Medicatie geven  
Een artikel van Patricia, Trice©


Soms is het nodig om medicatie te geven. Het is dan handig als je van te voren weet hoe je dat kunt aanpakken. Helaas heb ik het één en ander aan ervaring wat betreft het geven van medicijnen. Deze ervaring wil ik graag delen.

Oraal
Vaak is dit de meest voorkomende vorm van medicatie geven. Oraal betekent dat het medicijn via de mond moet worden ingenomen. Dit kan zowel medicatie in de vorm van een tabletje maar ook vloeibare medicatie zijn.
       Vloeibare medicatie
Vloeibare medicatie kun je vaak direct uit het flesje opzuigen. Het tuitje van de spuit steek je dan in het speciale dopje van het flesje. Dan het geheel omdraaien zodat het flesje op de kop komt. Nu kun je heel makkelijk het vloeistof in het spuitje trekken, zoals in de foto hieronder is te zien.

vloeibare medicatie

     

 

 

 

 

 

 

 

 

         Medicatie in de vorm van een tablet
Tabletjes zijn vaak erg lastig om te geven aan een konijn. Je zou dan het tabletje kunnen vermalen en laten oplossen in water. Met een spuitje zuig je dan gemakkelijk het vloeistof op. Je geeft de medicatie dus net zoals vloeibare medicatie.
Hoe je de medicatie toedient kun je zien onder het kopje
dwangvoeren.

Oogdruppels of oogzalf
Oogproblemen door haartjes of stro komt vaak voor bij konijnen, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn voor oogproblemen. De dierenarts geeft dan vaak oogdruppels of oogzalfje mee.
In het begin zal het geven van oogdruppels of oogzalf voor de meeste konijneneigenaren wat eng lijken om te doen. Maar na de volgende beschrijvingen geïllustreerd door middel van foto's zul je zien dat het allemaal wel mee valt.
oogzalf toedienen
Bij deze methode zie je dat het onderste ooglid als een soort kuiltje functioneert. Door middel van lichte druk onder het ooglid zal het kuiltje ontstaan. In dit kuiltje kun je dan heel makkelijk de oogdruppels of zalf doen.

Zalfjes
Bij huidproblemen of wondjes kan het zijn dat de dierenarts een zalfje mee geeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat konijnen het zalf oplikken. Je kunt het konijn dan een plastic kraagje om doen maar je kunt de wond ook afdekken door bijvoorbeeld een buisverband.
         Plastic kraagje:
Een plastic kraagje hebben we vast allemaal wel eens gezien bij een hond. Tegenwoordig zijn de kraagjes er ook in kleinere maten zodat katten, konijnen en zelfs ratten een kraagje kunnen dragen. kraagjeHet kraagje kun je vast maken aan een halsbandje wat om de nek gebonden moet worden. Het voorkomt dat het konijn zelf geen zalf kan oplikken. Helaas kunnen andere konijnen het zalfje oplikken. Nog een nadeel is dat het konijn niet meer bij zijn blindedarm keutels kan komen. Dus je zult een manier moeten vinden zodat het konijn toch blindedarm keutels kan eten.

       Tubigrip:
Een andere en misschien wel een handigere methode is een tubigrip. Een tubigrip is een soort kousverband die normaal gesproken door mensen wordt gebruikt om de gewrichten te ondersteunen en is te verkrijgen bij de apotheek. Andere alternatieven zijn oude sokken of panty's. Het zijn ook  allemaal makkelijke hulpmiddelen om te gebruiken voor konijnen die niet bij de zalf mogen komen. Meet je de omtrek van je konijn op het breedste punt, kijk op de verpakking van de tubigrip welke maat je dan nodig bent. Het hoeft er maar enkelvoudig omheen dus veel heb je er niet van nodig.
TubigripKnip 2 gaten voor de voorpoten en 2 grotere gaten voor de achterpoten. Om de tubigrip aan te trekken is het misschien makkelijker om met z'n tweeën te werken. De één houdt de kous opgestroopt open en de ander duwt het konijn er voorzichtig in. Schuif het verband door tot op de middel en doe dan voorzichtig de voorpoten door de gaten en dan de achterpoten. Wanneer je er met gemak een vinger tussen de poten en de tubigrip kunt krijgen zit het goed. Let erop dat de anus niet afgedekt is, knip desnoods een stuk van de tubigrip af of een uitsparing.
Tubigrip
Een nadeel van deze methode is dat het verband kan gaan rafelen. Je moet er dus goed opletten dat je konijn er niet van gaat eten. Wanneer de rek uit het verband is zul je een nieuwe moeten omdoen.
Copyright by Patricia
naar boven