Madenziekte (Myasis) 
Een artikel van Patricia, Trice©


Het warme weer komt er weer aan en de kans op maden neemt toe.
De maden zijn afkomstig van de blauw-groene vlieg, die ook wel bekent staat als de strontvlieg. De vliegen zie je voornamelijk wanneer het warmer weer is met een hoge luchtvochtigheid. Het vieze klamme zomerse weer dat we in Nederland kennen dus. 
Normaal ruimen de vliegen de ontlasting van honden, katten en vee op. Maar daarnaast zoeken ze ook de vieze konten van schapen, kippen maar ook konijnen op.
De vliegen zoeken vooral de konijnen op die sterk naar diarree of urine ruiken of vieze kontjes hebben.

De vliegen leggen eitjes in aangekoekte keutels of op vies ruikend huid.  De gebieden die de voorkeur hebben zijn onder de staart, in de liezen en in wondjes. De eitjes komen uit en de maden eten hun weg door de huid binnen 4 uur naar binnen. De konijnen hebben dan letterlijk maden in hun lichaam, en kunnen hierdoor bloedvergiftiging krijgen. Een besmet konijn kan zonder snelle behandeling binnen 2 dagen sterven.

Preventie
Om de kans op maden zo klein mogelijk te houden moet je goed hygiënich werken.
Zoals al werd vermeld zijn wondjes ook erg in trek bij de vliegen. Wanneer je konijn een wondje heeft zul je die goed in de gaten moeten houden en behandelen. Controleer je konijn dus regelmatig op wondjes.
Bij langharige konijnen doe je er goed aan de haren rond de kont goed kort te knippen. Keutels blijven in lang haar nog wel eens hangen. Hierdoor kan een opéénhoping van keutels nog wel eens voorkomen.
Een goede hygiëne bij het huisvesten is ook van belang. Verschoon het hok wat vaker in de zomer en verschoon de toiletjes elke dag. Voor het hok zou je ook nog een fijnmazige hor kunnen hangen.
Wanneer je konijn last heeft van een vieze kont kun je die wassen. Dit kun je doen door het konijn met de kont in een laagje lauwwarm water te zetten. De keutels zullen wat losweken, en door alles goed te wrijven zal het uiteindelijk schoon worden. Bij het losweken kun je de kont van je konijn ook even insoppen met babyshampoo. Spoel het daarna wel goed uit!

Een vieze kont bij konijnen ontstaat vaak door voedingsfouten. Door bijvoorbeeld te veel groenten zonder enige opbouw te geven. Maar ook wanneer er te veel biks wordt gegeven waardoor ze hun blinde-darm keutels niet meer eten. Vaak zijn die konijnen ook te dik om nog bij hun anus te komen en de blinde-darm keutels op te eten. Een goed voedingspatroon is dus preventief noodzakelijk.
Medische klachten kunnen ook lijden tot het niet eten van hun blinde-darm keutels en het niet wassen van de vacht, zoals gebitsproblemen, pijn, wonden of klachten aan de darmen. Het is dan sowieso raadzaam om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Symptomen
Wanneer je de strontvliegen in de buurt van je konijn ziet is het eigenlijk altijd foute boel.
 Controleer dan meteen of je wondjes of maden bij de geslachtsstreek en liezen ziet. Let ook op vreemde kale plekken, gaatjes in de huid door maden of apathisch gedrag. Wanneer je één van deze dingen constateerd, ga dan met spoed naar de dierenarts! 

Ook kun je op één van de volgende stadia van een vlieg letten. Hieraan kun je zien hoe ver het al ontwikkelt is.
vliegenstadia
De stadia:
1.            De strontvlieg. Na 14 dagen worden ze geslachtsrijp en leggen ze hun
                eitjes.
2.            De eitjes van de vlieg. Na 1-3 dagen komen ze uit.
3.            De made. Ze blijven ongeveer een week een made. Ze zijn dan 5 - 10 mm
                groot.
4.            De pop van de made. Na 1-8 dagen komt hieruit een strontvlieg.
1.            Weer bij het begin; de strontvlieg.

Behandeling
Wanneer er geconstateerd is dat er sprake is van een besmetting van maden moet er snel een behandeling gestart worden.
Bij de plek van besmetting wordt de vacht geknipt of geschoren. Het konijn wordt onder volledige narcose gebracht terwijl de maden
één voor één worden verwijdert met een pincet. Aangekoekte ontlasting wordt eraf gespoeld en afgestorven huid wordt verwijdert. Wanneer de wond groot is wordt deze gehecht.
Het konijn zal pijnstillers krijgen en antibiotica. Baytrill wordt veel gebruikt om bacteriële ontstekingen tegen te gaan. Als de maden diep zitten wordt er ook nog wel cortison en invermectine gebruikt om de maden te doden.
Maden scheiden een giftige stof af, dus ook na het verwijderen van de maden is er behandeling nodig! 
copyright by Patricia

naar boven