Op vakantie
Een artikel van Patricia, Trice ©


Ga je op vakantie? Weet je dan al wat je met je konijnen gaat doen terwijl je op vakantie bent?
Nee?
Dan hierbij een aantal opties op een rijtje.

Het meenemen van konijn(en) op vakantie is niet aan te bevelen. De reis is vaak erg stressvol voor een konijn. Daarnaast is een tent of caravan niet geschikt om een konijn in te houden, het wordt in de zomer al snel erg warm en de kans op een zonnesteek is dus erg groot. Een vakantiehuisje is ook niet helemaal de ideale plek. Een konijn zal compleet moeten wennen aan de nieuwe geuren, geluiden en omgeving. Ook dit kan enorm veel stress opleveren.

Thuislaten
Het beste is om je konijn(en) thuis te laten. Er zijn dan geen onnodige veranderingen. Je moet dan wel zorgen voor een verzorger die je konijn(en) in de gaten houdt. Zoek een verzorger die dagelijks veel tijd heeft om de konijnen te verzorgen en gezelschap te houden. Konijnen kunnen snel vereenzamen of vervelen als er te weinig activiteit in huis is, vooral wanneer een konijn alleen zit. Het is dan misschien beter om je konijn naar een ander adres te brengen.

Pension
Tegenwoordig zijn er ook (konijnen-) pensions die in de vakantieperiode op je konijn willen passen. Natuurlijk is dat voor een vast bedrag wat per pension verschilt. Vaak moet je ook een borg betalen wanneer je ze naar een pension brengt, dat bedrag wordt later verrekent met het uiteindelijke bedrag.
Zoek een pension uit die het beste bij het normale ritme van je konijn(en) past. Let daarbij op het voeren, los lopen, eventuele medicijnen en overige verzorging.

Uit logeren
Een andere optie is om je konijn(en) uit logeren te brengen. Het allergrootste voordeel is dat er meer overzicht en aandacht is voor je konijn(en). Zo zullen gedragsveranderingen eerder opgemerkt worden die kunnen duiden op ziekte.
Om het reizen zoveel mogelijk te beperken kies je het beste voor iemand die in de buurt woont. De verzorger kan dan ook naar de dierenarts die je konijn(en) gewend zijn, mocht het nodig zijn.
Geef zoveel mogelijk dingen mee die vertrouwd zijn voor je konijn(en). Zoals het hok, wanneer mogelijk, eigen drinkfles -en voerbak en speelgoed, zodat je konijn(en) zich snel thuis zullen voelen. Ook kun je andere dingen meegeven waar jouw geur aanzit zodat het konijn een bekende geur zal ruiken.
Maak duidelijke afspraken met het logeeradres wat betreft het voeren, los lopen, eventuele medicijnen en overige verzorging. De ruimte waar je konijn(en) mogen los lopen moet veilig zijn. Er mogen dus geen giftige planten of stekkers binnen bereik van je konijn(en) zijn.
Mocht je logeeradres andere dieren en/of kinderen hebben, moet je wel weten of die konijnen gewend zijn. En natuurlijk of jouw konijn(en) gewend zijn aan andere dieren en/of kinderen.

Verzorgingslijst
Voor elk van deze opties is het handig om de verzorger een lijst mee te geven met daarop de volgende punten:
- Naam van je konijn(en)
- Je vakantieadres en telefoonnummer
- Naam, adres  en telefoonnummer van je dierenarts
- Aanwijzingen voor het voeren van je konijn(en) (hoeveelheid, tijdstip)
- Welke groenten je konijn gewend is
- Lijst met daarop de normale en abnormale gedragingen voor je konijn(en)
- Eventuele medicijnen (hoe te geven, hoeveelheid, tijdstip)

Daarnaast zijn een aantal dingen om mee te geven ook erg handig:
- Voer (hooi, krachtvoer, groenvoer)
- Bodembedekking
- Drinkflesjes en voerbakjes
- Entboekje voor eventuele dierenarts notities
- EHBO-spullen
- Eventuele medicijnen die je konijn(en) moet hebben
- Uitgeprinte ziektebeelden (de symptomen, behandeling)


Wat doe ik?
Het komt wel eens voor dat ik zelf een aantal dagen weg ben. Ik breng mijn konijnen dan naar mijn beste vrienden. Zij hebben zelf een aantal cavia's maar hebben ook ervaring met konijnen. 
                Het hok:
Aangezien ik een flat voor Kismo en Keltya heb is het niet mogelijk om het hok mee te nemen. Ik heb hier altijd een extra hok op reserve staan. Ze passen er niet met z'n tweeën in dus mag Keltya in het reserve hok van mijn beste vrienden. Bodembedekking verpak ik per hok in plastic zakken zodat het alleen nog maar in de hokken gedaan hoeft te worden.
Mijn vrienden laten de konijnen regelmatig los lopen en zetten eventuele risicogebieden af zodat de konijnen er niet kunnen komen. Zo krijgen ze voldoende beweging.
                Het voer:
Het voer weeg ik van te voren af en stop ik in boterhamzakjes. En omdat ik zelf altijd 2 keer per dag voer heb ik 2 zakjes per dag. Groenten bouw ik van te voren wat af zodat het logeeradres niet zoveel werk heeft aan het schoonmaken van de groenten. Ze zijn namelijk zelf ook al heel wat tijd kwijt om hun cavia's te voorzien van groenten. Ik geef meestal gewoon een krop andijvie of een paar kroppen witlof mee met een stuk fruit. Op een lijst staat hoeveel ze per dag mogen hebben. Op diezelfde lijst staat het normale eetgedrag van mijn konijnen. Hooi geef ik mee in curverboxen zodat het makkelijk te geven is en het geen onnodige rommel geeft. Ik zorg er altijd voor dat er hooi in overvloed is.
Ze krijgen ook hun eigen voerbakjes en drinkflesjes mee.
                Medische box
Wanneer het nodig is dat mijn konijnen medicijnen nodig hebben als ze op het logeeradres zijn, zorg ik ervoor dat er genoeg is.  Is er toch niet genoeg zorg ik ervoor dat ze weten waar ze het vandaan halen. Bij de medicijnen zit een lijst met de hoeveelheid en hoe vaak per dag het gegeven moet worden, daarbij ook hoe ze het moet geven. Gelukkig weten mijn vrienden hoe ze het moeten toedienen, maar zouden ze dat niet weten zou ik ervoor zorgen dat er een duidelijke beschrijving bij zit.
In de medische box zit ook norit met een spuitje zonder naald, voor het geval dat. Ook heb ik er een zakje dwangvoer en een spuit zonder naald in, zodat dwangvoeren indien nodig, mogelijk is.
Overige medicijnen vind ik overbodig omdat ik er ook altijd bij vertel dat als ze twijfelen aan de gezondheid/gedragingen van mijn konijnen ze ten alle tijden naar de dierenarts mogen. De kosten (voor dierenarts of overige kosten) betaal ik later terug.

Natuurlijk krijgt het oppasadres een uitgebreide lijst mee over de verzorging van mijn konijnen.

 

Copyright by Patricia 
naar boven