gevaar bespeurt stopt het buikgeruis ineens. De plotselinge stilte waarschuwt overige olifanten dat er iets loos is. Je zou dus kunnen zeggen dat olifanten buikspreken.

    [align=center][​IMG][/align]

    Interessante feiten:

    De Afrikaanse olifant is het grootste en zwaarste dier dat op het land leeft. Hij heeft bijna alle records op zijn naam.

    Een paar maten en gewichten:

    *Een Afrikaanse olifant wordt, van grond tot schouders, bijna 4 meter hoog.
    *Een volwassen mannetje weegt tot 7.000 kilo en soms meer.
    *Van het puntje van zijn slurf tot het einde van zijn staart is een mannetje
    ongeveer 9 meter lang.
    *Olifantenoren kunnen van onder tot boven 2 meter lang worden.
    *De slagtanden van een olifant kunnen meer dan 100 kilo zwaar en 3 meter lang worden.
    *De zwaarste die ooit is gevonden woog 117 kilo
    *De draagtijd van een olifant duurt bijna 2 jaar
    *Vrouwtjes hebben het voor het zeggen in de hechte familiegroep waarin olifanten leven.
     
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
  1. horse_love_tiny
    Reacties:
    9
    Weergaven:
    2.250
  2. kat
    Reacties:
    5
    Weergaven:
    1.504
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina