Ik heb van Silence een karakteranalyse laten maken, puur uit nieuwschierigheid, wat daar uit zou komen. Het resultaat is super mooi, precies Silence die daar omschreven wordt.

Hieronder het resultaat. De analyse is gemaakt door Roos. Haar site is http://www.karakteranalyses.nl/

 Ik begin met het benoemen van zijn vormen en welke eigenschappen daarbij horen. Later vat ik dit samen naar zijn persoonlijkheid en bekijk ik ook de bouw er nog even bij.

profiel: snoekshoofd:
teken van gevoeligheid en schrikachtigheid

kaken: groot:
intelligent en cooperatief

snuit: verfijnd:
wijst op gevoeligheid

mond: medium:
duidt niets bijzonders aan

lippen: goed gevormd:
teken van nadenken

neusgaten: erg groot, open en verfijnd:
mentaal snel, verder geinteresseerd, enthousiast en actief

kin: beetje puntig:
wanneer hij nerveus of gespannen is kan deze kin hard worden, het kan dan lijken of er een knopje omgaat en het gedrag is even veel heftiger. vechten met dit gedrag maakt alles alleen maar erger, beter kun je hem rustig kalmeren want als de kin hard is kan hij niks leren of opslaan, als je hem rustig kalmeert wordt de kin het snelste weer zacht en kun je verder waar je gebleven was.

ogen: amandelvormig:
een gewillig dier dat wel wat afstandelijker kan zijn tot hij je echt kent en helemaal vertrouwd
van voren gezien zijn zijn ogen mooi zichtbaar, dit maakt hem zelfbewust

oren: recht omhoog:
energiek, kan heftig worden

kruinen: 2:
70% van de paarden kan sterker en emotioneler reageren dan gemiddeld. ze kunnen op onverwachte momenten van streek raken en zijn dan maar moeilijk te kalmeren. ze presteren slechter onder druk en stress en wanneer je gaat vechten met het heftige gedrag maak je alles vaak alleen nog maar erger. rustig kalmeren zorgt ervoor dat de 'bui' het snelst weer over gaat.

