Konijnenkeutels
Een artikel van Patricia, Trice ©


Omdat je veel kunt aflezen van konijnenkeutels wil ik hier een aparte pagina aan wijden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de keutels zien of je konijn wel gezond is.

Er zijn 2 verschillende soorten keutels; de gewone keutels en de blindedarm keutels.

Gewone keutels
De gewone keutels zijn rond, hard en wat bruinig van kleur. Hoe bruiner de keutel, hoe meer het konijn hooi heeft gegeten.
gewone keutels
Op deze foto zijn gewone keutels te zien van een konijn die matig hooi eet.

gewone keutels
Op deze foto zijn gewone keutels te zien van een konijn dat veel hooi eet.

Blindedarm keutels
De blindedarm keutels hebben meer de vorm van een druiventros. Ze zijn zwart en hebben een indringende geur. Ook hebben ze een soort slijmlaagje waardoor de keutels wat lijken te glimmen.
blindedarm keutels

Hoe blindedarm keutels ontstaan
Een konijn is een herbivoor, dat wil zeggen dat ze alleen plantaardig voedsel eten. Planten bevatten veel cellulose. Deze cellulose is moeilijk te verteren. Dit komt omdat een konijn niet de juiste enzymen heeft om deze cellulose af te breken. Er zijn dus bacteriën nodig om het af te breken, dit heet fermentatie. Dit gebeurt in de darmen van een konijn, in het caecum (= blindedarm) om precies te zijn. Deze ligt in de overgang van de dunne darm naar de dikke darm.
In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen zoals suikers en vetten. In de dikke darm wordt er alleen water opgenomen. Hierdoor ontstaat de droge keutel.
Het caecum ligt dus daar waar de plantencellen worden afgebroken en voedingsstoffen worden opgenomen. Om ervoor te zorgen dat er geen voedingsstoffen verloren gaan, worden de moeilijk afbreekbare voedingsstoffen (zoals de cellulose) tijdelijk opgeslagen in de blindedarm. Daar vormen ze de druiventrosjes. Wanneer het konijn keutelt eet hij deze keutels rechtstreeks uit zijn anus. Hierdoor komen die belangrijke voedingsstoffen weer terug in het verteringsstelsel. Ditmaal worden de belangrijke voedingsstoffen wel opgenomen in het lichaam.
Om de blindedarm keutels zit dus een slijmlaagje. Dit slijmlaagje zorgt ervoor dat de keutels makkelijker doorgeslikt kunnen worden. Maar het zorgt er ook voor dat de agressieve maagsappen de keutels niet aantasten.

Het laten liggen van de BD-keutels
Het kan wel eens voorkomen dat konijnen deze waardevolle keutels laten liggen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:
                - Het konijn krijgt te veel of te calorierijk voer
Wanneer het konijn te veel of te calorierijk voer krijgt, heeft hij geen zin meer in zijn blindedarm keutels. Hij heeft immers het gevoel dat hij vol zit. Je zult dus minder moeten voeren of voer moeten uitzoeken dat minder calorieën heeft.
                - Het konijn is te dik
Als het konijn te dik is zit zijn buik (en eventueel de wam) in de weg en kan hij simpelweg niet meer naar zijn anus buigen. Het is dan heel belangrijk dat je je konijn laat afvallen. Minder het voer en geef je konijn veel beweging.
                - Het konijn is ziek
Een ziek konijn kun je snel herkennen aan de soort keutels. Als een konijn zijn blindedarm keutels niet meer eet kan dit wijzen op ziekte. Om vast te stellen wat er aan de hand is, die je er goed aan om naar een konijnkundige dierenarts te gaan.

Het kan ook voorkomen dat je konijn de keutels laat liggen zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Om ervoor te zorgen dat de keutels weer normaal worden geef je het konijn:
- minder je het droogvoer of stop je daarmee
- Geef je enkel water en hooi in overvloed.


Mogelijk ziekte
Zoals ik al beschreef kunnen de verschillende soorten keutels wijzen op ziekte of aandoeningen. Even een aantal meest voorkomende voorbeelden op een rijtje.

Kettingkeutels
Een konijn verzorgt zijn vacht dagelijks zelf door te wassen. Het is dus logisch dat een konijn wat haar inslikt bij het wassen. Normaal is dat niet zo erg, maar wanneer het konijn in de rui is of overmatig zijn vacht verzorgt kunnen deze kettingkeutels ontstaan.
kettingkeutels
Kettingkeutels zijn normale keutels die als het ware verbonden als een ketting met elkaar zijn verbonden met haar.
Mocht je zulke keutels ontdekken, kun je dagelijks een mespunt Prozyme geven om zo een verstopping te helpen voorkomen. Het haar lost daarmee niet op, maar de massa eromheen wordt wel afgebroken.
Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een paar druppeltjes zonnebloemolie door het voer te doen. Je konijn raakt iets beter door de rui en de de haren worden beter uitgescheiden met de keutels.

Diarree
Diarree komt meestal voor door verkeerde voeding of te grote veranderingen in het menu. Ook kan diarree veel voorkomen bij jonge konijnen. Er is dan vaak sprake van Coccidiose, een bacterie die de darmen van het konijn aantast. Mocht de diarree van het voedingsrantsoen komen, moet je nagaan waar het verkeerd is gegaan. Is er een bepaalde groente waar je konijn heftig op heeft gereageerd, of ben je van de één op de andere dag over gegaan op ander voer?
Bij diarree stop je direct met droogvoer en zet je het konijn op onbeperkt water en hooi. Wanneer het konijn na één dag nog steeds niet wat normalere ontlasting heeft doe je er goed aan naar je dierenarts te gaan.
Bij jonge konijnen met diarree doe je er sowieso goed aan meteen naar de dierenarts te gaan. Coccidiose is alleen met antibiotica te behandelen.

Kleiner wordende of geen keutels
Keutels die kleiner worden of wegblijvende keutels kunnen duiden op een verstopping. Zorg dat je hiermee op tijd naar een konijnkundige dierenarts gaat. Een verstopping kan al snel lijden tot Stiasis (stilgevallen darmen). Dit is na 12 uur levensbedreigend omdat de lever erdoor wordt aangetast.
Probeer de mogelijke oorzaak te vinden zodat het de volgende keer vermeden kan worden.

Keutels met slijm
Normale keutels die samen met wat slijm afgescheiden worden duidt op een probleem met de darmen. Ook met dit probleem doe je er goed aan ermee naar de dierenarts te gaan.
Na een antibioticakuur willen deze keutels ook nog wel eens voorkomen. De antibiotica heeft dan de darmen aangetast. Daarom is het verstandig probotica toe te dienen tijdens een antibioticakuur. Probotica zorgt ervoor dat de darmen weer in balans komen.

Wanneer je twijfelt aan de keutels van je konijn, doe je er verstandig aan met je konijn naar een konijnkundige dierenarts te gaan. Een ziekte wordt namelijk vaak als eerste aan de keutels herkent!


Copyright by Patricia
naar boven