Dwangvoeren
 Een artikel van Patricia, Trice ©


Welke middelen:
- Middelgrootte spuit
- Potje Olvarit wortelhapje
- Science Recovery
- Biks aan mengen met water

Waarom dwangvoeren?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de darmen van een konijn niet stil komen te liggen. Als de darmen langer dan 12 uur komen stil te liggen komen de darmen daarna moeilijk op gang. Ook kan de lever worden aangetast. Als dit gebeurt, is de overlevingskans erg klein. Lees ook Stilgevallen darmen, mijn ervaring.
Het is dus noodzaak om je konijn zo snel mogelijk weer te laten eten. Als je konijn niet uit zichzelf wil eten, zul je moeten dwangvoeren.
 
Hoe toedienen
Zet het konijn op de tafel of andere vlakke ondergrond. Hou met één hand vast achter zijn hoofd, ter hoogte van de nek.  Met de duim aan één kant en de andere vingers aan de andere kant kun je het hoofd wat naar de spuit toe houden. Ook kun je het konijn op je schoot houden als je dat prettiger vind.
Druk de spuit aan de zijkant van de mond, achter de snijtanden naar binnen. Spuit niet te veel ineens en druk de spuit niet te ver in de mond. Dit om verslikken te voorkomen.
Hou het hoofd iets omhoog zodat het dier wel moet slikken. Slikt hij nog niet, wrijf dan voorzichtig met een vinger over de keel.


Voorbeeld van dwangvoeren op de schoot.

Heb je geen spuit bij de hand?
Dan moet je improviseren. Je kunt bijvoorbeeld met de achterkant van een theelepeltje het dwangvoer opscheppen. Dan kun je dat op de zelfde manier geven als met een spuitje. Misschien kun je ook iets anders gebruiken als een pipetje, rietje (met een schepje) of een ijsstokje.

Voedingsmethode
Grote spuitjes laten de vloeistof sneller door waardoor het risico bestaat dat de vloeistof in de luchtpijp of longen gespoten wordt. Als dit gebeurt gaan de dieren zeer snel rochelen en krijgen ze meestal longontsteking. Onderneem dan onmiddelijk actie en ga direct naar de dierenarts voor medicijnen of antibiotica (bijvoorbeeld Baytril).

Hoeveel toedienen?
Per dag moet je konijn 50-80 ml per 1 kg lichaamsgewicht aan dwangvoer hebben. Dat is makkelijker af te lezen in een spuitje, en anders kun je het op een weegschaal afwegen. Hoevaak je moet dwangvoeren maakt niet zoveel uit. Zelf vind ik het makkelijker om de 4 uur aan te houden.
Dit geldt voor alle soorten dwangvoer. Maar een potje Olvarit alleen is niet genoeg, dus daar zou je biks of science recovery bij kunnen mengen. Want olvarit bevat te weinig vezels.

Wanneer NIET dwangvoeren?
Er zijn uitzonderingen waarbij je absoluut niet mag dwangvoeren. Zo kan dwangvoeren bij een verstopping lijden tot de dood. Een verstopping herken je snel aan de keutels die steeds kleiner worden. Het is hierbij noodzaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan! Zolang je konijn nog keutelt werkt de spijsvertering nog wel en kun je dwangvoer blijven geven.sitebalk 2

naar boven