Weetjes                                          

Er is een heleboel over hamsters te vertellen en elke hamster heeft weer een ander karakter en vertoont ander gedrag. De meest algemene punten of dingen die de meeste vragen oproepen zal ik bespreken.

Wist je dat...

Knagen
- Veel hamsters van tralieknagen houden? Dat kan nogal wat lawaai geven, maar helaas is er weinig aan te doen. Zorg in ieder geval dat je hamster genoeg andere dingen heeft om aan te knagen en mee te spelen, zodat hij zich niet verveelt.

Geurklier
- Hamsters een geurklier hebben? Hiermee geven ze hun geur af aan hun omgeving, door langs de tralies of hun huisje te 'vegen' met hun lijfje. De geurklier ziet eruit als een donkere vlek op de vacht en is soms beter te zien dan andere keren. Soms zijn de haren rondom zelfs helemaal nat!

Hamsteren
- Hamsters hun voedsel hamsteren? Dit betekent dat ze het voedsel in hun wangen stoppen en het later uitladen en opeten. Hierdoor kunnen hun wangen dikker worden dan hun lijfje!

Stokstaartje
- Een hamster in 'shock' kan raken? Als een hamster ergens van schrikt of iets vreemds hoort, kan hij heel stil blijven staan. Dit kan wel een paar minuten duren en het beste wat je kunt doen is gewoon rustig wachten tot hij weer 'wakker' wordt.

Slaap
- Hamsters in winterslaap kunnen gaan? In een ruimte waar het kouder is dan 10 graden, zal een hamster een winterslaap gaan houden. Dwerghamsters doen dit niet. Het is niet goed voor je hamster, omdat hij niet genoeg voorraad en reserves heeft opgebouwd om zo'n lange slaap te kunnen overleven. Als je je hamster koud en stijf vindt, leg hem dan op een rustige, warme plek (kamertemperatuur) en kijk of hij wakker wordt.

Neus
- Vrouwtjes vaak een sterke geur afgeven als ze willig zijn? Zo laten ze mannetjes weten dat ze willen paren.

Ogen
- Hamsters niet altijd zwarte ogen hebben? Er zijn ook hamsters met rode ogen, en het is mogelijk om door fokken deze kleur door te geven. De rode kleur verschilt van fel, licht rood tot zo donker rood dat het zwart lijkt. Ook kan een hamster één licht en één donkerrood oog hebben.

Leeftijd
- Hamsters zo'n 2 jaar oud worden? Sommige sterven op eerdere, andere op latere leeftijd.

Goudhamster
- Syrische hamsters ook wel goudhamsters worden genoemd? Dit komt doordat goud de oorspronkelijke kleur van de hamster was. Later ontstonden er meerdere kleuren en werd het verwarrend om bijvoorbeeld een crèmekleurige hamster goud te noemen.

Vakantie
- Je je hamster mee op vakantie kunt nemen? Zorg ervoor dat de hamster nooit in de zon of op de tocht staat en dat de hamster zijn gewone verzorging krijgt. Als je naar een warm land gaat, zorg dan dat je hamster het niet te warm krijgt (zie Verzorging).
Je kunt je hamster ook thuis laten. Vraag in dat geval een kennis of familie of hij of zij voor je hamster wil zorgen. Als je maar een dag of 2 weggaat, kun je je hamster gerust alleen thuislaten, met een beetje extra voer en een vol waterflesje.

Lopen
- Hamsters heel veel lopen op een dag? Gemiddeld zo'n 2 kilometer! Zorg dus voor een goed radje waarin je hamster zijn energie kwijt kan, een kooi waarin hij lekker kan lopen en laat hem eventueel ook buiten de kooi rennen.

Gewicht
- Het gewicht per hamster erg kan verschillen? De gewichten variëren van 100 tot 200 gram! Ook kan dezelfde hamster in de ene periode wat zwaarder zijn dan in de andere.

Korenwolf
- De korenwolf een wilde versie van de huisdiertjes is? Deze leeft in delen van Duitsland, België, Frankrijk en in Nederland in Zuid-Limburg.

Nagel
- Bij sommige hamsters de nageltjes snel lang worden? Om ervoor te zorgen dat je hamster daar geen last van kijgt, kun je een baksteen of een stukje ervan in de kooi leggen, zodat de nageltjes daardoor 'gevijld' kunnen worden.

Vuurwerk
- Je er makkelijk voor kunt zorgen dat je hamster geen last heeft van vuurwerk met oud en nieuw? Zorg dat er geen felle flitsen te zien zijn, door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen. Als er aan de ene kant van het huis meer vuurwerk wordt afgestoken dan aan de andere kant, kun je je hamster naar de rustigste kant verplaatsen. Al te veel last zal hij er niet van hebben, meestal kruipen ze diep weg in hun nestje.

Zintuigen
- De zintuigen van hamsters niet allemaal even goed zijn? Hamsterogen zijn verziend (wat betekent dat ze dingen dichtbij onscherp zien), maar hebben wel een breed gezichtsveld. Met de oren, neus en snorharen haalt de hamster de schade in, hiermee kan hij (ook in het donker) goed bepalen waar hij is of wat iets is.

Tanden
- Hamsters 16 tanden hebben? Dit zijn 4 snijtanden en 12 kiezen.

Man
- De ballen van mannelijke hamsters bij warm weer vaak meer opvallen? Dit is niets om je zorgen over te maken dus.