Voeding
Een artikel van Patricia, Trice ©Konijnen zijn schemerdieren, dat wil zeggen dat ze tegen de ochtend en tegen de avond actief zijn. Het konijn gaat ook dan pas op zoek naar eten. Wat ze precies eten, mogen hebben en waar je rekening mee moet houden bij het voeren zal ik hier uitleggen.

Konijnen in het wild
Een konijn is een herbivoor. Hij eet in het wild voornamelijk gras, kruiden, vruchten, fruit en blaadjes. Maar ze eten ook wel de bast en takken van de bomen op. Ze zoeken rond de schemering hun voer op. Konijnen eten ter plaatse, ze nemen dus eigenlijk niks mee terug. Dit omdat ze snel moeten kunnen vluchten voor roofdieren. Het water wordt genuttigd bij een plas water of de konijnen drinken de dauwdruppels van het gras of van de blaadjes ’s ochtends vroeg op.

Konijnen in gevangenschap
In gevangenschap krijgt het dier zijn eten meestal in een bakje. Zijn hooi wordt in het hok verspreidt of in een ruif gedaan. Het water wordt vaak aangeboden in een flesje met drinknippel. Soms wordt het in een bakje aangeboden. Maar dit is niet aan te raden. Het konijn stoot hem om of er komt troep in. Een konijn drinkt per dag ongeveer 1/10de van zijn gewicht en het moet dus ten alle tijden tot de beschikking van het konijn zijn.

Wat behoort een konijn te krijgen?
Op volgorde van het belang in een konijnendieet:
- Hooi
- Groenvoer
- Biks
            
Hooi
Het allerbelangrijkste in een konijnendieet is hooi. Door de hoge vezelgehalte zorgt hooi voor een goede spijsvertering werking. Daarnaast slijt hooi de tanden en kiezen van een konijn op de natuurlijke wijze. Er zijn verschillende hooisoorten verkrijgbaar.
Zo is er naast "gewoon hooi" ook nog andere soorten:
- Weidehooi (zeer kruidige hooi)
- Rozenbottel hooi (zit vol met vitamine C, en dus meer geschikt voor cavia's)
- Paardebloemblad hooi (hooi met paardebloemblaadjes)
                     Gewone hooi  Rozenbottel hooi  Paardebloemblad hooi
                               Gewone hooi                          Rozenbottel hooi              Paardebloemblad hooi

            
Groenvoer
Hier verstaan wij niet de gekleurde stukjes van mengvoer onder! Wij bedoelen met groenvoer groenten en fruit. Dit is naast het hooi erg belangrijk in een konijnendieet! Er zijn veel vezelrijke groenten die naast het hooi zorgen voor een natuurlijke slijtage van de tanden en kiezen. Wat je precies allemaal kunt geven kun je
hier bekijken.
                             Groenten & Fruit
                         Verse groenten & fruit zoals andijvie, witlof, appel, komkommer en wortel met loof

            
Biks
Pas op de laatste plaats komt het biks. Biks behoort meer een aanvulling te zijn op de hooi, groenten en fruit. En dus niet als hoofdmenu! Heb jij immers een konijn in het wild ooit wel eens kant-en-klare biks zien eten?
Een deel van de benodigde vitaminen en mineralen krijgt een konijn uit het groenvoer, vandaar de biks als aanvulling op het menu. 
                                         Gewone biks  Science Selective   
                                                    Gewone biks                          Science Selective

Waarom biks en geen mengvoer?
Het biks lijkt misschien een stuk saaier, maar het bevat toch alles wat een konijn nodig heeft. Mengvoer zit vol met granen, gekleurde stukjes en johannesbrood. De granen zijn echte dikmaker en zoveel heeft een konijn ook helemaal niet nodig.
De gekleurde stukjes zijn groentes die met suiker en kleurstoffen zijn bewerkt, er blijft dus weinig van de echte groentes over. Het johannesbrood zijn de dikke bruine stukjes in het voer. In deze stukjes zitten vaak limegroene pitten. Deze pitten zijn zo hard dat het konijn die niet kan doorbijten, ze kunnen er dus letterlijk in stikken! De johannesbrood stukjes zijn echte dikmakers, en zeer overbodig in een konijnendieet.
Daarnaast zijn konijnen vaak erg selectief met eten. Dat wil zeggen dat het konijn alleen opeet wat hij lekker vind, de rest laat hij liggen. Maar juist datgene wat hij laat liggen is het belangrijkste! Wat het konijn laat liggen zullen vaak de bikskorrels zijn.
Maar waarom dan alleen biks als hij dat laat liggen uit zijn mengvoer?
De biks in mengvoer absorbeert de smaak en geur van het mengvoer. Hierdoor wordt het biks anders van smaak, minder lekker. Echte biks heeft zijn eigen geur en smaak dat zeer aantrekkelijk is voor konijnen. In biks zit een kleine hoeveelheid granen, planten en kruiden. Dit alles wordt samengeperst tot een korrel, de biks.

