Binnenkatten 

Er zijn buiten veel gevaren voor de kat. Zo kan de kat overreden worden, de weg kwijt raken, verwondingen oplopen of beschoten worden. Uit onderzoek is gebleken dat ook burenruzies ervoor zorgen dat de kat binnen gehouden wordt. Genoeg redenen dus om je geliefde huisdier binnen te houden.

Zolang er voldoende rekening gehouden wordt met de behoeften van een kat, hoeft dit absoluut geen probleem te zijn. Wordt er niet voldoende rekening gehouden met de kat dan kan de kat probleemgedrag gaan vertonen als gevolg van stress en verveling. Dit kunnen dingen zijn als onzindelijkheid, vernielzucht of agressiviteit.

Een van de belangrijkste aspecten van het binnenhouden van een kat is ervoor zorgen dat de kat zijn energie kwijt kan en zich niet zal vervelen. Dit kan gedaan worden door de kat verschillende klimmogelijkheden en speeltjes aan te bieden. Een krabpaal kan hiervoor uitkomst bieden en is ook nog eens belangrijk voor het afgeven van geuren.
Door af te wisselen tussen verschillende speeltjes en ze niet allemaal tegelijk aan de kat te geven zullen de speeltjes steeds weer interessant blijven. Door te spelen werkt de kat ook aan zijn conditie en door in beweging te blijven zal hij zich goed blijven voelen.
Als eigenaar is het de bedoeling om elke dag minstens een uur met de kat te spelen, wat ook de band tussen eigenaar en kat zal versterken. Door twee katten aan te schaffen of er later een speelkameraatje bij te nemen kan de kat ook spelen met soortgenootjes.

Een ander belangrijk aspect is dat de kat zich op een rustig plekje kan terug trekken van alle andere huisgenootjes. Ook een eigen plekje van waaruit de kat de rest van de ruimte in de gaten kan houden vinden katten fijn. De mogelijkheid om naar buiten te kijken is ook erg belangrijk voor een kat die de hele dag binnen zit. De omgeving van de kat blijft ook spannend door wat voorwerpen eens op een andere plek te zetten of eens een doos of iets dergelijks neer te zetten.

Niet elke kat kan zomaar binnen gehouden worden. Als een kat zijn hele leven al gewend is om naar buiten te kunnen kan het erg stressvol zijn als de kat van de ene op de andere dag niet meer naar buiten kan. Het beste is om een kat hier geleidelijk aan te wennen. Maar er zullen katten zijn die hier niet aan zullen wennen en niet alleen binnen gehouden kunnen worden. Als van te voren bekend is dat de kat niet naar buiten mag of kan is het het beste een kat te kiezen die nog nooit naar buiten is geweest zodat de kat niet beter weet.

Katten die vrij naar buiten kunnen hebben meer kans om een ziekte op te lopen dan een kat die binnen zit. Maar ook een kat die niet buiten komt kan ziek worden doordat mensen ziektekiemen mee naar binnen nemen, bijvoorbeeld onder de schoenzool. Het is daarom belangrijk om ook binnenkatten te enten.

Om de kat toch te laten genieten van wat frisse lucht en het zonnetje zouden mensen met een tuin ook de tuin af kunnen zetten of een kattenren kunnen maken. Zo kan de kat toch naar buiten maar zit hij wel veilig.