Aanschaf
Een artikel van Patricia, Trice©


Konijnen kunnen leuke huisdieren zijn, maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat er allemaal bij komt kijken?
Voordat je een konijn wil aanschaffen is het handig om voor jezelf na te gaan wat je nou verwacht. Wees zo realistisch mogelijk.

Heb je dat gedaan?

Ja? Goed zo!
Dan ga ik nu een aantal dingen voor je op een rijtje zetten.

Want wist je trouwens wel dat konijnen groepsdieren zijn?
Konijnen hebben graag één of meerdere vriendjes of vriendinnetjes om hun heen, waarmee ze kunnen spelen, tegen aan kunnen liggen, rennen en zo nu en dan een flinke wasbeurt kunnen geven.
Een konijn alleen kan snel vereenzamen. Je zult je konijn dan naar binnen moeten halen waar hij deel uitmaakt van het gezin en veel aandacht krijgt. Want zeg nou zelf, ga jij naar buiten in de regen om met je konijn te spelen?
Konijnen die vereenzamen kunnen allerlei ongewenste gedragingen vertonen:
- Overmatig vacht -en huidverzorging
- Veel krabben en schuren
- Rondjes rennen
- Tralie bijten
Even kort: konijnen samen zijn veel gelukkiger dan alleen. Dat wil niet zeggen dat een konijn dat alleen zit altijd ongelukkig is. Je zult ontzettend veel tijd in je konijn moeten steken om eenzaamheid te voorkomen.

Konijnen en cavia's gaat lang niet altijd goed
En dat is eigenlijk ook wel logisch als je nagaat dat ze allebei een andere taal spreken. Ook hebben ze een andere voedselpatroon. Een konijn kan zelf vitamine C aanmaken, maar een cavia niet. Dat betekend dat een cavia volledig voer moet hebben met extra vitamine C. Ook een konijn kan geen caviavoer hebben, zij krijgen dan een te veel aan vitamine C wat op den duur schadelijk is voor het lichaam.
Mocht het tóch klikken tussen de verschillende diersoorten, kan het alsnog fout lopen. Zoals bekent hebben konijnen zeer krachtige achterpoten. Wanneer een konijn vreugde sprongen maakt kan die de cavia lelijk verwonden.

Een konijn is geen speelgoed!
De meeste konijnen zijn schuw van aard en vinden aaien en oppakken dan ook doodeng. In het wild betekent het oppakken vaak het einde van hun leven. Forceer je je konijn dan in het aaien en oppakken, gaat je vertrouwensband er flink op achteruit. Je konijn kan dan zo wild worden dat hij gaat spartelen. Ze kunnen daarbij zelfs hun poten, nek of ruggengraat breken. Laat kinderen daarom nooit alleen zonder toezicht bij konijnen!
Daarbij komt dat veel kinderen nog geen groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Haal daarom nooit een konijn omdat de kinderen dat zo graag willen. Je zult er zelf ook voor de volle 100% achter moeten staan. Want uiteindelijk ben jij degene die de eindverantwoording heeft in de verzorging van het konijn. En dat het een hele verantwoording is blijkt maar weer uit het feit dat een konijn met de juiste verzorging wel 12 jaar worden.

Puberteit
Ja, je leest het goed, puberteit. Ook bij konijnen komt dit fenomeen voor. Met een leeftijd van 3-5 maand (afhankelijk van het ras) wordt het konijn geslachtsrijp. Dat wil zeggen dat de hormonen nu volle toeren draaien. Dit is ook de periode om de rammetjes van de voedsters te scheiden!
Wees voorbereid op de seksuele aandrang van zowel ram als voedster. Rammetjes rijden te pas en te onpas op alles wat ze kunnen vinden. Vaak zullen ze ook sproeien. Het sproeien kenmerkt zich door een vloeistof uit te spuiten dat lijkt op urine. Het is alleen wat dikker en geler van kleur en het heeft een sterke indringende geur. Rammetjes die dit gedrag veelvuldig vertonen zou je kunnen laten castreren. Lees hier meer over castraties.
Houdt er rekening mee dat niet alleen rammetjes kunnen sproeien. Ook voedsters kunnen er wat van!
Overige gedragingen die bij de puberteit horen zijn:
- zeer ondeugend
- vaak vernielzuchtig (en vaak moeten de meubelstukken hier ook aan geloven)
- vechten om rangorde
Ze hebben kort gezegd hun testperiode bereikt waarbij ze graag hun grenzen verkennen en vaak proberen te overtreden.

