De hamster

Hamsters zijn op verschillende plekken te koop: in dierenwinkels, bij fokkers of in opvangcentra.

Dierenwinkel
In dierenwinkels worden de meeste hamsters gekocht. Let op het geslacht van de hamster, hoe zijn omgeving, de kooi, eruit ziet en of hij er gezond uit ziet. Een hamster die in elkaar gedoken zit in een hoekje ziet er natuurlijk heel zielig uit, maar misschien is hij ziek en weet je niet hoe je hem moet verzorgen. Dierenwinkels geven niet altijd goede uitleg of advies, dus zorg dat je eerst zelf goede informatie hebt gezocht.

Fokker
Als je je hamster bij een fokker vandaan haalt, weet je de achtergrond van de hamster, wie de ouders zijn. Let ook hier goed op hoe de hamsters erbij zitten. Bij sommige fokkers kun je, voor je je hamstertje op komt halen, eens komen kijken hoe het eraan toe gaat.

Opvangcentra zijn bedoeld om achtergelaten, ongewenste hamsters een nieuw tehuis te geven. Soms zijn hier jonge hamstertjes te krijgen, maar meestal wat oudere. Een hamstertje hiervandaan halen is natuurlijk heel goed, maar bedenk wel dat zo'n hamster nare dingen meegemaakt kan hebben en hierdoor wat bang en niet zo tam kan zijn. Je kunt in zulke gevallen beter zorgen dat je wat ervaring met hamsters hebt.

Uit de hand eten
Heb je je keuze gemaakt en zit je hamster thuis in zijn kooi, laat hem dan de eerste tijd met rust. Het is allemaal nieuw voor hem, net als voor jou. Als je hem een paar dagen zijn gang laat gaan, raakt hij gewend aan de kooi en de omgeving. Als dit eenmaal is gebeurd, kun je beginnen om hem aan jou te laten wennen en hem tam te maken. Dit is iets wat je langzaam op moet bouwen. Je kunt beginnen door tegen je hamster te praten, zodat hij aan je stem went, of door je hand af en toe in de kooi te leggen. Zo raakt hij gewend aan je geur. Als je wat eten op je hand legt, zal de hamster daar op af komen en leren dat jouw hand iets leuks betekent.
Sommige hamsters zullen in het begin erg bang zijn en je bijten. Het is niet erg dat je hiervan schrikt, maar probeer zo rustig mogelijk te blijven, anders schrikt je hamster nog meer. Soms zal hij ook bijten om te proberen of je hand eetbaar is, dit is maar zachtjes bijten.
Na een tijdje oefenen en geduld, zal je hamster je leren herkennen en kun je hem optillen. Probeer dit de eerste keer vlak boven een tafel of de grond, zodat de hamster niet diep valt, als hij valt.
Wil je nog een stapje verder gaan, ga dan met je benen wijd en je voeten tegen de muur aan zitten. Zet je hamster in de driehoek van je benen en laat hem daar wat rondlopen en snuffelen.