Gas, mijn ervaring    
Een artikel van  Patricia, Trice©


28 Juni 2007
Donderdagavond 28 Juni zou ik de konijnen voeren. Kismo was heel opgewekt en kwam meteen naar me toe. Maar toen ik het bakje voer voor hem neer zette toonde hij totaal geen interesse. Voor mij een reden tot paniek, want zo waren zijn vorige darmproblemen ook begonnen. Niet veel later begon hij hard te tandenknarsen, een teken van pijn. De vorige keer deed hij dat niet en dus zocht ik verder.

Zijn buik voelde groot en geleiachtig aan. Ik wist dat dit een symptoom voor gas kon zijn. Na mijn informatie map erop na geslagen te hebben besloot ik over te gaan tot een buikmassage.
In de tussentijd heb ik gedwangvoert en Ciseral en Equate toegediend. Ciseral zorgt dat de darmen gestimuleerd worden en Equate lost gas wat op.
Elke 2 uur ging de wekker af om te dwangvoeren en medicijnen toe te dienen.  Maar om half 3 merkte ik dat Kismo achteruit ging. Hij werd apathisch, hij had enorm veel pijn en kon geen houding meer aannemen. Toen ik weer buikmassage wou geven voelde ik een harde schijf. Later bleek dat dit de maag was. In mijn informatiemap stond dat ik nu geen dwangvoer meer mocht geven. Ik werd wanhopig, ik was zo bang dat ik Kismo zou verliezen. Toch ben ik hem Equate en Ciseral blijven geven.

29 Juni 2007
De volgende dag ben ik met spoed naar de kliniek gegaan. De dierenarts maakte zich grote zorgen over de grote harde schijf. Hij was bang dat dit de maag was. Het had een gevaarlijk grote en harde vorm aangenomen en het was eigenlijk afwachten wat de medicijnen zouden gaan doen.
Ik had weer Ciseral, Metocloral en Carprofen meegekregen om de darmen weer te stimuleren. Want de dierenarts was bang dat er weer sprake van een Stiasis (= stillgevallen darmen) was. Dus ik moest ook weer doorgaan met het dwangvoeren.
De dierenarts raadde mij aan om een echo te laten maken. Maar omdat er geen plek meer was en Kismo eigenlijk al te zwak was om onder een roes te gaan moest ik later maar een afspraak maken.

11 Juli 2007
Die week daarop had ik een afspraak staan voor de echo. Inmiddels was het met Kismo gelukkig al een stuk beter. Ik gaf nog wel medicijnen, dwangvoer en naast het dwangvoer kreeg hij alweer wat biks.
Eenmaal op vooronderzoek bleek de echo al niet meer nodig te zijn. Zijn maag voelde weer normaal aan en dus niet meer abnormaal groot en hard.

Met de dierenarts heb ik nog de mogelijke oorzaken besproken. Om een totaal beeld te krijgen heeft de dierenarts mij een aantal dingen gevraagd, waaruit een mogelijke oorzaak naar boven zou moeten komen. Mogelijke oorzaken waren:
                - Stress
De meest voorkomende oorzaak naast voeding is stress. Stress kan zeer nadelige invloed hebben op de spijsvertering van konijnen. Maar omdat Kismo geen enkele tekenen van stress heeft laten zien in de afgelopen weken, konden we deze van het rijtje krassen.
                - Voeding
De volgende mogelijke oorzaak voeding. De dierenarts vroeg mij wat Kismo per dag krijgt. Op het moment kreeg hij toen 's ochtends 30 gram biks en een verse pluk hooi. 's Avonds kreeg hij ook 30 gram biks, 3 blaadjes andijvie en natuurlijk hooi in overvloed. Ook verschoon ik elke dag het water. Daarvoor kreeg Kismo ook 30 gram biks zowel 's ochtends als 's avonds, 6-8 blaadjes andijvie, krop witlof en afwisselend fruit. De dierenarts concludeerde dat er niks mis was met zijn tijdelijke als zijn normale voeding. Dus ook deze optie konden we wegkrassen.
De dierenarts vertelde me ook nog dat konijnen die mengvoer krijgen en selectief eten ook sneller last kunnen krijgen van darmproblemen omdat ze dan niet alle voedingsstoffen binnen krijgen.
                - Water
Nog een mogelijkheid was het water. In water dat langer dat 24 uur wordt aangeboden aan het konijn kunnen bacteriën ontstaan. Deze bacteriën kunnen de darmflora ook aantasten. Het beste is dus om het water elke dag te verversen zodat deze bacteriën geen kans maken. Maar omdat ik dat ook elke dag doe, en soms wel 2 keer per dag, is dit ook geen optie.