Waar let je op bij de aanschaf?
Voordat je ook maar naar het konijn kijkt, let dan eerst op zijn omgeving. Het hok moet er goed schoon uitzien. Dus schone drink -en voerbakjes of flesjes en schoon strooisel. Kijk ook naar de ontlasting. Rode plekken in het strooisel kan duiden op blaasproblemen. De keutels horen er stevig uit te zien. Het konijn mag dus absoluut niet aan de diarree zijn.
Ziet dat er allemaal goed en verzorgd uit, kun je nu naar het konijn zelf kijken.

We kijken eerst naar de gezondheid:
- Goede conditie, hij mag dus niet te dik of te dun zijn.
- Ogen moeten helder en glanzend en vrij van uitvloeiingen.
- De oren moeten schoon zijn, vieze oren kan wijzen op oormijt.
- De neus moet schoon zijn en zonder uitvloeiingen.
- De vacht moet vrij zijn van parasieten, korstjes en kale plekken.
- De tanden moeten recht op elkaar staan
- Er mogen geen verdikkingen in de huid zijn, dit kan wijzen op abcessen en
   tumoren.
- De voorpoten moeten droog zijn, natte poten kunnen wijzen op Pasteurella
- De nagels mogen niet te lang zijn
- De voetzolen moeten schoon zijn. Gele of bruine voetzolen wijst op slechte
   hygiëne.
- De geslachtstreek moet schoon zijn en mag dus niet rood zijn.
- Het dier mag niet aan de diarree zijn

Het gedrag waar je op moet letten:
- Het konijn moet een gezonde en actieve indruk maken. En mag dus niet in
   elkaar gedoken zitten.
- Weven met de kop, dit kan wijzen op een verwaarloosde middenoorontsteking
   of neurologische afwijkingen.
- Het konijn moet een goede coördinatie hebben.
- De buik moet gevuld maar niet gespannen of opgeblazen aanvoelen.
- Golvende bewegingen door het lichaam kunnen wijzen op kramp of weeën.

Overig waar je nog meer op moet letten:
- De minimale leeftijd moet 8 weken zijn, 12 weken is wenselijker.
- Controleer altijd zelf het geslacht nog na, de winkeleigenaren en fokkers
   hebben niet altijd gelijk.

Een konijn aanschaffen
Voordat je een konijn aanschaft is het handig om het één en ander alvast in huis te halen. Zo hoeft je konijn niet in een doosje op tafel te staan wachtend tot zijn nieuwe huis eindelijk klaar is.
Wat je moet aanschaffen van te voren:
- Hok (lees ook huisvesting en bodembedekking)
- Bodembedekking (lees ook huisvesting en bodembedekking)
- Voerbak(ken)
- Drinkbakje of drinkflesje
- Hooi
- Voer, vraag altijd wat voer mee van degene bij wie je het konijn koopt of
  
ophaalt.

