Speeltoestellen maken

Hier volgt een aantal ideeŽn om zelf speeltoestellen voor je hamster te maken.


Klei
.........................................

Van gewone boetseerklei kun je hele leuke dingen maken. De iglo op bovenstaande foto heb ik gemaakt door een bal klei uit te rollen tot een grote plak en dat over een kleine kom te leggen die dun was ingesmeerd met olie zodat de klei er weer makkelijk af te halen was. Vouw de plooien die de klei maakt glad en snijd er als de klei nog nat is openingen in. Maak van 1 plooi de 'slurf' van de iglo. Deze heb ik verstevigd met cirkelvormig karton van een theebus (van zonnatura) maar van bv. een pringles-bus werkt ook denk ik. Zaag daarvoor een ring van zo'n bus af (met een scherp kartelmes), druk de ene helft plat zodat de ring een halve cirkel vormt en zet dat onder de slurf. Bedek de slurf voor de stevigheid ook aan de binnenkant met klei. Toen de klei een nacht op kamertemperatuur had gedroogd heb ik het voorzichtig losgehaald van de kom, de buitenkant was toen al vrij hard. Laat het verder op kamertemperatuur drogen tot het geheel hard is en het is klaar! Niet moeilijk, leuk om te doen en leuk voor je hamster.


Karton
Het makkelijkste is natuurlijk om iets te maken van karton. Een doos geeft mooi stevig karton van grote afmetingen. Handig hierbij zijn wc-rollen. Pip houdt er niet van om door wc-rollen heen te kruipen, maar ze zijn wel heel handig als 'pilaren', om kartonnen plateaus op te zetten. Je kunt de mooiste bouwsels verzinnen. Om dingen aan elkaar vast te maken gebruik ik meestal niet-giftige hobbylijm (vraag in een hobbywinkel) en touw.
Op deze foto zie je iets wat ik laatst heb gemaakt. Het mandje zit vast met touw. (maak 2 gaatjes in het karton en 2 in het mandje op dezelfde afstand, rijg het touw erdoor en vastknopen) Voor een hamster hoeft het niet mooi te zijn, als je er maar lekker op kunt klimmen!

.........................


Hout
Ook hout is erg geschikt om speeltoestellen van te maken en het staat bovendien mooi in de kooi. Vurenhout is goedkoop en makkelijk te bewerken. Je hoeft er niet eens handig voor te zijn of ervaring te hebben, het enige dat je in de gaten moet houden is of je hamster zich niet aan uitstekende schroeven, splinters e.d. kan verwonden. Ik heb verschillende dingen van hout gemaakt, meer foto's volgen nog.
Dit klimrek bijvoorbeeld is gemaakt van hout en touw (waarbij mijn hamster zo lief is het touw nog nooit te hebben doorgebeten)

.............

Wil je het ook maken, dan volgt hier een werkbeschrijving.
De maten van dit klimrek zijn 12,5 cm breed, 35 cm lang en 17 cm hoog. Om net zo'n klimrek te maken zaag je op maat: 
- 2 grondlatten van 35 cm
- 4 staanders van 15 cm
- 1 latje van 12,5 cm
- Een stuk plank voor het dak van 17 bij 12,5 cm
- 2 schuine latten van 21 cm, deze moet je aan beide 
  kanten schuin afzagen zodat ze diagonaal kunnen
  staan. 21 cm is de lengte van de lange kant 
  (die boven komt). Boor op op ongeveer 1,5 cm
  afstand van elkaar gaten in deze schuine latten zoals
  je op de foto ziet. Hier komt het touw door. Let op dat
  ze in beide latten op dezelfde hoogte komen als je
  rechte treden wilt!
Alles daarna in elkaar schroeven zoals je op het plaatje ziet door eerst gaatjes in alle onderdelen te boren waar de schroeven moeten komen en dan te schroeven. Dit heb ik gedaan tegen splijten van het hout. Maar timmeren kan vast ook wel als je dat teveel gedoe vindt.
Schroef of spijker alles vast zoals je het op de foto ziet, behalve de schuine latten, deze lijm je vast met houtlijm (het touw zit er dan nog niet door). Bevestig het latje van 12,5 cm aan de voet van de schuine latten ter versteviging. Laat de lijm goed drogen (24 uur) en rijg dan een touw door de gaten die je hebt geboord. Bevestig met een knoopje aan boven- en onderkant.