Studie en werk

Zoals zoveel kinderen heb ik ook altijd gezegd: "later wil ik iets met dieren doen". Wat precies wist ik nog niet (in ieder geval geen dierenarts, als kind leek het me verschrikkelijk om dieren te euthaniseren ;)).

Na de basisschool ben ik dus gewoon begonnen  met de havo. Ook toen wou ik nog altijd iets met dieren doen. Maar ik kreeg van alle kanten te horen dat daar geen werk in te vinden was. Na zelf ook twijfels te hebben gehad, heb ik toch besloten om door te gaan 'in de dieren'.

Op mn 16e had ik mijn eerste bijbaantje in de dierenbranche, namelijk in een dierenpension. Helaas beviel dit specifieke pension me niet en daar heb ik dus maar 1 zomervakantie en herfstvakantie gewerkt.

Op mijn 16e begon ik ook aan mijn vervolgopleiding. Ik wou absoluut niet naar het HBO, dit leek me allemaal te theoritisch. Ik wou graag zelf met de dieren werken. Dus besloot ik naar het MBO te gaan en daar Dierverzorging te gaan doen.
Ik heb deze opleiding gevolg op
MBO Helicon Oss. Ik heb hier niveau 4 Dierverzorging gedaan. Omdat ik van de havo afkwam heb ik de opleiding in 3 jaar kunnen doen.

Gedurende deze opleiding begon ik aan mijn tweede baantje in de dierenbranche. Dit keer weer in een honden- en kattenpension. Maar dit vond ik wel een goed pension en ik mocht hier meer gevarieerder werk doen (meer verantwoordelijkheid). Dit pension is
dierenpension De Kruisberg. Ik werkte hier altijd op de zondagochtend (zodat de eigenaren ook een ochtend vrij hadden ;)). En natuurlijk in de vakanties.
Ik heb hier 2 jaar met veel plezier gewerkt en ik heb hier ook veel geleerd!!!

Tijdens mijn opleiding heb ik op verschillende bedrijven stage gelopen. Op een andere pagina vind je meer informatie over mijn stagebedrijven maar ik zal ze hier kort beschrijven.
Kasteelpark Born: dit is een klein dierenpark rond een oude kasteelru´ne. Dit was mn eerste stageplaats en ik heb hier veel geleerd over verschillende diersoorten.
Melkgeitenbedrijf Berkers: zoals de naam al zegt is dit een melkgeitenbedrijf. Het bedrijf had toendertijd 200 melkgeiten en 1000 vleesvarkens. Ik ben hier gaan stage lopen omdat ik geiten echt hele leuke dieren vond. Na deze stage is mijn liefde voor geiten alleen nog maar gegroeid :cheese:. Ik heb op dit bedrijf veel geleerd over het boerenbedrijf en er veel meer respect en begrip voor gekregen.
Educatieve Boerderij Maastricht: dit is een kinderboerderij midden in een woonwijk in Maastricht. De kinderboerderij zelf is niet zo heel groot, maar ze doen heel veel aan educatie voor basisscholen. Ik heb hier ontzettend veel geleerd over die educatie en vanaf mijn eerste stagedag hier wist ik meteen dat dit ook is wat ik zelf wil gaan doen.
De Ridammerhoeve: dit is een biologisch-dynamisch melkgeitenbedrijf. Ik ben hier om twee redenen gaan stage lopen, ten eerste omdat ze geiten hebben :D en ten tweede om er eens achter te komen hoe goed biologische landbouw nou is en wat het verschil is met gangbare landbouw. Hier heb ik dus heel veel geleerd over biologische landbouw en ben ik daar ook een groot voorstander van.

De opleiding Dierverzorging heb ik erg makkelijk doorstaan. Toen ik mn diploma op zak had was ik 20 jaar. Ik had nog geen zin om te gaan werken. Daarbij had ik ook niet het idee dat die opleiding voldoende was voor wat ik wou. Dus ben ik toch maar gaan verder studeren.

Na zoeken tussen alle agrarische studies kwam ik uiteindelijk uit op de studie Diermanagement aan het van Hall Instituut in Leeuwarden. Ik zit dus nu in Leeuwarden op kamers en heb ik ook enkele dieren. Hierover lees je meer op andere pagina's.
In deze studie staat de relatie mens-dier centraal. Alhoewel de studie voornamelijk is gericht op wildlife-management (en niet op kinderboerderijen) leer ik er toch veel. Ik denk dat deze studie in combinatie met mbo dierverzorging de perfecte basis vormt voor het opstarten van een kinderboerderij.

Want dit is mijn toekomstdroom. Ik wil dolgraag een kinderboerderij opstarten met veel educatie op verschillende manier. Mocht het opstarten niet lukken, dan wil ik beheerster worden van een kinderboerderij.

Werken met dieren vind ik heerlijk!!! Maar daarbij vind ik ook dat veel mensen te onwetend zijn met betrekking tot dieren en dat wil ik graag veranderen.


Dit ben ik met een geitenlam op de kinderboerderij.