Knutseltips

Nee, dit is geen cursus figuurtjes vouwen of bootjes maken van lollystokjes. Hier zie je tips om je hamsterkooi leuker in te richten, te beveiligen of problemen op te lossen. De meeste ideeën heb ik van dehamster.nl en het forum daar.

Inhoud:
- Speelgoed maken
- Verdieping dicht maken & spiraal beveiligen
- Flesje in een dichte bak
- Klei
- Open radje dicht maken
- Radje in een dichte bak
- Ren maken

Speelgoed maken
In de dierenwinkel kun je genoeg speelgoed voor je hamster vinden, maar als je geld wilt besparen of knutselen gewoon leuk vindt, kun je zelf ook iets maken. Bedenk altijd dat je niet-giftig materiaal moet gebruiken en dat er geen scherpe randjes aan zitten. Wat hamsters erg leuk vinden zijn kartonnen doosjes, Pringlesbuizen en WC-rollen. In WC-rollen kun je eten verstoppen en de buitenkanten dichtvouwen. Zo moet je hamster moeite doen voor zijn eten.

Kartonnen doos met gaten

Stuffie eet uit een WC-rol

Als je het zand van je hamster in een buis hebt gekocht en hij is leeg, kun je de onderkant eruit knippen of snijden en hem met touw of kettinkjes in de kooi ophangen.

Zandbuis in de kooi

Verdieping dicht maken & spiraal beveiligen
Sommige kooien hebben verdiepingen van tralies. Deze zijn gevaarlijk en onhandig voor de hamster, omdat hij met zijn pootjes door de tralies kan zakken en het zo kan breken. Hetzelfde geldt voor spiralen, die in de kooi hangen. Hieronder zie je een onveilige kooi.Om de verdieping dicht te maken kun je MDF, hout, plexiglas, papier of stof gebruiken. Je kunt stof en papier door de tralies weven, en van de rest van de materialen een nieuwe verdieping maken. Zaag hiervoor een verdieping uit die iets buiten de tralies steekt. Maak kleine inhammen waar de verticale tralies komen en hang hem in de kooi.Om de spiraal te beveiligen knip je de onderkant uit een sok en schuif deze eromheen. Nu kan je hamster veilig in deze kooi wonen!Flesje in een dichte bak
Drinkflesjes kunnen in een traliekooi makkelijk bevestigd worden.

Drinkflesje traliekooi

Waar veel mensen problemen mee hebben, is het bevestigen van het flesje in een dichte bak. Hiervoor zijn speciale flesjes die je met zuignappen aan de zijkant van de kooi vast kunt maken, maar niet iedereen vindt deze even handig. Het 'gewone' flesje kan ook in een dichte bak gebruikt worden. De eerste manier om dit te doen is door het drinktuitje van het flesje door de opening in de onderbak van de kooi te steken en het ijzerdraadje dat erbij hoort met plakband tegen de kooi te plakken, zoals op het plaatje hieronder.Een andere oplossing is om een standaard te kopen in de dierenwinkel. Je kunt er ook één zelf maken van een keuken- of WC-rol, waar je een gaatje in maakt om het tuitje doorheen te steken. Ook kun je het van (niet-giftige) klei maken, zoals hier linksonder. Een laatste oplossing is een klem kopen die je aan de verdieping hangt. Deze klemmen zijn in sommige dierenwinkels te koop (zie plaatje rechtsonder).Klei
De klei waar de houder hierboven van gemaakt is, is DAS-klei. Deze klei is te koop in speelgoedwinkels en niet giftig. Van deze klei kun je ook allerlei dingen voor in de kooi maken, zoals het iglo-huisje en het trappetje hieronder.