Dit was het eerste gedeelte van de analyse. Silence is een erg intelligent paard en dan wordt afwisseling iets heel erg belangrijks. Afwisseling in zowel zijn dagelijkse leven als de dingen die jij met hem doet.
Door zijn intelligentie zal zij zich namelijk snel gaan vervelen maar hij kan enorm in de behoefte aan afwisseling worden voorzien wanneer hij veel buiten staat met soortgenoten en dus erg veel beweging krijgt op die manier. Ook zijn geest krijgt op die manier veel afwisseling en dat geeft hem een soort uitdaging als het ware waarvan hij vrolijk en gelukkig wordt.
Mocht het toch zo zijn dat hij een periode veel op stal staat dan is het belangrijk dat hij van hieruit dingen in de gaten kan houden of bv toch contact heeft met anderen of met zijn koppie naar buiten kan staan. Een hele saaie, donkere stal zal hem namelijk sneller aanleg geven om ondeugden te ontwikkelen zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen.
Het is sowieso een gevoelig dier en zal misschien snel stress en dergelijke opslaan wanneer hij zijn energie en gevoelens niet goed kwijt kan.
Ook in het werk wat jij met hem doet moet veel afwisseling en uitdaging zitten (pas wanneer de basis goed is natuurlijk) maar dan krijg je een paard dat geinteresseerd, enthousiast en actief is. Wanneer hij zich zou vervelen of het werk is te eentonig dan gaat hij meer zijn eigen ding en zit hij misschien meer in zijn eigen wereld.
Hij heeft een goede leider nodig, iemand die consequent en eerlijk is, door zijn intelligentie zou hij snel door iemand heen kunnen prikken die geen echte duidelijke leider is zeg maar en die hem niet die stabiliteit biedt die hij nodig heeft.
Gevoeligheid en zachtheid zijn ook erg belangrijk. Dit zijn eigenlijk sleutelwoorden bij hem waar je wat mee kan bereiken.
Iemand die hard, ruw en ongevoelig zou zijn krijgt niet veel uit een paard als Silence en krijgt waarschijnlijk veel miscommunicatie met hem.
Sowieso is hij een erg verfijnd en gevoelig paard dat de neiging kan hebben te gevoelig te worden. De communicatie moet dus heel verfijnd verlopen en je moet ervoor zorgen dat hij niet te veel druk ervaart. Wanneer dit wel gebeurd zou zijn kin hard kunnen worden, dit kan ook gebeuren bij een schrikreactie trouwens.
Veel eigenaren hebben het dan over gedrag waarbij als het ware een knopje omgaat. Ze worden heftiger en reageren anders. Kunnen even niks opslaan en vechten of dit gedrag hard aanpakken maakt alles alleen maar erger.
Het beste kan je hem gewoon rustig kalmeren als je tegen zo'n situatie aanloopt want wanneer de kin weer zacht is kun je gewoon verder gaan weer en vaak lijken paarden zich ook niets te herinneren van wat er gebeurd is..
Ook zijn 2 kruinen spelen hier een belangrijke rol in. 70% van de paarden die namelijk 2 kruinen hebben kunnen veel sterker en emotioneler reageren dan gemiddeld. Zo kunnen ze ineens schrikken van dingen die er altijd al waren en daarvan helemaal over de rooie gaan. Ook zijn er paarden die veel problemen geven bij trailerladen, sommigen bij rijden, en anderen zelfs bij het stallen ervan.
Ook bij de kruinen komt dus wat heftiger gedrag weg waar je absiluut nooit mee in gevecht moet gaan. Dit zal alles alleen maar erger maken en net als bij de harde kin werkt het het beste hem even uit te laten razan om hem vervolgens weer rustig op te pakken.
Het mooie van de 2 kruinen is wel, dat wanneer je dit gedrag helemaal begrijpt en er je foefjes voor hebt om er goed mee om te kunnen gaan, het vaak paarden zijn die net wat extra kracht en strijdlust lijken te bezitten. Zo waren enkele van Linda Tellington Jones haar beste wedstrijdpaarden namelijk paarden met 2 kruinen en bezaten zij ook deze eigenschap.
Over het algemeen is hij wel een gewillig dier maar zijn enorme gevoeligheid kan hem wat gecompliceerder maken, ook omdat vertrouwen en iemand echt goed kennen, weten dat hij op je kan bouwen etc zo belangrijk voor hem zijn dat hij daar misschien te strak aan vast houdt.
Veel spelen en jong en puur bezig zijn zouden dus hele goede dingen voor hem zijn om als het ware een stukje loslaten te leren misschien en gewoon te vertrouwen te hebben in dingen zoals ze zijn.
Daarbij is hij een energiek dier dat makkelijk heftig kan worden wanneer hij teveel druk of narigheid ervaart. Het is dus belangrijk om veel rust in te brengen maar dit toch te combineren met speelsheid, afwisseling en vreugde.
Hij is verder een erg nadenkend en zelfbewust dier, deze eigenschappen versterken zijn intelligentie eigenlijk weer!
Als ik naar de foto's van zijn bouw kijk zie ik een verhoogde spanning in het gebied van zijn hals. Ook lijkt de overgang van hals, schoft, rug wat meer gespannen of wat meer belast te zijn. Hij heeft ook iets een onderhals en alles laat dan zien dat wanneer je in het werken tegen verzet aanloopt bij bijvoorbeeld aan de teugel lopen, dat dit pijnlijk is voor zijn spieren in dat gebied. In die gevallen moet je altijd naar het paard luisteren en de oorzaak zoeken en er niet vanuit gaan dat het maar ongein is. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die wel zo denken. Misschien kan je Silence in dat hele gebied wat gaan masseren om te kijken of je zo wat spierspanning oplost. Ik denk zelfs dat Silence een paard is dat baat heeft bij massage over zijn gehele lichaam. Het maakt hem zelfbewuster van zijn lichaam en leert hem op een andere manier ontspannen en genieten.
Silence heeft al met al dus een hele intelligente en gevoelige persoonlijkheid. Hij heeft zeer mooie eigenschappen maar goed communiceren met hem zal niet altijd even makkelijk zijn en daardoor heeft hij een bepaalde gebruiksaanwijzing. Wanneer jullie echter een goede band als basis hebben, en de wil om ver te komen, dan komt alles wel goed. Je moet er samen veel aan werken maar wanneer Silence voor je gaat en hij je helemaal vertrouwd dan is hij een dier waar je een hele speciale band mee kan hebben en dan veel van kan genieten!

Dit was de hele analyse van Silence, ik ben benieuwd naar je reactie en wanneer je nog vragen hebt hoor ik ze graag!

Groetjes Roos