Koppeling van Kismo en Keltya     
Een artikel van Patricia, Trice©


Kismo heeft sinds 11 Mei een nieuw vriendje gekregen. Het was de bedoeling om ze te koppelen en samen te laten wonen als Keltya oud genoeg was en wat meer uitgegroeid.
De plannen waren al heel snel gewijzigd.
Omdat Kismo nogal kan gaan stampen bij de geur van een ander konijn, heb ik Keltya dezelfde dag nog voorgesteld aan Kismo. Ik had Keltya vast en Kismo mocht dan snuffelen. Dat ging erg goed. Hij heeft die nacht dan ook helemaal niet gestampt. Zo heb ik Kismo en Keltya een paar keer aan elkaar laten snuffelen.

Toen het snuffelen allemaal goed was en Kismo haar iets begon te negeren heb ik Keltya los laten lopen. De eerst keer sprong Kismo vol enthousiasme naar Keltya. Maar na een flinke aaibeurt van mij vond Kismo het wel goed.

Later bemoeide ik me steeds minder met hun. Dat wil zeggen dat zolang Kismo niet lomp of ietwat territoriaal gedroeg, ik niet ingreep.
Ze liepen steeds vaker onder toezicht los. Dat ging allemaal goed.
Totdat...
Kismo darmproblemen kreeg.

Gelukkig was hij al redelijk snel de oude en na een rustperiode kon ik weer beginnen te koppelen. Ze herkenden elkaar meteen weer en het was meteen weer goed. Ze mochten ook steeds vaker zonder toezicht los lopen. Ik had ze nog wel apart van elkaar in het hok zitten. Maar ik vond het ergens ook wel sneu. Ze waren duidelijk dol op elkaar en konden elkaars gezelschap goed waarderen.
Ik werd dus ongeduldig en besloot ze samen los te laten lopen en overdags als ik er niet was mochten ze samen in Kismo's hok.
 

Helaas sloeg het noodlot opnieuw toe.
Kismo werd weer ziek. Ditmaal dacht ik aan gas. Het leek erop dat het een aflopende zaak was. Gelukkig krabbelde hij met medicijnen en dwangvoer er weer bovenop.

Ik vroeg mij sterk af of de komst van Keltya iets te maken zou hebben met Kismo's spijsverteringsproblemen. De dierenarts liet merken dat hij dat niet vermoedde, hij liet immers geen tekens van stress zien en was juist erg op zijn gemak bij Keltya.

Na weer een aantal dagen van rust heb ik ze toch maar weer op mijn bed aan elkaar geïntroduceerd. Een mooie plek met genoeg mogelijkheid om elkaar te ontlopen, maar ook om heerlijk tegen elkaar aan te liggen. En weer was het meteen als vanouds. De eerste keer samen zijn ze naast elkaar in slaap gevallen. Nee, Kismo's darmklachten waren in ieder geval niet van stress door de komst en aanwezigheid van Keltya.

Na weer samen te hebben los gelopen, geslapen en gespeeld heb ik toch maar besloten ze weer samen in Kismo's hok te laten wonen. Totop heden wonen ze nu weer samen en het gaat hartstikke goed.

Mijn beslissingen 
Bij het koppelen heb ik een aantal beslissingen genomen die niet meteen worden aangeraden. Bij deze wil ik mijn motivatie omschrijven voor deze methode. Het heeft hier heel goed gewerkt, maar dat wil niet zeggen dat het zo gaat bij elk beginnend konijnenkoppel!

Introduceren vlak na de aankomst van Keltya 
Zo heb ik ze geïntroduceerd vlak nadat Keltya hier kwam. Dat had ik gedaan om ervoor te zorgen dat Kismo niet van slag zou raken door de aanwezigheid van een ander konijn. Nu wist hij wat er was en maakte hij zich geen zorgen. Ook Keltya zou weten waar de andere geur vandaan kwam. En misschien zou hij zich juist op zijn gemak voelen als hij wist dat er een ander konijn was en hij dus niet alleen zou zijn.

Niet gekoppeld op neutraal terrein
Juist hier heb ik heel bewust voor gekozen. Keltya was een heel jong konijn en Kismo is redelijk territoriaal. Door op Kismo's terrein te koppelen zou Kismo al snel de leidende rol aannemen. Daarnaast zou Keltya misschien ook sneller de onderdanige rol aannemen. Dat zou bij de uiteindelijke koppeling ten goede kunnen komen. Gelukkig verliep het allemaal zoals gepland. Maar ik realiseerde me ook goed dat het net zo goed fout kon gaan. Kismo zou ook te territoriaal kunnen worden en in zijn lompe gedrag het kleintje zelfs kunnen verwonden.

Keltya aan Kismo koppelen toen hij nog maar 8 weekjes was
Hier heb ik niet echt bewust voor gekozen. Maar omdat ik merkte dat het klikte bij hun eerste kennismaking, wou ik die klik doorzetten. Het was eigenlijk de bedoeling te wachten tot hij wat groter en ouder zou zijn. Daarnaast zag ik dat Keltya het gezelschap enorm op prijs stelde.

Twee mannen aan elkaar koppelen
Dit was eigenlijk alles behalve de bedoeling. Ik had Keltya dus in een betere dierenwinkel gekocht. Hij werd als een meisje verkocht. Ik heb zelf ook nog gecontroleerd, leek mij ook echt een meisje. Pas later na een aantal maand controleerde ik nog eens, en toen pas kwam ik tot de conclusie dat Keltya toch een een manneke was.
Ik heb het nog nooit verkeerd gehad met geslachten onderscheiden. Maar ik maakte de fout mij te vergissen in de grootte aangezien Keltya een dwergje is en Kismo een middelgroot konijn. Bij het enten heb ik de dierenarts toch nog voor de zekerheid laten controleren.
Het gevaar van 2 mannen bij elkaar is dat ze flink territoriaal kunnen worden en dat kan al snel uitlopen op gevechten. Ik heb dus echt het geluk dat Kismo en Keltya samen zo goed klikt. Maar het had ook anders kunnen lopen. Ik laat ze dus ook gewoon samen wonen.Foto's
Tijdens het koppelen ben ik er continu bij geweest met mijn camera paraat. Ik heb een aantal foto's gemaakt die genomen zijn tijdens de derde kennismaking.

Derde ontmoeting


Derde ontmoeting


Derde ontmoeting 

Copyright by Patricia
naar boven