De cavia

De voorouders
De cavia stamt af van de wilde cavia (Cavia aperea) die uitsluitend in Zuid-Amerika voorkomt. Er zijn negen ondersoorten  bekend. De wetenschappelijke naam voor de gedomesticeerde cavia is Cavia porcellus.  
Waarschijnlijk begon men de cavia al als huisdier te houden voor de tijd van de inca's. Ze dienden daar als offerdier en later als vleesleverancier.
Cavia's zijn nu nog belangrijke leveranciers van vlees hoog in het Andes-gebergte. In Peru worden 67 miljoen cavia's gehouden voor het vlees. Per jaar leveren ze 17.000 ton vlees.

De eerste cavia's kwamen in 1592 naar Spanje en Portugal, vandaar gingen ze naar Engeland en Nederland. In het begin waren ze zeldzaam en dus erg duur. Koningin Elizabeth I had een cavia, net als veel andere Europese adel.

In het wild leven cavia's in holen in rotsen, graslanden en struiken. Ze leven in kleine kolonies van 10 cavia's. Ze zoeken meestal 's nachts naar voedsel en paren het hele jaar door. Een kolonie bestaat meestal uit een dominant mannetje en enkele vrouwtjes.  Één alfa-vrouwtje is de baas over de andere vrouwtjes.
Cavia's zijn zeer alert. Dit moet ook wel, want ze worden bejaagd door verschillende dieren. Ze zijn het meest actief in de ochtend en avond omdat de roofdieren dan minder actief zijn.

De verzorging
Ten eerste is de cavia een heel sociaal dier. Je moet hem dus zeker met meerdere houden. Het beste is dan 2 zeugjes (vrouwtjes). Ook kun je een gecastreerd beertje (mannetje) en een vrouwtje nemen. Met 2 beertjes neem je toch een risico, vaak loopt dit uit op vechten. Als ze beide gecastreerd zijn gaat het meestal wel goed. Let er wel op dat een cavia nooit een algehele narcose mag, ze moeten een gasnarcose krijgen. Bij een algehele narcose gaan de darmen stil liggen en dit is dodelijk. Vraag altijd aan je dierenarts of hij/zij dit weet. Veel dierenartsen weten dit namelijk niet.
Een goeie kooi is natuurlijk ook belangrijk. Voor twee cavia's heb je een kooi van minimaal 80x50 cm nodig. Groter is natuurlijk altijd beter. Daarbij kun je de cavia's ook nog los in je kamer laten lopen of in een rennetje.

Kooi (120x55cm) met een ren erbij.

De kooi moet absoluut niet in de tocht staan, de cavia's kunnen dan verkouden worden. Ook moeten ze niet in de felle zon staan (maar ook weer niet in een donker hoekje). Als bodembedekking kun je een dik laag zaagsel gebruiken met stro. Wat er zeker aanwezig moet zijn in de kooi is hooi. Ook vinden de meeste cavia's een schuilhokje ook erg fijn.

De voeding
Cavia's zijn herbivoren (planteneters). Hooi is heel belangrijk voor cavia's. Het hooi mag niet muf, beschimmeld, vochtig of bedorven zijn. Ruik zelf eens aan het hooi, vind je het echt stinken? Voer het dan maar niet, grote kans dat het niet goed is. Goed hooi ruikt lekker fris, je zou het zelf bijna willen proeven.
Cavia's kunnen, net als de mens, apen en halfapen, geen vitamine C produceren. Andere dieren doen dit wel zelf. Vitamine C moet dus in de voeding zitten. Als je speciaal caviavoer koopt zit hier altijd vitamine C in. Maar vitamine C vervliegt snel. Als de zak voer dus lang openstaat gaat de vitamine C beetje bij beetje verloren.
Je kunt vitamine C bijvoeren dmv veel verse groenten voeren (dit moet je zowiezo voeren aan je caaf). Je kunt bijna alle groenten voeren die je zelf ook eet, natuurlijk wel rauw.
Je kunt ook vitamine C toedienen door druppels te kopen in de dierenwinkel. Deze druppels moet je dan in het drinkwater doen. De vitamine C vervliegt ook dan snel, dus dit is geen goede manier. Je kunt ook vitamine-tabletjes voeren. Je kunt dan gewoon de tabletjes van de drogist kopen. In het begin vind je caaf dat waarschijnlijk niet lekker, maar op den duur waarderen ze het wel. Mijn cavia's vinden het heerlijk!!!!
Dus: of je moet zorgen dat je voer luchtdicht zit verpakt zodat er weinig vitamine C vervliegt. Daarbij veel verse groenten en fruit voeren. En eventueel kun je ook nog vitamine C pilletjes voeren.
Natuurlijk moet de cavia altijd over vers drinkwater beschikken.

Cavia's aan het gras.

De geluiden
Cavia's beschikken over een zeer gevarieerd geluidenrepertoire. Ze murmelen als ze tevreden zijn, kirren als ze contact zoeken onder elkaar, klappertanden als ze met rust gelaten willen worden en fluiten als ze heel erg tevreden zijn. Cavia's leren snel het geluid van de ijskast kennen en zullen al gaan fluiten als de ijskast open gaat, hopend op wat groente.