Het houden van de Rattenslang

Latijnse naam: Pantherophis guttata guttata
Nederlandse naam: Rattenslang of Korenslang
Lengte: 110 tot 160 cm
Land van herkomst: Noord en zuid Amerika

Deze soort is zeer populair bij vele reptielen houders. Niet alleen doordat deze soort in vrijwel elke kleur te vinden is, deze slangensoort is ook zeer goed hanteerbaar en zal vrijwel nooit aanvallen zolang je ze met respect en vooral correct behandelt.

Voeding
Rattenslangen eten voornamelijk muizen die naarmate de grote van de slang ook groter worden. Van pasgeboren in het begin tot volwassen bij volwassen slangen.
Water dient men iedere dag te controleren er zijn dieren die hun behoefte in de drinkbakken doen,deze moet dan schoongemaakt worden ander het water twee maal per week vervangen.
Ten slotte: laat nooit een levende prooi bij de slang zonder toezicht. Dit kan er toe leiden dat een slang aangevallen wordt, en dan kunnen er ernstige verwondingen onstaan die zelfs tot de dood van de slang kunnen leiden. En zorg er altijd voor dat nooit twee slangen bij elkaar zijn op het moment van voeren.

Voortplanting en kweek
Deze soort heeft zich in gevangenschap veelvuldig voortgeplant, zodat deze slang vrijwel overal verkrijgbaar is en is uitermate simpel te fokken.
De dieren zijn ongeveer met 2 jaar geslachtsrijp,maar ze moeten toch een minimale lengte bezitten wil het goed gaan.
De enigste moeilijkheidsgraad is om een mannetje en een vrouwtje te krijgen van verschillende nesten, zodat je niet met bloedverwanten doorfok.
De paring vind plaats nadat de bij deze soort niet echt noodzakelijke winterrust heeft plaats gevonden.
Na 50 tot 60 dagen na de paring worden de eieren gelegd in een daar­voor bestemde legdoos die gevuld is met een laag vochtige houtmolm of mos.
De eieren moeten 50 tot 60 dagen in een broedstoof bij een temperatuur van 28 graden Celsius, en een vochtigheid van 80 procent gehouden worden.
De jonge slangen met een lengte van 18 cm worden in het begin met pasgeboren muizen gevoerd, deze jongen zullen mits goed gevoerd en behandelt 70 cm het eerste jaar groeien.

Huisvesting
Voor één volwassen rattenslang is een minimaal terrarium van 80x40x40 nodig. Jonge dieren kun je beter eerst kleiner huisvesten, een bakje van 60x30x30 is hiervoor prima geschikt. Wil je meerdere slangen houden dan heb je natuurlijk ook een grotere bak nodig. Voor 2 slangen minimaal 100x40x40 en voor 3 slangen minimaal 100x55x55. Dit zijn echte minimum maten, als je slangen in zulke bakken houde moet je zorgen dat er voor elke slang genoeg plekken zijn waar hij zich kan afzonderen van zijn kooigenoot.

Temperatuur
De beste temperatuur ligt tussen de 24 a 28 graden Celsius voor volwassen dieren voor kleinere dieren raad ik aan om een continue temperatuur te handhaven van 28 graden Celsius,dit heeft te maken met de vertering van de prooi als het te koud wordt dan geven ze vaak de prooi terug op.

Inrichting
Als ondergrond kan je het beste houtsnippers gebruiken maar er zijn meerdere opties, maar houtsnippers vinden de meesten mensen het mooist en het makkelijkst. Een schuilplaats mag natuurlijk niet ontbreken en wat planten om eventueel in te klimmen zullen de slangen ook zeker op prijs stellen, tevens fleurt het je terrarium ook wat op.

Dit is de basisinformatie over het houden van een rattenslang, mocht je nog vragen hebben kun je me altijd mailen via het contact formulier wat je vind op deze site.

Heb je vragen over slangen?
Stuur mij dan even een mailtje. Ik kijk niet regelmatig op de site dus via een mailtje heb je sneller een antwoord.