Vóór het kopen

Tijd
Vóór je een hamster gaat kopen, moet je goed nadenken.
Heb je genoeg tijd voor een hamster? Hamsters hoeven niet uitgelaten te worden zoals honden, maar toch vragen ze tijd, bijvoorbeeld voor het verschonen van het hok of het los laten lopen/vasthouden.

Geld
Heb je genoeg geld voor een hamster? De hamster zelf is niet zo duur, maar als je hem een fijn leventje wilt geven zul je toch moeten zorgen voor een kooi die groot genoeg is, voldoende speeltjes, voer en eventuele kosten bij ziekte.

Nachtdieren
Hamsters hebben verschillende eigenschappen, die sommigen als voordelen en anderen als nadelen zien. Eén van die eigenschappen is dat hamsters nachtdieren zijn. Ze slapen normaal gesproken overdag en worden misschien pas wakker als jij al slaapt. Je kunt je hamster wel aanwennen om een bepaalde tijd wakker te worden. Als je bijvoorbeeld elke avond om 7 uur even in het zaagsel rommelt of je hamster lokt met wat eten, zal hij leren dat het de moeite waard is om op die tijd wakker te worden.

Knuffelen
Voor kleine kinderen zijn hamsters niet zo geschikt, omdat ze erg klein zijn en snel weg kunnen lopen of springen. Bovendien houden de meeste hamsters niet erg van knuffelen, het zijn geen echte teddyberen.

Mensen houden van gezelschap en zijn niet graag hun hele leven alleen. Voor hamsters ligt dat anders, zij leven het liefst alleen. Bedenk dus dat het niet zielig is als je maar één hamster koopt. Als je twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar in de kooi doet, zullen ze gaan vechten. Een mannetje en een vrouwtje samen zullen kleintjes krijgen. Dat kan heel leuk zijn, maar je moet eerst heel goed nadenken en maatregelen nemen voor je een nestje neemt (zie Fokken: vóór het fokken).