Geslachten herkennen
Een artikel van Patricia, Trice©


Bij konijnen spreken we bij een vrouwtje van een voedster en bij een mannetje spreken we over een rammetje, ram of ook wel rammelaar. Bij het koppelen van konijnen is het handig om te weten met welk geslacht je te maken hebt, zodat er geen ongewenste nestjes komen of dat er een fikse ruzie uitbreekt. Om je te helpen met het bepalen van het geslacht heb ik een uitgebreid artikel (geïllustreerd met foto's en tekeningen) geschreven. 

Het geslacht van een konijn kan met 4-6 weken door een getraind oog worden bepaald. Met 8 weken wordt het ook duidelijk zichtbaar voor een leek. En met 10-12 weken dalen bij de rammetjes de ballen in waardoor het verschil nog duidelijker wordt. Maar laat je niet voor de gek houden! Een ram kan namelijk zijn ballen intrekken waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. Ga er dus niet vanuit dat als je geen ballen ziet het een voedster is.

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat je het geslacht ook kunt bepalen door naar de bouw of gedrag te kijken van een konijn. Hiervan uitgaan is, naar mijn mening, vragen om problemen. Vooral als je konijn geen raskonijn is, kun je al niet meer van de bouw afgaan. En ook qua gedrag verschillen de twee eigenlijk niks. Zo kunnen ze beiden sproeien, rijgedrag of territoriaal gedrag vertonen.

Als je het geslacht wilt bepalen van je konijn, kun je het beste de volgende plaatjes en beschrijvingen als richtlijn gebruiken.

Je kunt je konijn op 2 manieren bekijken; je konijn op je schoot laten rusten, of snel onder het staartje kijken.
         Op de schoot laten rusten
Zelf vind ik het makkelijker om het konijn op mijn schoot te laten rusten. Dan hou je het konijn met één hand tegen, en met de andere hand kun je het geslacht bepalen. Met de duim hou je de staart wat af en met je wijsvinger druk je bij de geslachtsopening wat richting de staart. Deze methode is juist erg geschikt voor geslachtsbepaling op jongere leeftijd.
Geslacht rammetje   Geslacht voedster  
De methode "op schoot laten rusten"

         Onder het staartje kijken
Dit is een methode die voornamelijk uitgevoerd worden door dierenartsen, fokkers en keuringsmeesters. Het is een snelle manier om te zien of je met een voedster of een ram te maken hebt. Met je ene hand hou je het staartje van het konijn omhoog en met je andere hand trek je voorzichtig het vel onder het geslachtsdeel wat naar beneden. Het makkelijkst is het wanneer je iemand ander het konijn laat tegen houden of voorzichtig het konijn onder je elleboog klemt.
Geslacht rammetje  Geslacht voedster
De methode "onder het staartje kijken"

Maar wat krijg je nou precies te zien?

Zoals op de tekeningen van beide methodes te zien is, zul je bij een jong rammetje een klein rondje zien. Bij een volwassen rammetje kun je de penis ook zien. Bij een voedster zul je een soort V-gleuf zien.

Mocht je toch nog twijfelen aan het geslacht van je konijn kun je dat bijvoorbeeld laten bepalen door een dierenwinkel medewerker. Ga wel naar iemand waarvan je vertrouwd dat die het geslacht kan bepalen. Lang niet iedere medewerker kan dit namelijk.
Een andere oplossing, en de meest betrouwbare oplossing is het laten controleren door een fokker of dierenarts. Van deze mensen mag je uitgaan dat zij wel weten wat het verschil tussen een voedster en een ram is.

 


Copyright by Patricia
naar boven