Huisvesting & bodembedekking
Een artikel van Patricia, Trice ©


Huisvesting

Er zijn verschillende huisvestingsmogelijkheden op het gebied van konijnen. Het is eerst belangrijk om te bepalen of het konijn binnen of buiten gehuisvest gaat worden.
Een konijn dat altijd binnen is gehuisvest kun je niet zomaar buiten zetten. Hetzelfde geldt voor een konijn dat altijd buiten staat, die kun je ook niet ineens naar binnen halen. Dat kan alleen als de binnentemperatuur bijna gelijk staat aan het buitentemperatuur. Zo zou je dus het konijn ook in de winter binnen kunnen zetten en in de zomer buiten.
Als je van plan bent om één konijn te nemen, doe je er verstandig aan om hem binnen te huisvesten. Een konijn alleen raakt buiten nogal vergeten en is dus een eenzaam konijn.
Het is belangrijk dat een zowel een binnen als buiten konijn veel beweging krijgt. Zorg er bij een ren dus voor dat die hoog genoeg is zodat ze er niet overheen kunnen springen.

Binnenverblijven:
Als je kiest voor een binnenverblijf heb je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
              Plaats van het hok
Het hok mag niet naast of voor een verwarming staan of in de volle zon, konijnen kunnen erg slecht tegen warme temperaturen. Het mag ook niet onder een raam staan in verband met tocht, en daarom kun je het hok ook weer beter niet naast een deur zetten die continu los staat. Ook de keuken is niet zo'n geschikte plek, de luchtvochtigheid kan daar hoog oplopen. Met een goed functionerende afzuigkap is het een ander verhaal. Als er binnen gerookt wordt zul je moeten zorgen voor een rookvrije plaats voor je konijn. Want rook is ook slecht voor konijnenlongen!
            
Soort hok:
- Duna-bak
- Traliekooi
- Los laten lopen
- Zelfgemaakt hok
            
Duna-bak:
Een Duna-bak is een hok waarbij de onderkant en de bovendeksel van plastic zijn. Op de bovendeksel zit een tralierooster.
De voordelen: Het hok is tochtvrij en er kan minder gemorst worden.
De nadelen: De ammoniaklucht blijf meer hangen en je moet het konijn van bovenaf benaderen. Dit is zeer beangstigend voor een konijn omdat die in het wild ook van bovenaf wordt benadert.
            
Traliekooi:
Een traliekooi is een hok met een dichte onderbak en een deksel die bestaat uit tralies.
De voordelen: Het hok ventileert beter en er zitten deurtjes aan de zijkanten zodat je het konijn niet van bovenaf hoeft te benaderen.
De nadelen: Het konijn kan iets meer morsen met de bodembedekking.
            
Los laten lopen:
Een konijn is erg makkelijk zindelijk te krijgen en het is dus een mogelijkheid om je konijn 24 uur per dag los te laten lopen.
De voordelen: Doordat het konijn meer bewegingsruimte heeft zal hij natuurlijker gedrag vertonen.
De nadelen: Je zult de kamer volledig konijn-proof moeten maken, dus geen kamerplanten of stekkers waaraan ze kunnen knagen.
            
Zelfgemaakt hok:
Om ervoor te zorgen dat je een hok hebt die aan al jouw eisen voldoen, kun je ook zelf een hok bouwen.
De voordelen: Het hok kun je zo maken dat het al jouw eisen voldoet.
De nadelen: Je moet wel handig zijn om zelf een goed stevig hok te kunnen bouwen.
            
Voordelen van binnen houden
Je hebt het konijn dichter bij je, waardoor je hem meer aandacht kunt geven. Je hebt namelijk nooit last van het slechte weer! Ook vliegen zijn vaak beter af te weren doordat je makkelijker een vliegennet voor het hok kunt maken.
 
            Nadelen van binnen houden
Je moet aardig wat ruimte van je eigen leefomgeving opofferen voor je konijn. Een konijn binnen houden is natuurlijk ook minder natuurlijk. Het konijn moet dan regelmatig los kunnen lopen om zijn natuurlijke gedragingen te kunnen doen.

