Stilgevallen darmen, mijn ervaring 
Een artikel van Patricia, Trice©

Het noodlot sloeg hier 15 Mei 2007 bij Kismo toe. Het bleek om stilgevallen darmen te gaan. Ik wil graag mijn ervaringen delen. Maar ook het logboek wat ik bijgehouden heb en hoe de behandeling is verlopen.


Dinsdag 15 Mei 2007

Dinsdagochtend zou ik de konijnen voeren en ik maak dan eerst alles klaar en dan zet ik Kismo's hok los. Normaal springt hij op zijn voer af. Maar nu niet...
Voor mij een reden tot paniek, want dit was abnormaal gedrag. Ik heb een paar keer een bikskorrel aangeboden maar hij moest er niks van weten.

Ik heb hier een map liggen met uitgeprinte ziekteverschijnselen, behandelingen enz zodat ik altijd ten alle tijden info kan opzoeken.
Nu had ik daarin opgezocht naar de symptomen en ik kwam uit op beginnende verstopping, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door haar.
Dus ik had hem flink veel andijvie en witlof aangeboden. En verder nog verse paardebloemblad voor de laxerende werking. Hij at er ook van. Hij had wat keutels achtergelaten en het leek allemaal de goede kant op te gaan.

Op internet heb ik nog verder gezocht naar info over de behandeling. Daar zag ik dat je vers geperste ananassap kon geven. Ananassap zou ervoor zorgen dat de massa rondom de blokkade zou oplossen. Achteraf bleek de werking van het ananassap nooit te zijn onderzocht.
Verder had ik ook meteen
Prozyme besteld via de webwinkel van konijnen.nl, dat heeft de zelfde werking maar is veiliger.

Ik ben eigenlijk de hele dag bezig geweest met ananassap geven, groenvoer aanbieden en water toedienen.

Ook 's nachts ben ik dit blijven doen.


Woensdag 16 Mei 2007

Woensdagochtend leek het allemaal wat beter te zijn. Er lagen keutels in het toilletje. Ze waren wel ietsjes kleiner en zwarter dan normaal, en om de buitenkant waren ze iets vochtig. Maar goed het waren keutels!!
Toch ben ik door blijven gaan met de ananassap en groenten.

Helaas moest ik naar stage. Eigenlijk de hele dag maar ik had geregeld dat ik 's middags naar huis kon.

's Middags leek er niet veel verbetering te zijn. Dus maar weer door met de groenten en ananassap.
Halverwege de middag kreeg ik post. Ja, een pakketje met de medicijnen (Prozyme) met een stempel waarop SPOED stond. Ik heb het meteen uitgepakt, uitgebreid de gebruiksaanwijzingen doorgelezen en toegediend.

Laat in de middag ben ik met hem op de bank gaan liggen om hem wat rust te gunnen. Hij viel dan ook in slaap en droomde wat. Toen hij wakker werd voelde ik over zijn buik. Ik schrok want zijn buik voelde opgezwollen en ik vertrouwde het allemaal niet meer.

Ik heb de dierenkliniek gebeld of ik die avond nog mocht langskomen omdat ik het idee had dat Kismo verstopping had. De baliemedewerkster kon een plekje vinden. Ik had aan mijn vader gevraagd of hij me met spoed naar de dierenkliniek wou.De Dierenkliniek

En zo zat ik in de wachtkamer te wachten tot ik aan de beurt zou zijn. Uiteindelijk was ik aan de beurt. Ik vertelde de dierenarts over mijn vermoedens en wat ik er al aan gedaan had.

Hij had Kismo's buik opgevoeld en vond het niet opgezwollen. Hij vertelde me ook dat hij geen enkele blokkade voelde en ook geen gas. Dat leek goed nieuws.
Maar de dierenarts vermoedde dat er sprake was van bijna stilgevallen darmen.  Het is dat hij af en toe nog wat groenvoer had gehad.
Hij kreeg een infuus om zijn vochtbalans weer op pijl te krijgen en de darmen te stimuleren. Daarna heeft hij een Primperid-injectie gehad om de darmen te stimuleren.
Verder heb ik nog Ciseral en Metocloral druppels meegekregen ook om de darmen te stimuleren, waarvan ik 3 keer per dag 1 ml moet geven.

Ook heb ik nog dwangvoer meegekregen om hem toch aan het eten te houden. En ik heb uitgerekend dat ik elke 2 uur 5 ml kan geven tot aan vrijdagmiddag.

Van de dierenarts mag ik de Prozyme als voorzorg nog blijven geven 3 keer per dag. Omdat er ondanks dat er geen verstopping vastgesteld was, het nog wel kon komen.


De behandeling

Nu ben ik om de 2 uur aan het dwangvoeren met Science Recovery. En geef ik 3 keer per dag:
1 ml Ciseral
1 ml Metocloral
mespuntje Prozyme met water aangemengt en een druppel roosvicé.

Vrijdag moest ik kijken of er alweer keutels waren, en zo niet moet ik weer langskomen. Dan gaat de dierenarts hem nog verder onderzoeken.

De keutels komen nog niet met regelmaat. Maar ik doe wat ik kan, en ik kan nu eigenlijk alleen nog maar afwachten.


Vrijdag 18 Mei 2007

Nou ik maakte me vandaag toch wel een beetje zorgen over de keutels. Naar mijn mening waren dat er nog te weinig.

Ik heb dus net tijdens het telefonisch spreekuur gebeld met de dierenarts die Kismo had geholpen.