Open radje dicht maken
Om te voorkomen dat de pootjes van je hamster bezeerd worden, is het verstandig een dicht radje te kopen. Als je een open radje hebt, kun je deze dicht maken. Dit kun je doen door stof of papier door de tralies te weven, zoals hieronder.Radje in dichte bak
Wat ook problemen oplevert bij dichte bakken zijn de radjes. Deze hoor je aan de verdieping te hangen, maar als je hamster erin loopt kan de hele verdieping mee gaan trillen en dat geeft nogal wat geluidsoverlast. Om dit te voorkomen kun je het radje op een andere manier in de kooi hangen, of je kunt een standaard maken of kopen. Eerst de manier om zelf een standaard te maken:
Wat je nodig hebt zijn 2 plankjes, een houten balkje, 2 ijzeren latjes en wat schroefjes en spijkers. Spijker de 2 plankjes haaks tegen elkaar. Spijker op zo'n 10 centimeter hoogte het balkje eraan en maak hier de 2 ijzeren latjes aan vast, zoals op de plaatjes hieronder.

Standaard voorkantStandaard detail

Hang nu het radje aan de latjes, zoals je het aan tralies zou hangen. Als het goed is, komt het eruit te zien zoals hieronder!

Standaard radje detailStandaard radje voor

De manier om het radje anders op te hangen gaat als volgt:
Je hebt 1 bout nodig, 2 moeren, 2 ringen, een blokje hout, 2 ijzeren latjes en wat schroefjes. Boor eerst een gat in het balkje, zodat de bout daar doorheen kan. De kop moet er niet doorheen passen. Maak hierna de latjes aan het blokje vast, zodat het radje erin kan hangen. Probeer eerst uit of dit lukt. Doe de bout door het blokje en draai er een moer en een ring omheen. Zoek hierna de opening in de onderbak van je dichte kooi, een gleuf, en hang de bout in de opening, zodat hij naar buiten steekt. Draai er nu nog een ring en een moer omheen. Draai het goed vast, zodat het stevig aan de bak vast zit. Handig is het om het blokje zo op te hangen dat de latjes horizontaal hangen, anders heb je kans dat het radje tegen het blokje aangaat bij het draaien. Hieronder kun je zien hoe het eruit ziet als je het radje erin hebt gehangen:

Radje dichte bak boven

Radje dichte bak voor

Ren maken
Om je hamster veel beweging te geven, kun je een ren maken. Het handigste is om dit te doen van vurenhout of MDF. Zorg ervoor dat de ren minstens 40 cm hoog is, zodat je hamster er niet uit kan ontsnappen. Onder de ren kun je het beste zeil leggen, omdat dat makkelijk schoon te maken is als je hamster er per ongeluk op plast.
Je kunt een inklapbare ren maken. Hiervoor maak je 8 MDF-platen of planken aan elkaar met scharniertjes, schuifjes en een haakje. Hieronder zie je een plaatje van een scharniertje. Zet de scharniertjes om en om vast, dus tussen de eerste en de tweede plaat aan de binnenkant, tussen de tweede en derde aan de buitenkant enzovoort.

Laat twee platen los. Hier moet je schuifjes en een haakje vastmaken, om de ren open en dicht te kunnen doen. Deze moeten aan de buitenkant van de ren zitten, zoals je hieronder ziet.Waarschijnlijk zijn de schroefjes die je gebruikt langer dan de platen dik zijn. Om ervoor te zorgen dat je hamster zich niet bezeert aan de uitstekende punten, kan je die het beste afzagen met een ijzerzaagje of eraf vijlen.


Nu is de ren klaar en ziet er opgevouwen en uitgevouwen zo uit:

Ook kun je een ren maken die uit losse planken bestaat, die je weg kunt zetten. Hiervoor heb je 4 planken nodig, waar je tot de helft gleuven in zaagt. Bij 2 planken maak je 2 gleuven aan de bovenkant, bij de andere 2 maak je ze aan de onderkant. Je kunt ze dan in elkaar schuiven. Hieronder zie je de planken met de gleuven:
Ren2

Ren1

Zoals je ziet heb ik de planken versierd met geschilderde Hamtaro-figuurtjes. Dat maakt die grote bak in de kamer wat leuker om naar te kijken!