Castratie, sterillisatie en OVH
Een artikel van Patricia, Trice ©Wat is nou precies het verschil?
Castratie:
Een castratie kun je toepassen bij zowel rammetjes als voedsters. Bij de rammetjes worden de ballen verwijdert. Klik 
hier om te zien hoe dat in zijn werk gaat.
Bij de voedsters worden de eierstokken geheel verwijdert. Het is dan bij een voedster ook wat lastiger dan bij een rammetje. De eierstokken liggen inwendig, terwijl de ballen van het rammetje uitwendig liggen.

Sterillisatie:
Ook een sterillisatie kan bij zowel man als bij vrouw. Bij een sterillisatie wordt er bij de voedsters de eileider afgebonden en/of afgeknipt.
Bij de rammetjes wordt de zaadleider afgebonden en/of afgeknipt.

OVH:
OVH is de afkorting van Ovaria Hysterectomie. Dat wil zeggen dat bij deze operatie de gehele eierstokken, eileiders en de baarmoeder volledig worden verwijdert. Dit kan dus wel alleen bij een voedster.

Waarom?
Waarom zou je een voedster of ram laten helpen? Er zijn verschillende redenen voor. Enkele voorbeelden voor zowel rammetjes als voedsters:
- ze laten veel stinkende keutels achter
- ze plassen overal
- ze sproeien wanneer het hun uitkomt, dit stinkt enorm
- ze rijden alles wat ze tegen komen
- ze zijn zeer territoriaal

Ook is het handig om een rammetje te castreren als je hem samen wilt steken met een voedster.

Een reden voor voedsters kan zijn, is dat ze vaak schijnzwanger is, hierdoor wordt de kans op baarmoederkanker vergroot. Alleen een OVH voorkomt baarmoederkanker. Ook bij voedsters waarbij baarmoederkanker geconstateerd is, is het mogelijk om een OVH te laten uit voeren als de kanker niet verder is uitgezaaid.

Welke leeftijd?
Zowel rammetjes als voedsters worden met een leeftijd tussen de 3-5 maand geslachtsrijp. Dit noemen we ook wel de puberteit. Deze duurt ongeveer tot de eerste levensjaar van het konijn.
De beste leeftijd om een ram te castreren is vanaf 6 maand. De leeftijd voor een voedster is afhankelijk van de dierenarts. Sommige sterriliseren, castreren, of doen een OVH als ze 5 of 6 maand zijn. En sommige dierenartsen wachten liever tot ze wat ouder zijn.

De voorbereiding:
Voordat je je konijn wil laten helpen is het belangrijk om je dierenarts eens flink uit te horen. Want je wil natuurlijk wel dat het goed gebeurt. Zo kun je enkele vragen stellen die van belang kunnen zijn:
- Wat gaat er precies gebeuren?
- Welke narcose wordt er gebruikt?
- Moet een konijn vasten van te voren?
- Wordt het konijn warm gehouden tijdens en na de behandeling?
- Hoe wordt dat dan gedaan?
- Mag mijn konijn meteen weer naar buiten?
- Wat moet ik als tijdelijke bodembedekking gebruiken?
- Wat moet ik doen als het konijn niet eet?
- Wat moet ik doen als de wond geïrriteerd of ontstoken raakt?

            
Wat gaat er precies gebeuren?
Als je je konijn wil laten helpen, wat kun je dan het beste doen? Dat kun je vragen, maar misschien weet je ook al wel wat je het beste kunt doen. Het is belangrijk dat je je dierenarts vertelt wat je van hem verwacht. Als jij wil dat de gehele baarmoeder, eierstokken en eileiders weggehaald worden, kan hij je natuurlijk niet vertellen dat hij het alleen heeft afgebonden. Spreek dus duidelijk met je dierenarts af wat je precies wil. Verder kan je dierenarts je veel beter uitleggen hoe het allemaal precies in zijn werk gaat, dan dat ik dat kan.

              
Welke narcose wordt er gebruikt?
Meestal wordt er een gasnarcose gebruikt. Dit is ook het meest veilge narcose voor je konijn. Er kan voor, tijdens en na de operatie precies geregeld worden hoeveel gas het konijn toegediend moet worden. Een konijn die onder gasnarcose gaat, komt sneller bij. Dat komt doordat de narcose sneller het lichaam weer verlaat.
Ook een narcose door een prik is gebruikelijk. Er zijn goede regels en richtlijnen over de hoeveelheid narcose voor konijnen. Deze narcose wordt vaak wel bij castraties van rammetjes gebruikt, maar niet voor voedsters. Dat omdat de operatie van voedsters wat gecompliceerder zijn.

             
Moet een konijn vasten van te voren?
Nee, een konijn mag NOOIT vasten van te voren! De darmen kunnen dan stil vallen en dat is erg gevaarlijk. Het is wel gebruikelijk dat een dierenarts je adviseert om één uur voor de operatie het droogvoer weg te halen. Het konijn heeft dan nog altijd hooi tot zijn beschikking. 

            
Wordt het konijn warm gehouden tijdens en na de behandeling?
Ook dit is erg belangrijk! Een konijn koelt erg snel af tijdens en na een narcose. Wordt je konijn niet warm gehouden, kan hij in shock raken. Dit is een levensbedreigende situatie!

            
Hoe wordt dat gedaan?
Door de manier waarop een konijn warm gehouden wordt tijdens en na de operatie kan ook belangrijk zijn. Een konijn tijdens de operatie wordt vaak warm gehouden door een steriel matje. De operatielamp die er boven hangt geeft ook veel warmte af.
Na de operatie wordt een konijn vaak warm gehouden met een kruik en een deken. Als je het konijn meteen na de operatie mee mag nemen naar huis is het ook belangrijk dat het konijn niet afkoelt. Je kunt hem dan ook inwikkelen in een warme kleed of handdoek. Daarnaast kun je nog een kruik erbij geven.

            
Mag mijn konijn meteen weer naar buiten?
Nee, een konijn kan te snel afkoelen als hij meteen buiten wordt gezet. Het is verstandig om je konijn tijdelijk in huis te zetten. Door het temperatuur verschil moet je je konijn weer geleidelijk laten wennen aan het buitentemperatuur. Dat doe je door hem de eerste 2 dagen binnen te houden. Dan 2 dagen in de bijkeuken of schuur, of een andere koelere kamer. Dan kun je weer 2 dagen later het konijn weer buiten zetten.

             
Wat moet ik als tijdelijke bodembedekking gebruiken?
Je kunt je konijn de eerste paar dagen het beste op handdoeken zetten. Dit is warm en kan de wond haast niet irriteren. Ook kun je zaagel of kranten gebruiken. Gebruik zeker geen stro, dit kan prikken in de wond. Door de irritatie kan het konijn de hechtingen eruit trekken of het gaat ontsteken.

            
Wat moet ik doen als het konijn niet eet?
Dan moet je binnen 12 uur ervoor zorgen dat je konijn eet. Als het konijn zelf niet wil of kan eten moet je dwangvoeren. Daarover onder het kopje 
Dwangvoeren meer.

            
Wat moet ik doen als de wond geïrriteerd of ontstoken raakt?
Probeer de wond zo schoon mogelijk te houden. Je kunt het desnoods ontsmetten met betadine. Ga daarna naar de dierenarts voor meer instructies en eventueel opnieuw laten hechten.
sitebalk 1

naar boven