Verzorging

Hamsters hebben, net als ieder ander dier, verzorging nodig om zo gezond mogelijk te blijven.

De plaats waar de kooi staat is al belangrijk. Het is het beste de kooi niet op de grond, maar op een tafel of kastje te zetten, omdat de vloer vaak koud is. Ook mag de kooi niet op de tocht staan of in de zon. Als je andere dieren hebt, zoals een hond of kat, is het verstandig de kooi hoog weg te zetten, of op een plek waar de andere dieren niet mogen komen. De bodembedekking in de kooi, het nestje en alle spulletjes moet je regelmatig verschonen en wassen, zodat het niet gaat stinken en je hamster gezond blijft.
Als je hamster een vast plashoekje heeft, kan het plastic van de kooi in die hoek wit worden. Dit kun je weghalen door azijn met water in de bak te doen en het een tijdje te laten weken.
In drinkflesjes vind je soms, vooral met warm weer, groen spul. Dit is alg, wat je makkelijk weg kunt halen met een klein borsteltje.

Droogvoer
In de dierenwinkel vind je verschillende soorten voer en snoepjes voor de hamster. Ten eerste hebben hamsters droogvoer nodig. Dit is voer wat je kunt scheppen of wat in een zak zit. Hier zitten bijvoorbeeld maïskorrels in en zonnebloempitten.

Groente & fruit
Verder zijn sommige soorten groente en fruit goed voor ze, maar niet allemaal. Een lijstje met wat ze wel mogen hebben: Paprika, komkommer, wortel, appel, peer, banaan, druiven, rozijnen, tomaat, andijvie, sla, aardbei, witlof. Voor alle soorten geldt dat je niet te veel moet geven.

Tarwe-aar
In de dierenwinkel vind je verschillende snoepjes voor je hamster, zoals knabbelstangen en yoghurtdrops. Deze snoepjes zijn vaak niet zo gezond, er zit veel suiker in. Het is net als bij mensen: af en toe een snoepje kan geen kwaad, maar te veel is ongezond. In de dierenwinkel worden ook gezonde snoepjes verkocht, zoals tarwe-aren.

Meelworm
Sommige mensen geven hun hamsters meelwormen. Dit zijn levende beestjes, die hamsters kunnen eten. Je kunt ze kopen in sommige dierenwinkels. Je hamster heeft ze niet nodig om gezond te blijven, maar de meeste vinden ze wel erg lekker! Als je meelwormen koopt, doe ze dan in een bakje zonder deksel en met wat eten (groenvoer, meel, droge brinta).

Water
Over drinken is weinig te zeggen: hamsters drinken water. Wat wel belangrijk is, is waar het water in zit. Je kunt het in een bakje neerzetten, maar dit wordt gauw vies doordat de hamster erin gaat staan of er zaagsel in gooit. Handiger zijn drinkflesjes, die je aan de tralies op kunt hangen of met zuignapjes aan de kooi vast kunt maken.

Ren
Om te zorgen dat je hamster genoeg beweging krijgt, kun je een radje in zijn kooi zetten. Als je genoeg ruimte hebt, kun je ook een ren kopen of maken. De rennen die in winkels te koop zijn, zijn alleen geschikt voor dwerghamsters, omdat Syrische hamsters er makkelijk uit kunnen ontsnappen. Zelf een ren maken kun je op verschillende manieren doen, van hout of plexiglas, één die je weg kunt zetten of een opvouwbare. Let wel altijd op dat de ren hoog genoeg is (minimaal 40 cm) en dat hij goed sluit.

Slopende hamster
Sommige mensen laten hun hamster loslopen in de kamer. Dit kan alleen als je de kamer helemaal beveiligd hebt: snoeren wegstoppen, zorgen dat er geen andere dieren rondlopen en zorgen dat je hamster niet kan ontsnappen. Houd er rekening mee dat hamsters graag knagen, dus dat je behang en vloerbedekking niet veilig zijn! Verder zijn hamsters klein en nieuwsgierig, ze kunnen door gaatjes en openingen waarvan je denkt dat die veel te klein voor ze zijn.

Ziekte
Als je denkt dat je hamster ziek is, ga dan naar de dierenarts. Die kan kijken wat er aan de hand is en je misschien tips geven om hem beter te maken. Ook kun je op het Hamsterforum vragen of iemand weet wat er met je hamster is. Tekenen van ziekte kunnen zijn: bloed, bultjes, diarree, rare geluidjes, veel krabben, meer of minder eten en drinken dan normaal.

Warmte
In de zomer kan het erg heet worden voor je hamster. Om deze warmte wat minder te maken, kun je een schoteltje in de koelkast leggen, zodat het koud wordt, en het dan in de kooi leggen. Wat ook helpt is een koelelement of een fles water invriezen en tegen de buitenkant van de kooi aan leggen. Geef je hamster geen ijs, dit is te koud.
Verschoon het drinkwater wat vaker dan normaal en zorg dat de kooi op een donkere en koele plek staat. Geef je hamster wat minder nestmateriaal, zodat hij het niet zo warm heeft bij het slapen.