Borneo goudkat - Catopuma badia

De borneogoudkat is de minst bekende katachtige en wordt alleen gevonden op het Indonesische eiland Borneo. De katten leven hier in dichte bossen.

Naamgeving en Taxonomie
NL: Borneo goudkat
EN: (Bornean) Bay cat

De Borneo goudkat en de Aziatische goudkat zijn 4.9 tot 5.3 miljoen jaar geleden van dezelfde voorouder af gescheiden.

Uiterlijk
De Borneo goudkat is ongeveer zo groot als een gedomesticeerde kat met een extra lange staart. De vacht kan op de rug en de flanken mahonierood of zwartgrijs zijn maar is gewoonlijk valer aan de onderkant met een paar vage vlekken op de buik en de poten. Aan de binnenkant van de ogen bevindt zich een vage vlek en er kunnen donkere strepen op de bovenkant van het hoofd en op de wangen zitten. Het haar op de nek, wangen en de keel groeit naar voren. De laatste helft van de staart is opvallend wit aan de onderkant. De oren zijn kort en rond en zijn aan de zijkanten van de kop geplaatst. De oren hebben geen witte vlek op de achterkant.

Status
De Borneo goudkat is een zeer zeldzame kat. Zelfs de lokale bevolking kent de kat meestal niet. De kat is op heel Borneo beschermd tegen de jacht en de handel. Doordat de Borneo goudkat zo zeldzaam is, worden er, ondanks dat het verboden is, nog wel dieren uit het wild gevangen om voor veel geld te verkopen aan buitenlandse dierentuinen. Tot de vraag naar de dieren vanuit het buitenland afneemt, wat onwaarschijnlijk is, zullen Westerse dierentuinen uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de uitroeiing van dit diersoort. In 2002 is de Borneo goudkat op de rode lijst van het IUCN komen te staan. De status van de Borneo goudkat is: ‘Endangered C2a(ii)'. ‘Endangered' houdt in dat de diersoort een grote kans heeft om uit te sterven in het wild. Het ‘C2a(ii)' gedeelte geeft meer specifiekere informatie zoals een populatie kleiner dan 2.500 volwassen individuen, een afname van het aantal volwassen individuen en met op zijn minst 95% van de volwassen individuen in een subpopulatie. De Borneo goudkat staat ook op de Cites Appendix II lijst. Deze lijst bevat soorten die niet met uitsterven bedreigd worden maar waarvan de handel wel beheerd moet worden zodat het diersoort in stand kan blijven. Er bevinden zich geen Borneo goudkatten in gevangenschap.