Health check
Een artikel van Patricia, Trice ©


Om een goede indruk te krijgen van de gezondheid van je konijn kun je een health check doen. Dit kan dagelijks of wekelijks. Het kost immers maar 5 minuten. Bij een health check kun je controleren op:
- Ogen
- Oren
- Neus
- Tanden
- Vacht
- Huid
- Nagels
- Anus en geslachtsstreek

Ogen Ogen
De ogen horen helder te zijn. Ze horen niet troebel zijn. En er mag ook geen sprake zijn van ooguitvloeiing. Slaappluisjes komen voor, dit kun je weg halen met je vingertop. Zit het ietwat vastgekoekt, dan kun je afgekoelt gekookt water gebruiken om een watje in te drenken en daarmee het aangekoekte weg halen.

Oren Oren
Oren moeten schoon zijn van de binnenkant. Vieze oren kunnen wijzen op oormijt. Korstjes aan binnen en buitenkant wijzen op krabben. Ook dit kan wijzen op oormijt.

Neus Neus
De neus moet droog zijn, het neusje mag wel ietsjes vochtig zijn. Dit komt door de ademhaling. Komt er echt snot uit of heeft het konijn veel last van waterige uitvloeiing, dan kan dit wijzen op Pasteurella (snot).

Tanden Tanden
De tanden moeten goed aansluiten op elkaar, en mogen niet te lang zijn. De tanden moeten ook recht afgesleten worden. Met je hand over de kop van het konijn kun je met je duim en wijsvinger de lippen wat aan de kant houden. Zo kun je de snijtanden controleren. Lees hier meer over het gebit.

Vacht Vacht
De vacht hoort glanzend te zijn. Het moet vrij zijn van klitten. Een konijn in de rui heeft vaak uitstekende plukken in het vacht. Deze kun je er voorzichtig uittrekken. Het laat zo los. Ook kun je het konijn borstelen met een vachtborstel of kammetje.

Huid Huid
De huid hoort vrij te zijn van schilfers en korsten. Ook mogen er geen vlooien of luizen op lopen. Heeft het konijn toch schilfers en korstjes, dan kan het zijn dat het konijn last heeft van vachtmijt of huidmijt.

Nagels Nagels
De nagels van een konijn horen niet te lang te zijn. Als de nagels te lang zijn kunnen ze gaan krullen. Dit kan zeer pijnlijk zijn als het konijn wil lopen. Ook kan de stand van de poten er flink door veranderen. De nagels zijn niet te lang als ze de haargrens niet uitsteken. Steken ze toch uit, en zijn ze duidelijk te lang, moet je ze laten knippen. Maar ook dit kun je makkelijk zelf doen. Wil je zien hoe ik dat doe dan kun je 
hier kijken.

Anus Anus & geslachtsstreek
Ook de geslachtsstreek van een konijn moet dagelijks gecontroleerd worden. De geslachtsstreek moet schoon zijn en mag niet rood of gezwollen zijn. Er mogen geen keutels aan de anus blijven hangen. Ook kun je meteen controleren of er geen maden zitten.Copyright by Patricia

naar boven