Vervoeren van konijnen
Een artikel van Patricia, Trice ©


Soms moet je een konijn vervoeren, bijvoorbeeld naar de dierenarts, of wanneer je een nieuw konijn ophaalt. Dit moet uiteraard wel veilig gebeuren. Vandaar dat ik een aantal tips op een rijtje heb gezet die van pas kunnen komen bij het vervoeren van een konijn.

Vervoeren

Waar op te letten
Vervoer je konijn nooit in een doos of een bak. Je kunt je konijn beter in een reiskoffer vervoeren. Tegenwoordig zijn er hele leuke knaagdieren en konijnen reiskoffers. Maar je kunt natuurlijk ook altijd een kattenreiskoffer gebruiken.
Voordelen van een reiskoffer is dat het stevig genoeg is voor een konijn, het heeft voldoende ventilatie en geeft je konijn een beschutte plek.

Om te zorgen dat je konijn niet meteen begint te stressen bij het zien van een reiskoffer is het handig je konijn aan de reiskoffer te laten wennen. Een makkelijke manier is de reiskoffer op de grond met het deurtje open te zetten wanneer het konijn los loopt. Wanneer je een konijn ophaalt uit een opvang of bij particulieren kun je vragen of ze het konijn alvast willen laten wennen aan een reiskoffer.  

Iets vertrouwds in de reiskoffer wanneer je je konijn gaat vervoeren zorgt ook al voor minder stress. Een handdoek, dekentje of een knuffeltje waaraan het konijn gewend is, kan heel goed gebruikt worden. Zorg er wel voor dat het niet te veel ruimte in beslag neemt.

Met de auto
Het komt soms voor dat de dierenarts niet op loopafstand van je huis zit. Je kunt er dan voor kiezen met de auto naar de dierenarts te gaan.

Om ervoor te zorgen dat de autorit rustig verloopt, zorg je ervoor dat je rustig rijdt en dus niet te hard optrekken. Radio mag best aan, maar denk erom, een konijn hoort alles 10 x harder dan wij, zet de radio dus niet te hard.

Let er op dat de temperatuur in de auto goed is, dus niet te warm (de zon) maar ook niet te koud (de airco). Wanneer de temperatuur in de auto te hoog is, is de kans op een zonnesteek bij konijnen erg groot. Zet de reiskoffer dan ook nooit in de volle zon!
Ook kun je een (natte) handdoek of krant over de reiskoffer leggen voor schaduw en verkoeling.

Haal het konijn nooit uit zijn reiskoffer zolang de auto rijd! Dat kan tot gevaarlijke situaties lijden wanneer het konijn in paniek raakt. Je mag het konijn wel rustig toespreken.

Lange reis
Als je wat langer op reis bent met je konijn, kun je de reis wat leuker maken door wat lekkers voor onderweg in de reiskoffer te leggen. Bij warm weer kun je bijvoorbeeld denken aan groenten, hier zit lekker veel vocht in. Kies natuurlijk wel de groenten die je konijn gewent is. Prop ook niet de hele reiskoffer vol met lekkernijen, dit kan in de weg gaan liggen als het konijn er niet van eet.

Zet het konijn bij thuiskomst meteen in zijn hok en gun hem een paar uurtjes rust. Zorg ervoor dat er water en voer in de buurt staat.

sitebalk 01

 

naar boven