Konijn trimmen
Een artikel van Patricia, met medewerking van Rita tot stand gekomen, Trice ©Soms is het nodig dat konijnen getrimd worden. Denk maar aan de angorakonijnen. Dit zijn konijnen die overal op hun lichaam lang haar hebben, aan hun oren hebben ze flinke pluimen haar. Je kunt je wel voorstellen dat al dat lange haar wel eens flink in de weg kan zitten.

Ernie aangepast
Een getoiletteerde Angora konijn. Bron: Rita.

Waarom trimmen?
Het haar kan dus enorm in de weg zitten. Zo kunnen langharige konijnenrassen met hun lange haar niet goed wassen, hun blinde-darm keutels kunnen ze ook niet goed opeten, dat komt omdat ze er gewoonweg niet goed bij kunnen. Daarnaast is het in de zomer ook behoorlijk warm voor een angora in volle vacht te lopen. En wanneer er dan ook nog sprake is van een slechte coprofagie (het opeten van de blinde-darm keutels) kan dat lijden tot een besmetting van maden, ook wel madenziekte genoemd.
Wanneer er een dier, en in dit geval konijn vachtverzorging krijgt spreken we van toiletteren.

Borstelen en kammen
Een konijn met een normale vachtstructuur hoeft niet zo vaak geborstelt te worden. Eigenlijk alleen wanneer het konijn in de rui (verharing) is. Dat kun je doen met een slicker of een universele borstel.
Een konijn met een langere vacht moet vaker geborstelt worden om klitten te voorkomen. Klitten kunnen enorm trekken aan de huid waardoor er huidklachten kunnen ontstaan.

Angora als showdier
Een angora konijn, of ander langharig konijnenras die deelneemt aan shows zal dus elke dag geborstelt moeten worden om klitten te voorkomen. Het beste kun je dat doen met een metalen kam met niet te fijne tanden, maar dat kan ook met een varkensharen borstel.
Een angora vacht groeit zo'n 2 cm per maand, en een showangora heeft al snel een vacht van 6 cm lang. Goede vachtverzorging is hier dus een pre!

Angora als huisdier
Een angora of ander langharig konijnenras dat als huisdier gehouden wordt hoef je maar 1 à 2 keer per week te kammen. Dit kun je dan doen met een varkensharen borstel of met een metalen kam.
Wanneer je met de kam door het haar gaat en je komt een klit tegen kun je die eruit knippen. Het ontklitten van zo'n klit kan ook weer trekken aan de huid en is niet plezierig voor het konijn. Voor het knippen kun je het beste een speciale schaar gebruiken met afgeronde punten. De afgeronde punten zorgen ervoor dat per ongeluk knippen in de huid minimaal is. Zo eens in de 3 maand moet je een Angora konijn weer helemaal bij trimmen. De verschillende bortsels

slicker
De slicker.

De slicker heeft veel pennen die dicht op elkaar staan en zijn afgebogen. Deze borstel kun je beter alleen gebruiken voor konijnen met een dikke vacht. Dit omdat de pennetjes gevoelig kunnen zijn op de tere konijnenhuid.           uni borstel 01uni borstel 02
De universele borstel.
Zoals de naam al zegt is deze borstel voor meerdere doeleinden te gebruiken. De pennen zijn te gebruiken om het haar los te maken. En de vachtborstel is meer om de vacht een mooie glans te geven. Er zijn twee varianten op deze borstel. Links de borstel met de pennen en de vacht inéén. En de rechter borstel heeft de pennen en de borstel apart. De vachtkant van de borstel is meestal van kunststof haren. Maar er zijn ook borstels met alleen het vachtgedeelte, de vacht gedeelte is dan vaak van varkenshaar.kam

Middel fijne kam.
Deze kam is te gebruiken voor het doorkammen van de vacht van de langharige konijnenrassen.
 Voorbeeld van een getrimd konijn
Natuurlijk is het ook even leuk om een voor en een na foto van een getrimd konijn te laten zien. Het konijn op de volgende foto's is een kruising angora en heeft ontzettend moeilijk haar. Zijn baasje vroeg of ik het konijn wou toiletteren. Ik heb het konijntje gekamd en geknipt. Ze is nu helemaal klaar voor de komende zomer!

dagmar voor

Dagmar voor het toiletteren. Op deze foto is goed te zien dat ze een kruising is en geen echte angora konijn. Angora konijnen hebben nog meer haar, en hebben ook nog pluimpjes op de oren.

 

dagmar tijdens

Op deze foto is te zien dat de kont al wat geknipt is.

 

dagmar na

En dit is het zelfde konijn na het knippen. Hierna is ze nog in bad geweest en heb ik haar nog netter geknipt. Helaas heb ik daar geen foto's meer van genomen.Het volgende konijn is Ernie en is van Rita die ik ken via het konijnenforum. Zij heeft een rasechte Angora konijn die ze goed kort houdt om klitten te voorkomen. Van de fokker heeft ze allerlei tips gekregen over de verzorging van Angora konijnen. Rita was zo vriendelijk mij met dit stukje over trimmen te helpen. Daarnaast mocht ik ook foto's van haar Ernie gebruiken om hierbij te zetten.

Ernie 02

Ernie 01
Dus bij deze, Bedankt Rita voor je hulp en de foto's van Ernie!sitebalk 1

naar boven