Hoeveel moet een konijn hebben?
Hooi moet je konijn altijd tot zijn beschikking hebben, net als water. Je moet het dus onbeperkt aan je konijn geven!
Voor de groenten en fruit zijn er richtlijnen.
Per 1 kg lichaamsgewicht 100 gram groenvoer. Waarvan 50 gram per 1 kg lichaamsgewicht fruit. Pas op met fruitsoorten dat dikmakers zijn. Hiervan moet je uiteraard minder geven.
Ook voor het biks is er een richtlijn, per 1 kg lichaamsgewicht 20 gram biks.

Wat moet er in het biks zitten?
Dit zijn richtlijnen voor waardes die in voer voor gezonde volwassen konijnen moet zitten:
Eiwit                                             13-14% per gram voer
Ruwe vetten                              3% of minder per gram voer
Vezels                                           14% of meer per gram voer
Anorganische stoffen            10% of minder per gram voer
Calcium                                        1% of minder per gram voer
Let hier dus op als je voer koopt! Vooral het bij calciumgehalte is erg belangrijk dat het onder de 1% is. Extra
 knaagstenen zijn dan ook overbodig in een konijnendieet.

Bijzonderheden bij voeren
Natuurlijk zijn er ook bijzonderheden bij het voeren waar je op moet letten.
Zo kan een dier bijvoorbeeld:
- jong of oud zijn
- ziek of gezond
- drachtig of zogend
- langharige ras zijn
Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij het voeren.
Zo heeft een jong dier bijvoorbeeld 250 kcal per 100 gram voer nodig, en een volwassen dier 210 kcal per 100 gram nodig. 
             Een jong of een ouder konijn:
Een jong konijn heeft meer energie nodig dan een ouder konijn. Dit door het feit dat een jong konijn veel energie nodig heeft om te groeien. Een ouder dier hoeft niet meer te groeien, vandaar dat hij minder energie nodig heeft. Een volwassen konijn heeft een iets lagere eiwitgehalte dan een jonger of ouder dier nodig.
Een ouder konijn krijgt meer moeite met het eten van de blindedarmkeutels rechtstreeks uit de anus, daarom moet het voer van een ouder konijn meer eiwitten en vitamine B bevatten.
Bij het voeren van volwassen konijnen is er geen extra vet nodig als je ze gewoon biks voert. Het benodigde vet zit er namelijk al in verwerkt. Bij andere producten zonder biks is het dus belangrijk dat je ze vetten bij voert. Dit zit in sesamzaad of zonnebloempitten. Het is dus ook belangrijk dat je goed oplet bij mengvoer dat er niet te veel zonnebloempitten en sesamzaad in zit. Het vet dat ze niet gebruiken wordt opgeslagen waardoor je dus een konijn met overgewicht krijgt. Vooral bij oudere konijnen moet je opletten dat ze niet te veel vet binnen krijgen. Zelfs bij konijnen in de groei kun je beter meer koolhydraten dan vetten voeren.
Een jong konijn heeft veel koolhydraten nodig om te groeien, maar let op bij koolhydraten in het fruit. Hierdoor kunnen ze darmproblemen krijgen. Beter is het om ze biks te voeren, hier zitten vezels in die darmproblemen helpt voorkomen.
             Een ziek of een gezond konijn:
Een ziek dier heeft meestal een te kort aan mineralen, daarom kun je bij het voer voedingssupplementen toevoegen. Daardoor krijgt hij toch de benodigde mineralen binnen.
Eiwitten zijn ook erg belangrijk voor en ziek konijn, het helpt infecties te bestrijden. Konijnen met tumoren hebben ook extra eiwit nodig. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat er meer eiwitten nodig zijn. Veel eiwitten zitten er bijvoorbeeld in hooi.
Een ziek konijn heeft meer energie nodig om er weer bovenop te komen. Je kunt dan iets meer voeren of gewoon een product met meer koolhydraten gebruiken waar dus meer energie in zit.
Als het dier niet meer goed zijn blindedarm keutels eet, kun je een vitamine B spuitje geven. Dit wekt ook de eetlust van het dier op. Geef hem dan ook extra hooi, hier zitten veel vezels in die de darmflora bevorderen.
Konijnen met overgewicht moeten minder koolhydraten en vetten in hun voer krijgen. Bij magere konijnen werkt het tegenovergesteld, zij hebben juist meer koolhydraten en vetten nodig. Het is daarom ook zeer belangrijk om te weten hoeveel je dier hoort te wegen, en ook regelmatig te wegen.
Maar het is altijd belangrijk dat een konijn eet, zelfs als hij geen trek heeft. Je kunt dan gaan
dwangvoeren. Konijnen die niet eten kunnen leverbeschadigingen oplopen. Bij het onder narcose gaan bijvoorbeeld mag het konijn daarom ook niet van te voren vasten.
Een konijn wat aan de diarree is kun je afgekoelde thee laten drinken. De thee wordt dan getrokken van hooi. Hierdoor krijgen ze toch voedingsstoffen binnen.
             Drachtig of zogende konijn:
Voor alle twee geldt, dat ze meer eiwitten nodig hebben. Ook hebben ze iets meer vetten nodig. Het benodigde Calcium ligt ook wat hoger. Dit omdat ze de jonkies moeten groot brengen. Verder moet je er rekening mee houden dat je ze iets meer voert. Het beste is gewoon wat meer hooi voeren en iets meer biks.
             Langharige rassen:
Een langharig konijn heeft meer energie en eiwitten nodig dan een ander ras konijn. Dit komt doordat het groeien van het haar veel energie en eiwitten kost. Bij te weinig eiwitten zal het dier zijn eigen reserves gebruiken om het haar te laten groeien. Bij langdurig te kort zal hij zijn eigen spierweefsel afbreken om het te laten groeien. Door veel hooi te voeren krijgt hij genoeg eiwitten binnen.