Buitenverblijven:
Ook met een buitenverblijf zul je rekening moeten houden met een aantal dingen:
             Plaats
Ook bij een buitenhok geldt dat het hok niet in de volle zon mag staan en dat er dus genoeg schaduw is. Er moet voldoende beschutting zijn tegen de weersomstandigheden. Ook moet een buitenhok tochtvrij zijn. Een buitenhok kun je in de winter in een schuur neerzetten, let er wel op dat het konijn voldoende daglicht krijgt en dat er een goede ventilatie is. Een buitenhok moet altijd op poten van minimaal 15 cm staan. Dit in verband met vocht, kou en ongedierte.  
            Soort hok:
- Eenvoudige standaart buitenhok
- Driehoeksren
- Konijnenflat
- Hok met ren
- Zelfgemaakt hok
- Konijnenbult
            
Eenvoudige standaard buitenhok:
Deze standaard hokken zijn in de meeste dierenwinkels wel te verkrijgen.
De voordelen: Deze hokken hebben vaak een schuiflade die erg makkelijk schoon te maken is. De hokken hebben vaak gaas met een kleine maaswijdte (grootte van de gaten), waardoor er geen roofdieren bij je konijn kunnen komen.
De nadelen: Deze hokken zijn vaak de minimale afmeting en in de praktijk blijkt dit vaak te klein voor konijnen. Door een gebrek aan een vaste ren heeft je konijn weinig bewegingsruimte en zul je hem elke dag in een aparte ren moeten laten lopen.
            
Driehoeksren:
Dit zijn de meest geziene rennetjes voor konijnen.
De voordelen: Door de bodem die van gaas is kun je de ren op het gras zetten.
De nadelen: Het is veel te klein voor wat voor soort konijn dan ook!  De vloeroppervlak voldoet misschien wel aan de eisen. Maar je verliest erg veel ruimte door de schuine kanten. Het konijn kan dus nooit eens lekker rondrennen.
             
Konijnenflat:
Een konijnenflat is een soort kast waar meerdere hokken inzitten.
De voordelen: Je kunt er meerdere konijnen in kwijt, ideaal als je een fokker bent! Deze hokken zijn vaak ook erg makkelijk schoon te maken.
De nadelen: Het is erg lastig een konijnenflat te vinden waarbij de aparte hokken groot genoeg zijn. Daarnaast hebben de konijnen wel beweging nodig en zul je de konijnen tegelijk of allemaal apart in een ren kunnen laten.
            
Hok met een ren:
Een hok met ren is zoals het al zegt een hok met een ren onder of naast het hok.
De voordelen: Het konijn kan de ren in wanneer hij dat wil. Het konijn heeft ook meer bewegingsruimte.
De nadelen: De rennen hebben vaak geen gaas aan de onderkant. Als je de ren op het gras of zand wil hebben zul je er zelf gaas onder moeten maken.
            
Zelfgemaakt hok:
Ook een buitenhok is zelf te maken. Je moet dan wel letten op de grootte, de maaswijdte van het gaas en dat het tocht -en vochtvrij is.
De voordelen: Het hok kun je zo maken dat het al jouw eisen voldoet.
De nadelen: Je moet wel handig zijn om zelf een goed stevig hok te kunnen bouwen.
            
Konijnenbult:
Een konijnenbult is grofweg een hele grote ren met daarin veel schuilmogelijkheden. Als je een koppel of een groepje buiten wil houden, zul je moeten zorgen voor minimaal 2 schuilplekken. Dit omdat als er een konijn uit de groep wordt gezet, hij nog altijd een veilig plekje heeft om te schuilen.
De voordelen: Bij een grote konijnenbult kun je er een groep konijnen in kwijt. En het is het meest natuurlijke huisvesting voor een konijn waardoor de konijnen volop natuurlijk gedrag zullen vertonen.
De nadelen: Een hele grote konijnenbult is vaak wel moeilijk te beveiligen. Er moet meters gaas ingegraven worden en de ren zal ook van boven beveiligd zijn door bijvoorbeeld een grote vijvernet.
             Voordelen buiten houden:
Het grootste voordeel van het buiten houden van konijnen is dat het natuurlijker is. Daarnaast is het makkelijk als je 2 of meer konijnen wilt houden en ze niet binnen kunnen.
             
