Vaccinaties  
Een artikel van Patricia, Trice©


Het is weer de hoogste tijd om te enten!
Rond maart/april wordt er weer volop geënt tegen Myxomatose en VHS. Deze 2 ziektes zijn virusziektes en daarmee zeer besmettelijk. Zowel buiten -als binnenkonijnen kunnen dit krijgen. Beide ziektes hebben vaak een dodelijke afloop. De enige manier om deze 2 ziektes bij je konijn te voorkomen is door ze te laten enten.
Wees dus verstandig en maak een afspraak voor het enten bij je dierenarts!

Myxomatose
Algemeen:
Myxomatose is een virus dat wordt verspreid door stekende insecten als muggen, vlooien en vliegen. Ook kunnen konijnen besmet raken door besmette dieren en materiaal.
Het percentage van het aantal wilde konijn dat overleefd na besmetting ligt tussen de 15 en de 20%. Bij tamme konijnen ligt het percentage hoger. Dit komt door de zorg die we eventueel kunnen bieden. 
Een konijn kan vanaf een leeftijd van 4 weken geënt worden tegen myxomatose. Het vaccin is pas na 7 dagen effectief. Tegen myxomatose kun je 2 keer per jaar enten. Dit kan in april-mei en in augustus-september. Het meest gebruikte entstof is lyomyxovax. Het is een veilig middel die veel  (bijna 100%) bescherming biedt.
Na het vaccineren kan er op de plek van het enten een verdikking ontstaan in de huid. Dit is een entreactie en hoort binnen een aantal weken weg te trekken.

Symptomen:

- zwellingen van mond, anus en ogen
- onstaan van knobbels (myxomen) in huid, mond, oren en rug
Na enkele dagen krijgt het dier meestal een longontsteking. Dit is meestal hetgeen waaraan de konijnen uiteindelijk sterven.

Voorkomen:
- het weren van insecten
- bestrijden van vlooien
- contact mijden met eventuele vlooiendragers, zoals honden en katten.
- bij verdenking van myxomatose, is hygiënisch werken nog belangrijker. Zorg ervoor dat er onderling geen contact kan zijn tussen besmette en gezonde konijnen. Werk ook met vaste materialen bij het besmette konijn.
- goede hygiëne (!)
- vaccineren (!)

Behandeling:
Als je het konijn verdenkt van myxomatose moet je niet alsnog gaan enten! Het entstof zal niet snel genoeg werken tegen dit virus en kan zelfs het virus versterken.
Wat je wel moet doen:
- zorg dat het konijn blijft eten
- bestrijd de bijkomende infecties met antibiotica
- behandel de ogen met oogzalf
- geef het konijn pijnstillers
- zorg voor een warme huisvesting

Incubatietijd:
Een incubatie tijd is de tijd tussen het moment van besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Bij Myxomatose is de incubatie tijd 5 tot 14 dagen.
VHS (Viraal Heamorrhagisch Syndroom)
Algemeen
VHS is de afkorting van Viraal Heamorrhagisch Syndroom. Heamorrhagisch betekend bloed. De virus zal dit dan ook aantasten.
VHS is net als myxomatose een zeer besmettelijke en vaak dodelijke virus.  Het virus wordt verspreid door insecten, mest, andere konijnen maar ook door kleding en andere materialen.
Er zijn 2 varianten bij deze ziekte. Bij de eerste zal het konijn op het ene moment vrolijk rondhuppelen en op het andere moment ligt hij ineens dood. En de andere betekend een korte maar toch hevige lijdensweg.
Op deze laatste variant ga ik meer in.

Symptomen:
- het konijn wordt depressief
- eet niet meer
- benauwd worden
- schreeuwen
- heel hard tandenknarsen
- koorts
In de laatste stadium van de ziekte komt er vaak wat schuimerige bloed uit de neus en mond. Het konijn zal hierna snel overlijden aan inwendige bloedingen.

Voorkomen:
- pluk geen gras of dergelijke van plaatsen waar wilde konijnen kunnen voorkomen
- zorg voor zeer goede hygiëne (!)
- vaccineren(!)

Behandeling:
Helaas kan bij deze ziekte de oorzaak niet verholpen worden. Er kan dan ook alleen behandeling worden gegeven aan de symptomen van de ziekte.
De behandeling van de symptomen:
- konijn warm houden
- vochtinfusen
- pijnstillers
- extra vitamines
Maar helaas helpt deze behandeling ook maar erg beperkt.
Bij verdenking van de ziekte wordt geadviseerd het konijn alsnog met spoed te vaccineren! Verder kun je beter geen contact hebben met andere konijnen of met mensen die konijnen hebben.

Incubatietijd:
De incubatietijd van VHS is 1 dag tot 3 dagen. Omdat het dier na besmetting snel overlijdt is er helaas maar weinig bekend over de ziekte.Helaas zijn dit ziektes dat je konijn zelf moet zien te overwinnen, het is dus van belang dat je ervoor zorgt dat hij in optimaal conditie is, want alleen dan hebben ze een kans. Paspoort
Elke keer als je een konijn gaat vaccineren moet je het paspoort van dat konijn meenemen. Vaak krijg je bij de eerste keer dat je je konijn laat enten een speciaal konijnenpaspoort. Ben je van plan om te verhuizen naar het buitenland is het verstandig een Europees huisdieren paspoort aan te vragen. Ik heb beide paspoorten. Toen ik Kismo de eerste keer liet enten heb ik een Europees paspoort gekregen. En voor Keltya heb ik een speciaal konijnenpaspoort gekregen.


Europees paspoort                      Konijnenpaspoort
Het Europees paspoort van Kismo                     Het konijnenpaspoort van Keltya 

(klik op Esc als je de plaatjes wilt stilzetten, klik op pagina vernieuwen als ze weer moeten bewegen)

sitebalk 1

naar boven