Konijn optillen
Een artikel van Patricia, Trice ©


Er zijn meerdere manieren om een konijn op te tillen. De meest verantwoorde manieren zal ik laten zien. Wanneer je de methodes voor het eerst wilt toepassen doe dat dan vlak boven de grond of in het hok vlak boven de bodem. Mocht je de grip verliezen en je konijn vallen, valt het niet van een grote hoogte.

Nekvel pakken
De eerste manier is het konijn bij zijn nekvel te pakken. We zeggen wel nekvel, maar eigenlijk pakken we een konijn op in zijn rugvel. Het ziet er zielig uit, een konijn die wordt vastgepakt in zijn rugvel. Maar eigenlijk is het helemaal niet zielig.
Doordat je hem vast pakt in het rugvel komt er een stof vrij. Dit heet Endorfine. Deze stof zorgt ervoor dat je konijn rustig blijft, doordat het kalmerend en zelfs verdovend werkt. En omdat ze rustig blijven is de kans op verwonding veel kleiner. Het is dus een ideale manier voor konijnen die met de andere methode niet op te pakken zijn omdat ze te onrustig zijn.

Eerst spreidt je je hand boven de nek van het konijn. Met je duim aan de ene kant en met de vingers aan de andere kant, voel je eerst waar de schouderbladen liggen. Druk nu je vingers en duim ertegen aan en trek het vel rustig mee omhoog. Dit is dus het rugvel.
Wanneer je een konijn oppakt bij zijn rugvel moet je de achterwerk van het konijn altijd ondersteunen!

nekvel pakken
Dan heb je hem dus zo vast.

Het is belangrijk om de achterwerk goed te ondersteunen, als je konijn namelijk wel spartelt en je hebt hem alleen vast in het nekvel kan hij zijn rug breken!
Met je hand veer je nu met elke beweging mee en is de kans op letsel heel klein.

Moet je nou het konijn een eindje meedragen naar een andere plek kun je ook nog zijn kop onder je arm houden. Hij ligt nu op de arm die de achterwerk vast houdt.

konijn dragen
Zo dus!

Op de behandeltafel van de dierenarts is deze methode ook makkelijk toe te passen. Door het konijn in zijn rugvel te pakken en tegen de tafel aan te duwen kan je konijn geen kant op en kan de dierenarts rustig zijn gang gaan. Dit heet dan het fixeren van een konijn.

Let op!
Er wordt nog onderzocht of deze methode kneuzingen veroorzaakt. Tot nog toe zijn hier geen vaste bewijzen voor. Maar ik raad je aan deze methode alleen te gebruiken wanneer het echt niet anders kan.
Het oppakken van een konijn
Deze methode is zeer vriendelijk en wordt het meest toegepast door konijnen liefhebbers, dit omdat het vriendelijk maar ook erg makkelijk is.
Draai je konijn zo zodat je konijn met de kop van je af zit. Schuif dan rustig met je duim aan de ene kant je vingers onder de borst door naar de andere kant. Schuif je wijsvinger tussen de voorpoten door. Dit voorkomt dan ze uit je handen kunnen springen. Duw je andere vingers naar de schouder van het konijn.

konijn oppakken
Zo hou je het konijn dus vast.

Met de andere hand ondersteun je weer de achterwerk van het konijn. Ook hierbij geldt dat je moet meeveren met de bewegingen van het konijn om zo letsel te voorkomen. 

Moet je het konijn een eindje vervoeren kun je het ook tegen je aan houden. Hou je handen daarbij zoveel mogelijk op dezelfde plaats.sitebalk 2

naar boven