Verassingsnestje

Het kan natuurlijk gebeuren: je koopt een hamster in de winkel en een paar dagen later, als je hem eten wilt geven, zie je dat het geen mannetje is maar een vrouwtje, en dat er roze dingetjes bij liggen!
Of je hebt 2 hamsters gekocht en ook dan zie je kleintjes...

Ongeplande nestjes zijn vaak even schrikken en soms ook ongewenst. Stel nou dat het je overkomt, raak dan niet in paniek. Zoek deze site op en kijk op het lijstje hieronder. Hier vind je tips die je in nood kunt gebruiken.

Tip 1
Doe vader, als die bij moeder in de kooi zit, meteen in een andere kooi of desnoods tijdelijk in een emmer. Het mannetje kan het vrouwtje namelijk direct na de bevalling alweer dekken, en dan is er kans dat het te veel wordt voor de moeder. Ook kan hij de kleintjes opeten als ze geboren zijn.

Tip 2
Laat het nestje, en de moeder, zoveel mogelijk met rust. Raak de kleintjes niet aan met je handen. Ligt er een kleintje erg lang ver van het nest, haal dan een lepel door het plashoekje van de moeder, zodat haar geur eraan zit. Hiermee kun je het kleintje opscheppen en terugleggen. Pak moederhamster niet op en zorg dat het niet al te druk is rond de kooi.

Tip 3
Leg veel eten in de kooi: gewoon hard voer, maar ook groenvoer en voedsel met veel eiwitten, zoals brinta, stukjes eiwit en meelwormen. Er kan beter iets overblijven dan dat je te weinig geeft.

Tip 4
Als het nestje in een traliekooi geboren is, zet dan plexiglas tegen de tralies aan de onderkant, zodat de kleintjes er niet uit kunnen vallen. Probeer niet het nestje te verplaatsen, dat geeft te veel onrust.

Tip 5
Kijk bij Fokken: het nestje voor meer informatie over het houden van een nestje en wat je na een aantal dagen moet doen. Wie weet, als je over de grootste schok heen bent, vind je het wel heel leuk om het nestje op te zien groeien!