Vóór het fokken

Het kan natuurlijk heel leuk zijn, allemaal kleine hamstertjes. Maar, net als bij het kopen van een hamster, moet je er goed over nadenken. Het vinden van baasjes voor de kleintjes is één van de dingen waar je rekening mee moet houden. Weet je in je omgeving mensen die een hamstertje zouden willen en die er goed voor zullen zorgen? Je kunt eerst rondvragen bij je familie, buren of kennissen of alvast een advertentie zetten op Marktplaats, zodat mensen alvast een kleintje kunnen reserveren. Pas wel op dat je weer niet te veel reserveringen hebt, want er kunnen ook minder kleintjes geboren worden, of het kan helemaal mislukken.

Denk ook na of je genoeg tijd hebt voor een nestje. Als het goed is, verzorgt de moeder de kleintjes en voedt zij ze op, maar het kan ook misgaan, zodat jij de kleintjes (extra) moet verzorgen. Verder is het leuk als je de hamstertjes tam maakt, zodat ze gewend raken aan mensen en dus liever zullen zijn voor hun nieuwe baasjes.

Het krijgen van de kleintjes kost geen geld, maar wel het voer en de extra kooien die nodig zijn. Je hebt minstens 3 kooien nodig: 1 voor de bevalling en de weken erna, 1 voor de moeder als ze weg kan bij de kleintjes en 1 voor als je de mannetjes van de vrouwtjes scheidt. Als je de vader ook zelf hebt, moet die natuurlijk ook een aparte kooi hebben. Soms gebeurt het dat de kleintjes net voor ze naar hun nieuwe baasje gaan niet meer met elkaar op kunnen schieten, dan heb je nog meer kooien nodig om ze apart te zetten.

Verder is de gezondheid en het karakter van de hamsters waar je een nestje mee wilt, heel belangrijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling om zieke, angstige hamsters te krijgen, die wel een mooie kleur hebben. Je kunt dus het beste fokken met hamsters waarvan je de achtergrond weet, zodat je er zeker van bent dat je hamster geen erfelijke ziekte heeft en die doorgeeft aan de kleintjes. Van hamsters bij een fokker vandaan zijn meestal de ouders en familie bekend, van hamsters uit een opvang of dierenwinkel is dit vaak niet zo.

Wat ook belangrijk is om over na te denken voordat je een nestje neemt, is of je genoeg ervaring hebt. Natuurlijk kun je nooit ervaring opdoen zonder een nestje te krijgen, maar door nestjes van anderen te volgen (via het hamsterforum, of misschien heeft iemand in je buurt wel regelmatig een nestje) kun je veel leren. In de praktijk kan het dan helemaal anders gaan, maar zo heb je in ieder geval een idee ervan. Je zult dan ook zien dat niet alle nestjes even voorspoedig gaan als gewenst.
In ieder geval is het goed om een aantal jaren ervaring te hebben met het houden van hamsters, zodat je veel van hun verzorging en gedrag afweet.

Nog een laatste punt waar je bij stil kunt staan is dat er veel mensen zijn die nestjes krijgen en hun hamsters willen verkopen. In de dierenwinkel zijn hamsters te koop en in opvangen wachten hamsters op een baasje. Je zou de mensen in je omgeving ook op deze hamsters kunnen wijzen in plaats van nog meer hamsters op de wereld te zetten.