Hamsters zijn makkelijk te houden huisdiertjes en daardoor vrij populair. Er zijn verschillende soorten hamsters die goed als huisdier gehouden kunnen worden.

Een heel populair soort is de russische dwerghamster. Dit is een kleinblijvend beestje met een zachtfluwelen vachtje. Door zijn grote ogen en bolle snuitje ziet hij er heel schattig uit.


wildkleur russische dwerghamster in wintervacht 

Russische dwerghamsters leven in het wild in groepen. Als huisdier is het echter aan te raden ze alleen te houden, aangezien ze in de meeste gevallen toch gaan vechten in gevangenschap. In dierenwinkels zitten ze vaak met soortgenoten bij elkaar, maar dan zijn ze nog jong. Op latere leeftijd worden ze territoriaal waardoor ze gaan vechten.


wildkleur russische dwerghamster 

De russische dwerghamster is er in veel verschillende kleuren, waaronder wildkleur, mandarijn, blauw wildkleur en pearl.

                                         
                                          Mandarijn russische dwerghamster


blauw wildkleur russisch dwerghamstertje van 3 weken oud

De syrische hamster (beter bekend als goudhamster) is een slagje groter dan de dwerghamster. Deze hamstersoort is solitair en moeten dus alleen gehouden worden. De syrische hamster is er in heel veel verschillende kleuren. Op de foto hieronder zie je o.a. zwart, oranje, dove, blond en zilverdove. nestje syrtjes

zwart en oranje

 

 
sepia syrische hamster


zwart witband syrische hamster. Met een 'mislukte' witband.

Ook zijn er langharige goudhamstertjes. De mannetjes hebben daarbij langer haar dan de vrouwtjes.


Langharig syrisch vrouwtje.

  
langharig syrisch mannetje

Roborovski hamstertjes zijn heel kleine, snelle beestjes. Zij leven graag in groepen, in tegenstelling tot syrtjes. Roborovski's zijn de laatste tijd wat populairder geworden. Door hun uiterlijk doen ze mij altijd erg denken aan de figuurtjes uit de tekenfilmserie Hamtaro.

roborovski

Robbies (of robo's) zijn echte kijkhamstertjes. Waar je een syrtje of een rusje nog kunt oppakken en over je hand kunt laten lopen, rennen roborovskihamstertjes heel hard weg.

Huisvesting

Hamsters zijn makkelijk te houden huisdieren. Ze kosten niet veel in aanschaf en onderhoud. Ze hebben geen enorme verblijven nodig, hoewel de gemiddelde kooi in de dierenwinkel wel erg klein is voor permanente huisvesting.  
met buizen kun je ook kooien aan elkaar koppelen!


Gabber Jolly; een perfecte ruime hamsterkooi!

Veel hamsters zijn gek op de buizenstelsels die in de winkels te koop zijn. Let goed op dat de buizen groot genoeg zijn, dat de hamster niet klem komt te zitten!

  

Een huisje of een flinke laag bodembedekking in de kooi vinden de meeste hamsters erg prettig. Ook een loopwieltje wordt met veel enthousiasme gebruikt door de meeste hamsters. Kies wel voor een dicht loopwiel en niet één met spijlen, want dat rent niet zo fijn.

                                 zwarte langharige syrische hamster

 

Voor roborovski-hamstertjes kun je het beste kiezen voor een afgesloten bak. Robbies zijn zo klein dat ze makkelijk door veel soorten tralies kunnen glippen!

  
    Roborovski's vinden een zandbak als kooi geweldig!

Compleet hamstervoer (met dierlijke eiwitten) is in elke dierenwinkel wel te krijgen. en met af en toe een stukje wortel, andijvie, komkommer, appel of een pelpinda'tje zijn hamstertjes al snel heel tevreden.

Leefstijl en gedrag

Hamsters zijn nachtdieren. Dat houdt in dat ze eigenlijk precies slapen op de uren dat wij wakker zijn en wakker worden op het moment dat wij naar bed gaan. Wat dat betreft sluiten de bioritmes van hamsters en mensen dus niet echt op elkaar aan.

                                                  

  

Syrische hamsters en dwerghamsters zijn vrij tam te maken. Door rustig met je hand van de zijkant te benaderen en wat lekkers aan te bieden, raken hamsters gewend aan je geur en worden ze tammer.

Als er een nestje hamstertjes bij je thuis wordt geboren, kun je vanaf dat de kleintjes ongeveer 2 weken oud zijn beginnen met het tam maken.

 

                                              

                

Sommige hamsters zullen zich niet snel laten pakken, terwijl andere hamsters heerlijk op schoot in slaap vallen...hamster in hand