Waar haal je je konijn?
- dierenwinkel
- fokker
- opvang of asiel
- via een andere weg
          Dierenwinkel:
Er zijn diverse dierenwinkels waar je een konijn kan halen. Maar toch zijn niet alle dierenwinkels goed.
Vaak zijn de verkopers niet eens in staat om de geslachten van de verschillende dieren te onderscheiden. Daardoor worden er vaak mannetjes als vrouwtjes verkocht, en anders om ook. Vaak zit de eigenaar met een onverwacht nestje opgescheept.
Sommige dierenwinkels hebben altijd dieren in hun open aaibakken. De dieren raken gestresst van al die kinder handjes die ze per sé willen aanraken. Ook komen deze dieren vaak rechtstreeks uit de broodfok. Dit omdat ze altijd dieren willen hebben die er leuk klein en pluizig uit zien. Vaak zijn deze dieren veel te jong om verkocht te worden, of zelfs bij hun moeder weg te kunnen. Zodra er een konijn verkocht is, komt er een nieuwe voor in de plaats.
Nu wil ik zeker niet alle dierenwinkels over één kam scheren, want er zijn ook zeker goede dierenwinkels die weten wat ze doen! Zij kunnen dan ook goede voorlichting geven over gezondheid en verzorging van konijnen. Bij deze winkels zitten vaak alleen konijnen ten gevolgen van een oeps-nestje.
          Fokker:
Er zijn twee type fokkers te onderscheiden.
De eerste type is een fokker die het beste over heeft met de fokdieren. Deze fokker selecteert op eigenschappen als gezondheid en karakter. Zij verkopen een konijn dan ook niet aan de eerste de beste persoon. Zij geven dan ook het liefst goede voorlichting over de verzorging.
De tweede type fokker zijn de broodfokkers. Deze letten absoluut niet op gezondheid, levensduur en karakter. Hun doel is zoveel mogelijk dieren produceren in een zo kort mogelijke tijd. Daarbij wordt er dus geen rekening gehouden met de gezondheid van de dieren waarmee gefokt wordt. Deze konijnen staan vaak op traliebodems zonder strooisel. Als ze geluk hebben krijgen ze zo nu en dan wat te eten. De jongen zijn dan ook vaak erg zwak en zullen vaak het eerste levensjaar niet eens halen!
Het is verstandig om GEEN dieren bij dit type fokkers te halen. Hoe zielig de dieren er ook bij staan. Bij aanschaf van deze dieren stimuleer je de broodfok alleen maar.
          Opvang of asiel:
Hier zitten vaak konijnen die zijn gedumpt omdat ze groot werden, de kinderen zijn erop uitgekeken, of ze zijn langs de weg gedumpt. Deze dieren verdienen gewoon een tweede kans! Een groot voordeel is dat de mensen kennis van zaken hebben. Zo kunnen ze jou koppelen aan een konijn dat bij jou past! Ze geven goede voorlichting over de gezondheid en verzorging van dat betreffende konijn.
Voor goede opvangadressen kun je hier kijken.
          Via een andere weg:
Natuurlijk zijn er ook andere manier hoe je aan een konijn kunt komen. Zo kun je een jong nemen uit een nest van het konijn van een kennis. Ook kan het zijn dat iemand van zijn of haar konijn afwil. Deze zou je dan ook kunnen "overnemen".

Heb ik je afgeschrikt?
Dan zal ik nu vertellen waarom konijnen wél leuke huisdieren zijn.
Konijnen zijn vaak schuw van aard, maar als ze je eenmaal kennen betekend dat onvoorwaardelijke liefde. Van nature zijn konijnen erg netjes, hun behoeften doen ze vaak al op één bepaalde plek, en ze zijn daarom dus ook erg makkelijk zindelijk te krijgen. Ze zijn dus zeer intelligent en je kunt ze heel makkelijk dingen aanleren.
Als je van plan bent om 2 konijnen te gaan houden kun je je vast voorbereiden op vele vertederende en vermakelijke beelden.

En wat nu?
Je hebt je spullen voor elkaar en je hebt je konijn naar huis vervoert, en wat nu? Hoe leuk het ook is om meteen met je nieuwe aanwinst te gaan knuffelen, is dit toch niet het beste voor je konijn. Hij is net uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en is nu op een compleet onbekende plek. Laat je konijn dat eerst even bij komen, ze moeten wennen aan de nieuwe geuren, geluiden en de omgeving. Pas als je konijn op zijn gemak is, kun je rustig zijn vertrouwen winnen.

wees verantwoordelijk
Lees ook:  "Ik weet niet meer hoe ik heet"
En kijk het filmpje: "Dump Kind"

 

sitebalk 2

Bron
Foto's & Filmpje:
     
www.konijnen.nl

naar boven