Nadelen buiten houden:
Een konijn heeft veel ruimte nodig, reken er dus maar op dat er weinig tuin over blijft. Daarnaast moet je in weer en wind naar je konijn om te voeren, verschonen en aandacht te geven. En vooral dat laatste is erg belangrijk als je konijn alleen zit. Vandaar dat ik ook aanraad liever 2 konijnen te nemen of een enkel gehouden konijn binnen te zetten.Bodembedekking voor in een hok:
Er zijn verschillende bodembedekkingen die gebruikt worden voor konijnen, dit zijn:

- Zaagsel
- Stro
- Hennep
- Beukensnippers
- Kranten
            
Zaagsel
Zaagsel is het meest gebruikte bodembedekking bij knaagdieren en konijnen. Het absorbeert vocht ook erg goed op. Maar is vaak erg stoffig en dus slecht voor de luchtwegen van zowel mens als dier. Bij langharige rassen willen ze stukjes ook nog wel eens in de vacht blijven hangen. Het is gebleken dat zaagsel gemaakt van Ceder en Pijnboom bij het nat worden giftige stoffen vrijmaakt, deze tasten de lever aan.
            
Stro
Naast zaagsel is stro ook een veel gebruikte bodembedekking. Het neemt wel wat minder vocht op. Stro is hol van binnen en isoleert daardoor erg goed. Het is voor buiten aan te raden stro over de vaste bodembedekking te doen.
            
Hennep (Aubiose)
Hennepstrooisel is gemaakt van de plantdelen van de hennepplant. Het absorbeert goed het vocht op en ruikt lekker fris, door de citroen geur. Daardoor blijven de vliegen ook op afstand. Het is een goede bodembedekking voor mens & dier die slecht tegen stof kunnen, want het is zo goed als stofvrij.
             Beukensnippers
Beukensnippers neemt heel weinig vocht op en is daarnaast best hard voor konijnenpootjes. Dit vind ik ook geen geschikte bodembedekking voor konijnen.
             
Kranten
Kranten absorberen het vocht goed op, maar is minder geschikt om apart te gebruiken. Je kunt het dan ook het beste onder andere bodembedekking leggen.
 
Wanneer je konijn goed zindelijk is kun je er voor kiezen om in het toilet kattenbakvulling te leggen.
Enkele geschikte kattenbak vullingen:
- Woody Cat
- Catrein Natuurkorrels
- Biokat
            Woody Cat
Geperste houtvezels die ongeparfumeerd zijn. Er zitten dus geen schadelijke stoffen in en is biologisch afbreekbaar. Ook een voordeel van dit spul is dat het niet in het vacht blijft hangen. Ook voorkomt het nare geurtjes. 
             Catrein Natuurkorrels
Catrein is 100% plantaardige vezelresten, namelijk samengeperste bietenpulp. Na gebruik kan het dus gewoon in de groene container. Het neemt ook goed vocht op en heeft geen eigen geur.
             Biokat
Biokat is een samengeperste strokorrel. Het valt uit elkaar als het nat wordt. Het heeft geen eigen geur en stuift niet. 

Bodembedekking voor in een ren/konijnenbult:
Om er zeker van te zijn dat het konijn zich niet een weg uit de ren graaft. Er zijn ook mogelijkheden om dat te voorkomen:
- De ren betegelen of de ren op tegels plaatsen
- Gaas ingraven
             Je kun de ren betegelen of de ren op tegels zetten

De voordelen: Makkelijk schoon te maken en dus hygiënisch. De nagels van het konijn slijten daarbij nog eens op een natuurlijke wijze. In de zomer zijn tegels in de schaduw ook een lekker verkoelingsplekje.
De nadelen: De witte aanslag van de urine is al snel te zien.
              
Gaas ingraven
De voordelen: Je kunt er weer zand bovenop gooien zodat het konijn nog wel kan graven.
De nadelen: Het is vaak wel wat lastiger schoon te maken, je kunt het niet even snel vegen.
            