Ik had hem verteld dat Kismo wel redelijk goed hooi at en zijn paardebloemblaadjes ook zo opat. Hij zei dat dat een heel goed teken was en dat de keutels dan vanzelf wel komen.
Groenvoer mocht ik hem wel aanbieden, maar het was beter om het hooi volop te blijven aanbieden. Naast het dwangvoer.

Ik heb meteen gevraagd of het mogelijk is dat ik nog wat extra dwangvoer kan meekrijgen (just in case). Dat kon wel en verder krijg ik dan ook nog een extra flesje Metocloral mee en Carprofen (pijnstillers).

Dat Kismo levendig was en zich kon verzetten bij het dwangvoeren was ook een goed teken.

Ik ben begonnen met het dwangvoeren af te bouwen. Want ik voerde hem elk 2 uur. Ik heb het verlengd naar elk 3 uur dwangvoeren.

s' Avonds ging ik Keltya voeren, Kismo hoorde de biks trommel en stond meteen bij de deur van het hok. Ik heb hem een paar bikskorrels gegeven. Hij was er erg blij mee.Zaterdag 19 Mei 2007

Nou het ging gisteren zo goed!!!
Ik had om 21.30 gevoerd en vond daarna 34 keutels!!!
En om 22.15 kwam de volgende reeks van 36 keutels!!!

Verder heb ik het idee dat hij zich weer fitter voelt. Hij is nu al een paar keer op zijn zij gerold. Dat doet hij echt alleen als hij zich volledig op zijn gemak voelt!!!!

Later op de ochtend had hij nog eens 38 keutels gelegd. Verder geef ik hem nu de 5 spuiten achter elkaar aan zonder pauze's tussendoor, dat gaat hartstikke goed.

Het eten gaat ook goed, hij eet volop hooi. En verder heb ik hem weer een paar bikskorrels gegeven in zijn voerbakje. Hij stormde erop af alsof hij in geen tijden heeft gegeten.Zondag 20 Mei 2007

Het gaat gelukkig steeds beter!!!
Kismo is weer bijna zichzelf. Hij krijgt nog wel medicijnen en dwangvoer. Maar het dwangvoeren ben ik al wat aan het afbouwen. En gisteren heeft hij alweer ietsjes biks gehad. Dus vanaf nu ga ik de biks weer wat rustig opbouwen en het dwangvoer afbouwen tot niks.

De keutels blijven nu komen. Er zit nu ook iets meer regelmaat in en zijn van normale grootte. Ze zijn nog wel iets zwarter, maar ik denk dat dat komt door het dwangvoer.

Het dwangvoer gaat ook steeds makkelijker. Hij likt het nu zelf af en toe uit het spuitje
Ook het prozyme likt hij zo uit het spuitje.

Zijn gedrag is wel zo goed als normaal!
Hij is dan wel iets chagrijniger dan anders, maar goed dat is begrijpelijk. Maar hij is heeft hij ook wat vrolijkere momenten, ligt ook regelmatig languit, gaat zelfs op zijn WC zitten te keutelen en hij stond vanochtend zelfs te wachten tot hij uit het hok mocht.

Vanaf 17.30 is hij uit zijn hok. Hij heeft zelfs nog niet de moeite genomen om terug te gaan in het hok. Hij vind het wel gezellig, en ligt bij mijn voeten terwijl ik achter de computer zit.Maandag 21 Mei 2007

Kismo is zeer levendig en stond al klaar voor zijn voer. Ik heb het hok los gezet en gaf Keltya wat biks. Kismo liet duidelijk merken dat hij ook wat wou hebben. Dus heb ik ook een beetje biks voor Kismo in een voerbakje gedaan. Hij stoof erop af alsof hij in geen tijden meer gegeten heeft.

Verder ben ik gestopt met het geven van prozyme. Het is naar mijn mening nu niet meer nodig. Al denkt Kismo er anders over, die vond dat spuitje het lekkerst van allemaal. Niet gek als je nagaat dat ik er altijd een beetje Roosvicé bij in deed voor de smaak.

Ook het dwangvoer ben ik drastisch aan het minderen. Daarmee ben ik vanaf eerdergisteren al mee bezig. Ik heb minder voerbeurten gepland en ook minder dwangvoer dan voorheen.

Vandaag wou ik de kliniek bellen over de medicijnen maar ik was helaas net na het telefoonische spreekuur thuis. Dus nu bel ik morgen en anders stuur ik nog even een mailtje.


Dinsdag 22 Mei 2007

Het is nu wel zo goed als veilig om te zeggen dat Kismo er helemaal bovenop is!
Hij is weer helemaal zichzelf. Hij eet en drinkt goed en net zo belangrijk; hij keutelt goed.
Verder is hij heel opgewekt, vraagt alweer om aandacht en schooit weer om biks.

Ik denk dat ik voor ons beiden kan spreken als ik zeg dat we blij zijn dat het hele drama voorbij is.

Dan wil ik bij deze ook even de mensen bedanken die voor ons klaar gestaan hebben:

Dierenkliniek Emmeloord
Voor hun vakkundigheid en goede zorgen!

De Webwinkel van konijnen.nl
Voor het snelle versturen van de Prozyme.

De mensen die mij online gesteund hebben van het
Konijnenforum waar mij de eerste EHBO-tips zijn gegeven
Dierenforum voor de overige tips en steun
Jullie steun heeft mij door de slapeloze nachten heen geholpen!


Logboek

Bij deze beloof ik jullie zo snel mogelijk de logboeken die ik heb bijgehouden in deze dagen.
Logboek 1 ( Woensdag 16 Mei - Donderdag 17 Mei)

Logboek 2 (Vrijdag 18 Mei - Zaterdag 19 Mei)

Logboek 3 (Zondag 20 Mei) 

 

sitebalk 02

naar boven