PSG 1 Carausius morosus (indische wandelende tak)


 
Algemeen
Deze soort is van alle soorten veruit het meest gehouden. Het is ook de gemakkelijkst te houden soort. De meeste mensen die beginnen met takken houden beginnnen met deze soort. Er zijn ook mannetjes van deze soort maar die komen in gevangenschap vrijwel nooit voor.
 • Oorsprong: India
 • Voedsel: Hedera (klimop) Braamblad, Liguster
 • Grootte: Ongeveer 10 cm
 • Voortplanting: Parthenogenetisch (geen tussenkomst van mannetjes nodig)
 • Incubatietijd eieren: 3 tot 4 maanden
 • Tijd tot volwassenheid: 4,5 maanden
 • Levensduur volwassene : 2 tot 3 jaar oud
Verzorging
Deze dieren zijn erg gemakkelijk te houden. Ze nemen genoegen met een goed afgesloten bak met zand, keukenpapier of tuingrond op de bodem. Ververs de voedselplanten 1 keer per week. Besproei de dieren 1 keer per dag. Het beste is om ze dan 's avonds te besproeien. De takken drinken van de druppels, zorg dat er geen grote druppels op de bladeren liggen, daar kunnen de nimfen in verdrinken.
De pasgeboren nimfen rennen hun eerste dagen veel, daarna worden ze meer 's avonds en 's nachts actief.
Eieren
De eieren zijn ongeveer 1 millimeter lang. Je kunt de eieren gewoon op de bodem van de bak laten liggen, en een beetje vochtig houden. Je kunt ze ook voorzichtig oppakken en in een afgesloten bakje met gaatjes in het deksel leggen. Leg op de bodem van het bakje cocopeat, zand of keukenpapier. Besproei de eieren 1 keer per week. De eitjes komen na 3 tot 4 maanden uit.
De eitjes

 

PSG 4 Sipyloidea sipylus


Volwassen vrouw

Volwassen vrouw

Vrouwtje, ik laat de vleugels zien

Vrouwtje, met vleugels
 
Algemeen
Een veelgehouden, gevleugelde soort, gemakkelijk te houden. De dieren kunnen goed vliegen. Ze planten zich snel voort en hebben daar geen mannetjes bij nodig (parthenogenetisch). De nimfen (jongen) zijn bleekgroen. Ze gaan snel schijndood als je ze stoort, dit kan een paar minuten duren. Na de derde vervelling komen de vleugels goed zichtbaar, ze zijn dan ongeveer 5 millimeter lang. De vleugels worden 4,5 cm bij de volwassen dieren. Ze zijn dan rood geaderd.
 • Oorsprong: Madagascar
 • Voedsel: Braamblad, eik, roos, meidoorn, framboos
 • Grootte: Ongeveer 10 cm
 • Voortplanting: Parthenogenetisch (geen tussenkomst van mannetjes nodig)
 • Incubatietijd eieren: 2 tot 3 maanden
 • Tijd tot volwassenheid: 2 maanden
 • Levensduur volwassene : ongeveer 1 jaar oud.
Verzorging
De groeiperiode duurt 4 maanden. Houdt de bak goed vochtig (minstens 1 keer per dag besproeien). Zet de bak op een lichte plaats. Verwijder alle dode bladeren die in de bak liggen. Volwassen dieren leven nog ongeveer 1 jaar. Ze scheiden een giftige stof af als de dieren gestoort worden (komt uit hun nek), die stof ruikt naar aardappelen. Als je dit op je handen krijgt was je handen dan! Bij mij komt dit niet vaak voor omdat ik met het verschonen de dieren vaak uit hun bak haal en ze dus gewend zijn aan het hanteren.
Eieren
Ongeveer 2 weken na de laatste vervelling begint het vrouwtje eieren te leggen. Ze leggen er ongeveer 100 in hun leven. De harige eieren worden tegen het glas of tegen een voedselplant geplakt. Laat ze dan zitten om uit te komen, of je kunt er ze voorzichtig met een scherp mesje afhalen. Als je een paar stukjes watten in de braamtakken hangt zal ze daar haar eieren in leggen. De jongen komen uit na 2 tot 3 maanden bij vrijwel alle omstandigheden.
De eitjes

 PSG 9 Extatosoma tiaratum


Volwassen vrouw (close up)