Gras in de ren
Uiteraard wel bovenop een stuk grond waarin gaas is ingegraven.
De voordelen: Je konijn heeft altijd eten tot zijn beschikking.
De nadelen: Konijnen graven het gras vaak in een dag kapot. Daarnaast verteren konijnenkeutels langzaam. Keutels op het gras zijn moeilijk te verwijderen. Ze kunnen dan nare geurtjes veroorzaken waar vliegen op af komen. Vliegen kunnen op hun beurt weer tal van eitjes achterlaten die weer kunnen lijden tot maden.Het schoonmaken van een hok
Een konijnenhok moet 1 keer in de week worden schoongemaakt. Dit om te voorkomen van nare ammoniakluchten die slecht zijn voor de luchtwegen van mens & dier. Daarnaast trekt de geur ook vliegen aan die eitjes leggen in de ontlasting van het konijn. Die eitjes komen uit en worden schadelijke maden. In de zomer doe je er dan ook goed aan om het hok 2 keer per week te verschonen aangezien de vliegen dan het meest actief zijn.
             Een binnenhok schoonmaken:
Het hok haal je eerst helemaal leeg met een stoffer en blik. Misschien dat je de laatste resten nog kunt op zuigen met de stofzuiger. Daarna maak je alles schoon met een sopje. Laat het hok eerst goed drogen, of droog het na met een handdoek voordat je er nieuw bodembedekking in doet.
            

Een buitenhok schoonmaken:
Ook het buitenhok haal je eerst helemaal leeg met stoffer en blik. Het buitenhok kun je ook schoonmaken met een sopje. Maar je kunt het ook uitspoelen met een emmer sop, waterslang of met de hoge druk. Laat het hok drogen of maak het droog met een handdoek voordat je er nieuw bodembedekking in doet.

Kleine schoonmaaktips:
Ook voor konijnenhokken schoonmaken zijn er tips!
             Schoonmaaktip 1
Maak het hok schoon zonder konijn erin! Een konijn kan namelijk zo territoriaal worden dat je niet aan het werk toe komt. Zet je het konijn naast je op de grond (pas op dat hij niet kan weglopen!) dan ziet hij het hok niet als territorium en zal je zelfs willen helpen door alles een nieuwe plek te geven!
      
             Schoonmaaktip 2
Gebruik bij een territoriale konijn (sproeiende voedsters en rammen) geen sterk ruikend schoonmaakmiddel. Hierdoor neemt de drang om het territorium te beschermen toe.
             Schoonmaaktip 3
Om de urine-aanslag in de toiletjes schoon te krijgen kun je (schoonmaak)azijn gebruiken. Laat het even inwerken en haal het weg met een sponsje. Je zult zien dat de aanslag is verdwenen!
Dit werkt alleen bij plastic, kunststof, zeil, tegels en metaal. Het werkt dus niet op houten onderdelen.Kismo & Keltya's hok
Natuurlijk wil ik ook laten zien hoe mijn eigen konijnen leven. Kismo was in eerste instantie een binnenkonijn omdat hij alleen was. Binnen kreeg hij volop aandacht en kwam dus niks te kort.
Kismo & Keltya staan hier op Hennep. Ik heb hiervoor jaren lang zaagsel gebruikt, maar ik merkte dat ik en Kismo last kregen van de stof. Het hennep bevalt ons erg goed.
                                            Hennep  Zaagsel
                                                         Hennep                                              Zaagsel

Pas geleden heb ik een ontwerp gemaakt voor een nieuw hok. Mijn vader heeft deze gerealiseerd.
Er moeten nog wel een paar dingen aangepast worden. Zo moeten er plankjes achter de deurtjes die moet voorkomen dat ze het hennep eruit gooien. En zo moet er ook een hekwerk om het trapgat om te voorkomen dat Kismo en Keltya alles via de trap naar beneden gooien.

ontwerp
Het ontwerp.

de bouw

de bouw
De bouw van het hok.

klaar voor verf
Hier klaar voor de afwerkende verf.

met white wash
Ik heb gekozen voor White wash. Dit is een verf op waterbasis en dus niet schadelijk voor Konijnen.

Binnenkant
Ook de binnenkant van het hok is behandelt met White Wash.

trotse Kismo

trotse Kismo
Een trotse Kismo.

Kismo en Keltya zijn zeer tevreden met hun nieuwe hok. Ze zijn zowel boven als beneden regelmatig te vinden.


sitebalk 2

naar boven