Kattenbont 

Katten hebben een mooie vacht. Maar helaas denken bonthandelaren daar ook zo over...

In een aantal Aziatische landen, zoals China, Thailand en de Filippijnen, worden er jaarlijks 2 miljoen honden en katten gefokt en gedood voor hun bont. Het merendeel wordt geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa.

De dieren die voor hun bont gehouden worden hebben zeker geen prettig leventje. Ze verblijven in donkere schuren en in de slachthuizen worden de dieren op gruwelijke wijze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Maar er zijn ook dieren die nog leven wanneer ze gevild worden.

Dit bont van honden en katten wordt gevonden in jassen, kragen, mutsen, speelgoed en zelfs in kattenspeeltjes. In Duitsland wordt kattenbont in dekens verwerkt die zouden werken voor mensen met reuma en andere gewrichtsaandoeningen. Vaak wordt dit bont ingekocht als konijnenbont en weet de verkoper ook niet dat het honden- of kattenbont is.

In opdracht van Bont voor Dieren heeft een onderzoek in een wetenschappelijk laboratorium uitgewezen dat speelgoedartikelen van hondenbont een verhoogd chroomgehalte bevatten. De bekende bontmuis bevat zelfs bijna 6 keer de toegestane hoeveelheid. Chroom is giftig bij inname via de mond.

In de VS is het verkopen, maken of vervoeren van producten van honden- en kattenbont verboden. Enkele lidstaten van de EU hebben ook een verbod. Maar Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voelt niks voor een verbod voor Nederland, ondanks een meerderheid voor een verbod in de Tweede Kamer in 2003.

De Kattenbond onderneemt zelf geen actie tegen kattenbont maar wil mensen er wel op wijzen geen producten, en dus ook geen kattenbeeldjes en kattenspeeltjes, met (katten)bont te kopen!

Voor meer informatie over kattenbont en bont van andere dieren verwijzen we je door naar Bont voor Dieren.