Volwassen vrouw

Volwassen man

Nimf
 
Algemeen
Erg mooi dier met vreemde vormen. De jongen lijken op mieren ze zijn ongeveer 1,5 cm groot. Ze lijken nog totaal niet op de volwassen dieren. De mannetjes kunnen goed vliegen. Na de 2de vervelling heeft het vrouwtje al wat stekels op haar rug. Het mannetje is dan glad. De soort hangt vaak ondersteboven met het lichaam gekruld. Het is een leuk dier om te houden. Doe wel rustig als u de dieren over zet op hun verse voedselplanten. Jonge dieren kunnen sterven door te veel stress.
 • Oorsprong: Oost Australie
 • Voedsel: Braamblad, framboos, eik, meidoorn, pyracantha, hazelaar, kastanjeblad
 • Grootte: Mannetje 9 cm, vrouwtje 14 cm (zonder poten)
 • Voortplanting: Sexueel, parthenogenetisch
 • Incubatietijd eieren: 6 tot 8 maanden
 • Tijd tot volwassenheid: ongeveer 5 maanden
 • Levensduur volwassene : Vrouwtje ongeveer 1 jaar, mannetje 4 - 5 maanden
Verzorging
Pak ze liever niet vast maar laat ze zelf van de oude op de nieuwe voedselplanten lopen. Nimfen zijn erg actief! En willen constant dingen ontdekken. Dus let erop dat als je de bak verschoont dat er ondertussen niet snel een nimfje wegloopt. Er kan kannibalisme optreden als deze soort bij één of meerdere andere soorten wordt gehouden, dit is niet altijd het geval. Als het dier zich bedreigt voeld kan het een geur loslaten, ook kan ze met haar stekelige achterpoten staan. Let er dus op bij het hanteren.
De soort komt uit het regenwoud, de temperatuur moet ongeveer liggen tussen de 18 en de 25 graden. Houd de bak vochtig, 2 keer sproeien per dag. Ververs het voedsel vaak, Het moet echt vers zijn!
Eieren
Er zijn niet perse mannetjes nodig om de eitjes uit te laten komen. Als er dus geen mannetjes bij te pas zijn gekomen komen er ook alleen maar vrouwtjes uit de eitjes. Als je mannetjes met de vrouwtjes laat paren kunnen er mannen én vrouwen uit de eitjes komen. Het vrouwtje laat 2 tot 4 eieren per dag op de grond vallen. Bij 25 graden komen de eieren na ongeveer 5 maanden uit, bij lagere temperaturen duurt het langer. Bij parthenogenetisch geproduceerde eieren (waar alleen maar vrouwtjes uit kunnen komen) kan het wel uitlopen tot 9 maanden! Wissel ook eieren met andere houders van psg 9. Deze soort is namelijk erg gevoelig voor inteelt. Leg de eitjes gewoon op wat mos of een keukenpapiertje in een bakje. Prik in het deksel van het bakje wat gaatjes. Besproei 1 keer per week de eitjes en het dekseltje.
De eitjes


PSG 173 Neohirasea mearens


Parend koppeltje

Heleboel nimfjes

Volwassen koppeltje

Volwassen vrouwtje
 
Algemeen
Mooie soort, plant zich sexueel voort. Enigszins gestekeld. Met oppakken verspreiden ze soms een ongevaarlijke geur. De soort plant zich snel voort. Laat niet alle eitjes uitkomen. De jongen zijn licht bruin met witte voetjes.
 • Oorsprong: Vietnam
 • Voedsel: Braamblad, framboos, appelblad, eik, roos, beukenblad (Fagus), klimop
 • Grootte: Vrouwtje 10 cm, mannetje 8 cm (zonder poten)
 • Voortplanting: Sexueel
 • Incubatietijd eieren: 3 tot 4 maanden
 • Tijd tot volwassenheid: 3 tot 4 maanden
 • Levensduur volwassene: Ongeveer 1,5 jaar
Verzorging
De soort is goed vruchtbaar. Houden op temperatuur boven de 18 graden. Houd de bak matig vochtig. Ververs het voedsel vaak. Het moet echt vers blijven! Zorg dat je géén inteeld krijgt, wissel om de paar generaties dus eitjes of takjes met andere houders.
Eieren
Je kunt de eieren verzamelen en op een keukenpapiertje in een bakje leggen dat u 1 keer per week besproeit. Je kunt ze ook gewoon op de bodem van de bak laten liggen. Houd dan de bodem wel een beetje vochtig. De eitjes zijn heel klein en ovaal en er komen er erg veel uit!
De eitjesPSG 195 Sungaya inexpectata


Volwassen vrouw

Nimfje

Volwassen vrouw

Achtereinde vrouw
 
Algemeen
Een mooie soort zonder vleugels. Er worden in de cultuur alleen maar vrouwtjes gehouden. De dieren hebben een kroontje op hun hoofd. Ze steken hun eieren in de grond maar ze laten ze ook wel eens gewoon vallen. Je kunt een stukje mos in het terrarium leggen dat je 2 keer per week besproeit, waarschijnlijk zullen ze daar dan eitjes in steken. Deze soort zit veel op de grond.
 • Oorsprong: Filippijnen
 • Voedsel: Braamblad, framboos, walnoot, roos, eik, klimop (hedera)
 • Grootte: (zonder poten): vrouwtje 8 cm
 • Voortplanting: parthenogenetisch
 • Incubatietijd eieren: 4-5 maanden
 • Tijd tot volwassenheid: 5-6 maanden
 • Levensduur volwassene: ongeveer één jaar
Verzorging
Deze soort is vrij gemakkelijk te houden, zorg dat er op de bodem van de bak zand ligt. Ze brengen een groot deel van hun leven door onder boomschors en op de bodum van de bak. Zorg dat ze gemakkelijk bij de voedselplanten kunnen komen, door ze niet in een al te hoog flesje met water te zetten.
De soort plant zich parthenogenetisch voort. In de cultuur worden naar mijn weten geen mannetjes van deze soort gehouden. Het is een hele vriendelijke soort die gemakkelijk samen kan worden gehouden met andere soorten. Bij mij zitten ze in het terrarium bij mijn psg 101 en mijn psg 215. Omdat deze soort een grondsoort is, is hij goed te zetten bij soorten die vooral boven in de bak zitten.
Zet minstens 1 tak die vanaf de grond naar de voedselplanten loopt in het terrarium. Zo kunnen ze zonder probleven bij hun voedsel komen. Besproei het terrarium 1 tot 2 keer per dag.
Eieren
Zorg dat er op de bodem van de bak minimaal een laag van 3 cm los zand, turf of grond ligt. Daar steken de dieren hun eieren in. Meestal steken ze de eieren in het zand of in een stuk mos als je dat in je terrarium hebt liggen. Het gebeurt ook wel eens dat ze ze gewoon wegslingeren. Besproei de bodem van de bak 1 tot 2 keer per week.
De eitjes