Zwangerschap

Als de dekking gelukt is, zal je daar in het begin weinig van merken. Het is belangrijk dat je de zwangere hamster genoeg te eten geeft. Eiwitten zijn erg belangrijk. Naast het gewone droogvoer en het groenvoer, is het daarom verstandig om brinta te geven. Dit zijn vlokken, die je in een bakje of op een schoteltje kunt strooien. Als je er melk of water, of allebei, bij doet tot het zacht wordt, kun je het aan je hamster geven. Als je een ei kookt kun je een afgekoeld stukje van het witte deel geven. Ook in meelwormen en afgekoelde, gekookte kip zitten veel eiwitten.

Het is soms moeilijk te zien of merken of een hamster zwanger is. Het kan dat ze meer plast, meer dingen sloopt, dat de tepeltjes duidelijker zichtbaar zijn en dat ze een groot nest bouwt. Meestal is een buik pas de allerlaatste dagen te zien. De zwangerschap duurt 16 dagen. De ene hamster doet er een dagje langer over, de ander iets korter. Als er na 18 dagen nog geen kleintjes zijn en je hamster is nog steeds dik, is er iets misgegaan: je kunt dan het beste naar de dierenarts gaan om te kijken wat er is en wat er gedaan kan worden. Als je hamster na 18 dagen nog geen kleintjes heeft en ook niet meer dik is, was ze schijnzwanger (het lijkt dan alsof ze zwanger is, het enige verschil is dat ze geen kleintjes krijgt) en kun je haar na een tijdje opnieuw laten dekken.

Drie dagen voordat je hamster gaat bevallen, mag je de kooi voor het laatst verschonen. Je moet haar overplaatsen naar een dichte kooi of aquarium/terrarium (zie Aanschaf: hamsterspulletjes) als ze daar nog niet in zat. Als de kleintjes namelijk in een traliekooi geboren worden, kunnen ze door de tralies uit de kooi vallen. Haal ook het radje en het huisje uit de kooi. Deze zijn gevaarlijk voor de kleintjes, omdat ze in het radje over de kop kunnen gaan en in het huisje met z'n allen klem kunnen komen te zitten. Geef de moeder veel nestmateriaal, zodat ze een groot nest kan bouwen. Laat haar vanaf nu zoveel mogelijk met rust, laat haar niet meer loslopen.