Geboorte 15 biggen

Afgelopen weekend (19 maart) was het dan zover. Op de boerderij is het varken Juupke bevallen.
We waren eigenlijk het hele weekend aan het kijken naar de koe, zij was vrijdag uitgeteld. Juupke zou pas op maandag (21 maart) moeten afbiggen. Zij is altijd heel stipt, bij haar 5 vorige worpen beviel ze ook op de 116e dag. Nu dus niet, nu 2 daagjes eerder :cheese:.

Om half 3 ging Ralph ff kijken naar de koe en ook naar het varken. Schijnbaar verloor Juupke een hoop slijm, voorteken van bevalling. We staan erbij te kijken, proberen in te schatten hoe lang het nog zou duren. En hoppa, het eerste big floept er uit :D. Aangezien Ralph en ik de enigste op de kinderboerderij waren ging hij meteen bellen met de beheerster en met de boer waar het varken vandaan komt. Hij komt altijd helpen met het biggen, mocht er iets mis gaan.
Normaal zit er tussen het 1e en 2e big ongeveer 3 kwartier tot een uur. De boer heeft die tijd ook nodig om in Maastricht te komen, hij woont in Weert. Maar toen Ralph hem aan de telefoon had kwam het 2e big ook al. Floepte meteen na het eerste eruit (varkens hebben het erg makkelijk, de biggen floepen er zo uit :D).

Hieronder zie je de foto's. Het zijn er niet superveel van de geboortes zelf, dat gaat gewoon te snel bij varkens :D.

Dit zijn de eerste 2 biggen. Je ziet dat ze nog met de navelstreng vastzitten aan mams. Die breekt vanzelf over, een varken bijt die niet door.
Meteen als ze geboren zijn proberen ze bij de spenen te komen om te drinken.


Dit is het 3e big (die kwam 3 minuten na het 1e).
Hierna heb ik geen foto's meer gemaakt van de bevalling, was druk bezig :D. Na een uur had ze al 9 biggen. Toen kwam de boerin dus ook. Ze heeft toen een spuit piton gekregen (om de weeën wat sterker te maken). Er kwamen toen 2 tegelijk, waarvan eentje doodgeboren. Vervolgens kwamen er nog 4 biggen achteraan.

Om half 5 zag het er naar uit dat ze klaar was. De boerin voelde haar even op, om te kijken of ze nog een big voelde of alleen de nageboorte. Ze vroeg of Ralph of ik ook wou voelen, ik wou dit natuurlijk wel. Nu was er tenminste iemand bij die me dat kon uitleggen, heel leerzaam. Ik zat dus met bijna mn hele arm in het varken, voelde alleen nog nageboorte. Hier de foto die Ralph maakte :D:

In totaal waren het dus 7 zeugjes (vrouwtjes) en 7 beertjes (mannetjes). Hieronder nog wat foto's van de zaterdagavond.


Hier zie je de kop van Juupke. Varkens genieten daar echt van, als al die biggetjes zijn aan het drinken. Echt jammer dat jullie de geluiden en zuchtjes die ze maakt niet kunnen horen :D.

Dit is een zeugje met een lakenvelderaftekening (witband). Ze is volledig rood met een witte band om haar middel :love:

En nog enkele foto's van een dag later :smelt:

Helaas lag er zondagochtend een dood big in de stal, er nu dus nog 13 biggetjes over. Waarschijnlijk is het zeugje onder moeder terecht gekomen. Dit is ook de rede waarom Juupke in de zeugenkooi zit. Op enkele foto's zie je stangen rond Juupke. Ze zit in een soort grote kooi, waar ze alleen in kan staan en liggen (niet omdraaien dus). Hier moet ze een week in zitten. Dit zorgt ervoor dat ze geen biggen kan verpletten tussen de muur en haar (gebeurd vaak bij varkens).
Zelf ben ik ook helemaal tegen de zeugenkooi. Gelukkig gaan ze na deze worp de stal verbouwen. Er komen dan stangen langs de muur (net zoals in een werpkist van een hond). Zo kan ze ook nooit een big verpletten omdat ze niet tegen de muur kan liggen.