Inenten:

Het is verstandig je konijn op tijd, tegen bepaalde ziektes te laten inenten. De kans dat je konijn sterft als hij niet is ingeënt is groter dan waarneer hij wél is ingeënt.
Er zijn twee ziektes waartegen ze ingeënt worden (Lees HIER meer over deze en andere ziektes).

De eerste ziekte is Myxomatose: Bij wilde konijnen wordt dit door vlooien overgebracht, bij onze huis, tuin en keuken konijnen worden het snelst besmet door muggen die ervoor zorgen dat deze ziekte verspreid wordt. Als het konijn is gestoken door een mug die Myxomatose bij zich droeg, krijgt hij enorme bulten op zijn kop en rond de ogen, die bulten kunnen er voor zorgen na enige tijd, zonder behandeling dat het konijn blind wordt. Als je er tijdig bij bent, is er nog een kans dat het goed behandeld kan worden. Een besmet konijn wordt erg zwak en heeft hierdoor ook meer kans op andere ziektes zoals longontsteking.
Deze inenting moet tweemaal per jaar gegeven worden, de meeste dierenartsen doen dit in het voorjaar en een keer in de nazomer. Veel dierenartsen adviseren deze inenting voor het eerst te doen als het konijn 12 weken is.

De tweede ziekte waarvoor konijnen worden ingeënt is VHS: Dit betekend Viraal Hemorrhagisch Syndroom. Deze ziekte kan op veel manieren worden verspreid, de meest voorkomende veroorzaker is vliegen, maar ook door andere mensen kan dit worden verspreid. Ook in Vogelpoep kan deze ziekte zitten of als mensen met hun schoenen ergens hebben gelopen waar besmette konijnen zijn geweest zit het virus ook aan de schoenen. Deze ziekte kan ook op voedsel zitten en soms zit het gewoon in de lucht, als het in een bepaalde streek erg veel voor komt.

Een konijn binnen kan ook besmet raken met deze ziekte, door de besmette schoenen van mensen. Als je konijn besmet is sterft het vaak al binnen twee dagen, er zijn geen geneesmiddelen voor dus bij deze ziekte kun je alleen maar voorkomen, en niet genezen.

Bij VHS is het erg belangrijk dat het konijn vanaf 8 weken wordt ingeënt, dan kan het konijn ermee besmet raken. Deze inenting moet een keer in het jaar herhaald worden, meestal gaat dit samen met één inenting van Myxomatose.
De beste tijd om je konijn in te laten enten is in het voorjaar, omdat het risico in de zomer het grootst is.

Veel dierenartsen hebben speciale inenting dagen, hierdoor worden de inentingen goedkoper doordat de dierenarts meerdere konijnen kan enten met dezelfde vloeistof.

Sommige mensen schrikken een paar dagen nadat hun konijn is ingeënt, ze zien dat een bultje (en soms een wat grotere bult) verschijnen op de plek waar de inenting is gegeven, dit is heel normaal. Dit is een reactie van het lichaam op de inenting, dit kan geen kwaad, maar hou het wel even in de gaten, het bultje moet na een paar dagen weer wegtrekken of minder worden.