                - Beweging /  huisvesting
De volgende mogelijkheid. De dierenarts vertelde me dat beweging enorm belangrijk is voor een konijn. Een konijn wat te weinig beweging krijgt kan sneller last krijgen van darmproblemen. Hij vroeg me waar Kismo gehuisvest was. Dus ik vertelde dat Kismo binnen in een hok met 2 verdiepingen zit en daarbij een aantal uren mag loslopen in zijn kamertje. Beweging kreeg hij genoeg, dus ook dit konden we afstrepen.
                - Bodembedekking
Bodembedekking volgde al snel. Zaagsel schijnt niet zo goed te zijn voor de gezondheid van konijnen. Het is vaak stoffig, en bij het nat worden kan er een giftige stof ontstaan. Maar ik gebruik hennep. Dit is minder stoffig en onschadelijk als het nat wordt. Dus ook dit kon al snel weggekrast worden.
                - Erfelijkheid
Dan restte er alleen nog de mogelijkheid van erfelijkheid. Darmklachten kunnen erfelijk zijn en is vaak ook het gevolg van inteelt. Maar omdat ik niet meer weet dan dat Kismo een rasechte Hollander is, is de erfelijkheid niet met 100% zekerheid te zeggen. Daarnaast kon het ook zijn dat Kismo gewoon een minder goed functionerende spijsverteringsstelsel heeft. De dierenarts kon me niet vertellen of het ook daadwerkelijk aan de erfelijkheid lag. Het kan maar zo zijn dat het nu elke maand raak is, of dat het per jaar een paar keer kan terug komen.

Maar het is in ieder geval heel goed om te weten dat er niks aan de verzorging een oorzaak kan zijn voor zijn problemen. Ik doe alles zoals het hoort volgens de dierenarts en de oorzaak van zijn problemen blijven altijd giswerk.

13 Juli 2007
Tot nog toe heeft Kismo er niet weer last van gehad. En ik hoop natuurlijk niet dat het een terugkerende probleem gaat worden. Ik ben wel voor de zekerheid overgeschakeld op Science Selective voer. Op dit voer gaat het hartstikke goed. In het begin wou hij het niet eten, maar hij is er nu echt verzot op!

6 November 2007
Was het helaas weer misse boel. Ik zou het hok een nieuw likje verf geven en had Kismo en Keltya tijdelijk in een oude duna-bak gezet. Maar omdat deze een gat aan de zijkant had, had ik deze dicht getaped met schilderstape. Ik had alles nog een paar keer nagekeken, ze zouden er met geen mogelijkheid aan kunnen peuzelen. Nadat het hok klaar was ben ik naar de konijnen gegaan en daar zag ik dat er toch een hele stuk schilderstape miste!
Natuurlijk meteen beide konijnen gecontroleerd. Kismo had weer een abnormale harde buik, misse boel dus. Met spoed heb ik de kliniek gebeld en ik mocht dezelfde middag nog komen. De dierenarts heeft Kismo grondig nagevoeld maar schijnbaar was de ophoping al weg, want ze voelde niks apparts. Toen ik hem zelf nog ging opvoelen merkte ik ook dat de ophoping alweer weg was. 
Dezelfde avond was alles weer normaal, hij at, dronk, keutelde en plaste weer normaal.


Copyright by Patricia

naar boven