Castratie van een rammetje
Een artikel van Patricia, Trice ©


Altijd al willen weten hoe zo'n castratie nou in z'n werk gaat?
Ik mocht aanwezig zijn bij de castratie van Kismo en heb zelfs foto's mogen maken. Dus hierbij een verslagje hoe een castratie in z'n werk gaat, geïllustreerd met foto's van Kismo's castratie.

Bij het maken van een afspraak wordt je vaak al wat ingelicht over de voorbereiding van een castratie. Zo mag je konijn dus niet van te voren vasten. Het kan wel voorkomen dat je dierenarts vertelt dat je het voerbakje een uurtje van te voren weghaalt. Maar hooi en water moeten nog altijd tot zijn beschikking zijn. Wanneer je je konijn brengt zal de dierenarts vertellen hoe een castratie in z'n werk gaat.

Castratie Kismo 01 
Eerst wordt het konijn onder volledige narcose gebracht, dan wordt hij op de behandeltafel vast gebonden.

Castratie Kismo 02
De ballen zijn hierdoor goed zichtbaar.

Castratie Kismo 03
Omdat een konijn tijdens een narcose zijn ogen open laat wordt er een oogzalf in de ogen gedruppeld. Dit voorkomt dat de ogen gaan uitdrogen.


Castratie Kismo 04
Dan wordt het operatie gebied klaargemaakt. De overtollige haren worden verwijdert en de ballen ontsmet. Zo creëer je een schoon operatiegebied.

Als dat allemaal goed klaargemaakt is wordt er een operatiekleed over het konijn gelegd. In het kleed zit een uitsparing. Deze uitsparing is net groot genoeg om het te opereren gedeelte bloot te leggen. Het kleed zorgt ervoor dat het operatie gebied steriel blijft.

Castratie Kismo 05
Dan wordt er in de eerste bal een kleine incisie gemaakt. Het is een oppervlakkige incisie in het velletje dat rondom de balzak zit.


Castratie Kismo 06
Daarna wordt de balzak door de kleine incisie geduwd. De balzak komt dus buiten het vliesje te liggen. Er wordt zo dicht mogelijk bij het vliesje een oplosbare hechtdraad rondom de balzak geknoopt. Dit voorkomt bloedingen wanneer de balzak door gesneden gaat worden.

Castratie Kismo 07
De balzak is er inmiddels afgesneden en er wordt voor de zekerheid nog een oplosbare hechting rondom het stompje geknoopt.

Castratie Kismo 08
De tweede bal wordt uit het vliesje gedrukt. Op dezelfde manier als de eerste bal. Weer wordt er een kleine incisie gemaakt waar de balzak doorheen geduwd wordt. Dan wordt het weer afgebonden met een oplosbare hechtdraad voordat de balzak eraf gesneden wordt.

Castratie Kismo 09
De twee overgebleven stompjes. Er werd nog onderhuids vloeistof bij gespoten. Daarna werd het vliesje er weer overheen getrokken en vastgehecht met oplosbare hechtdraad.


Castratie Kismo 10
Dit zijn ze dan; de balzakken die verwijdert zijn.


Kismo mocht om 18.30 komen. Eenmaal daar werd hij nogmaals onderzocht voordat hij de narcose kreeg. Hij is onder narcose gegaan door middel van een priknarcose. In de tussentijd dat Kismo aan het wegdommelen was heeft de dierenarts de werkplak klaar gemaakt. De behandeltafel werd erbij gehaald, er kwamen operatie kleden te voorschijn, de operatielamp werd erbij gehaald en de operatiegereedschap werd uit een magnetronachtig apparaat gehaald die het materiaal steriel maakte.
Kismo werd om 18.45 geholpen en om 19.00 kreeg hij een spuit om hem weer sneller te laten bijkomen. Om 19.30 mocht ik hem weer meenemen.

Ik had een warme deken in zijn reiskoffer die hem warm zou houden tijdens de terugreis. Eenmaal thuis heb ik hem goed bij laten komen. En voor wat meer warmte een kruik onder zijn dekentje gedaan. Dit bleek al snel te warm te zijn, dus heb ik het maar bij het dekentje gehouden. Later heb ik hem wat water op een schoteltje aangeboden. Nadat hij eindelijk wat gedronken had, begon hij ook al snel wat hooi sprietjes op te eten, dat was pas om 22.40. Ik heb hem weer in zijn hok gedaan waar hij wat meer hooi ging eten.
Om hem in de gaten te kunnen houden heb ik op de bank geslapen met het hok naast de bank. Rond 4.30 werd ik wakker van hem omdat hij zich aan het wassen was. De volgende ochtend gedroeg hij zich alweer helemaal normaal.


Keltya is bij een andere dierenarts gecastreerd. Hij is wat kleiner en ook wat kwetsbaarder vandaar dat ik hem onder een gasnarcose wou laten castreren. Om 9.00 mocht ik hem komen brengen. De dierenarts heeft hem onderzocht en mij vertelt wat er allemaal zou gaan gebeuren. En toen was het tijd om van hem afscheid te nemen en hem daar achter te laten. Ik zou gebeld worden als ik hem mocht komen ophalen. Om 13.00 mocht ik hem dan komen ophalen. Hij was nog wel iets suf. Ook voor Keltya had ik een lekkere warme deken in de reiskoffer.  Eenmaal thuis heb ik hem op de bank gezet in gepakt in de deken. Ik bood hem wat water aan in een schaaltje en hij begon meteen te drinken. Niet veel later begon hij enthousiast aan zijn hooi te eten. Hij wankelde nog wel wat maar hij was al snel goed bij. Hij was tegen de avond alweer de oude.

sitebalk 2
naar boven