Het aanbieden van voer
Een konijn is van oorsprong een schemerdier. Het dier is dan voornamelijk rond schemer bezig met voer zoeken en opeten. Het is dan ook belangrijk dat je het natuurlijke ritme van het dier aanhoudt. Geef dus 2 keer eten, 1 keer 's ochtends en 1 keer 's avonds.
Daarnaast moet er dus altijd hooi aanwezig zijn! Dit kun je in een ruifje geven of los in het hok. Het probleem is dan wel dat je konijn zijn behoefte hierop kan gaan doen. Zorg er dus altijd voor dat er vers hooi ligt.

Tussendoortjes
In de dierenwinkels zijn er volop tussendoortjes te koop. Pas hier echter wel mee op! Vaak zit het boordevol suikers en zouten waarvan een konijn dik kan worden of nier -en blaasproblemen kan krijgen. Als afwisseling kan het best een keer gegeven worden, maar liefst niet te vaak. Maar geef nooit knaagstenen!!! Lees er
hier meer over.
Beter kun je stukjes fruit geven of kleine stukjes gedroogd brood. Ook hiermee oppassen want ook hier zitten vaak veel suikers in.

Wat krijgen Kismo en Keltya?
Het is misschien wel leuk om na dit hele verhaal over voeding, te weten wat ik mijn konijnen nou eigenlijk voorschotel.
         Kismo
's Ochtends krijgt Kismo 30 gram Science Selective biks. Dit is biks wat speciaal voor konijnen met darm -en gebitsproblemen is gemaakt. Door het structuur moeten ze meer maalbewegingen maken en de hoeveelheid vezels stimuleren de darmen. 
's Avonds krijgt Kismo zijn tweede portie Science Selective biks, weer 30 gram. Verder krijgt hij dan ook zijn groenten en fruit. Ik heb als basis vrijwel altijd witlof en andijvie. Daarnaast krijgt hij ook andere fruit/groenten soorten zoals banaan, aardbei, appel, komkommer, wortel (+loof), sla, meloen, en peterselie. Koolsoorten krijgt Kismo niet omdat hij dit niet goed verdraagt. Ook met suiker ben ik erg voorzichtig, zo mag hij dus geen grote stukken fruit hebben.
         Keltya  
Keltya krijgt 's ochtends 1 schepje gewone biks, dat staat gelijk aan ongeveer 10 gram. En 's Avonds krijgt hij zijn tweede portie biks, ook weer 10 gram.  Net als Kismo krijgt hij ook groenten en fruit. Ook bij Keltya heb ik als basis andijvie en witlof. Daarnaast krijgt hij ook andere groenten en fruit, hetzelfde lijstje als Kismo. Keltya is vaak wel erg kieskeurig met fruit en zal niet snel iets nieuws proberen.

         Samen
Natuurlijk zorg ik ervoor dat ze de hele dag vers water hebben, elke avond ververs ik het water. Tussendoor krijgen ze eigenlijk niks, dan moeten ze het hebben van hun hooi. Daarom zorg ik ervoor dat het hooi elke dag wordt ververst. Soms wel 2 keer op een dag. In de zomermaanden pluk ik wel eens wat paardebloembladeren en weegbree. Maar ook wilgentakken kunnen ze regelmatig krijgen. De bladeren en takken pluk ik alleen als ik er zeker van ben dat er geen konijnen of honden in de buurt lopen.

 
sitebalk 2


naar boven