Hamsterspulletjes

Voordat je een hamster koopt, is het handig om alvast een kooi en andere spullen in huis te hebben. Dan kun je je hamster meteen in zijn nieuwe omgeving zetten als je hem mee naar huis neemt. De meeste spullen zijn te koop in de dierenwinkel, maar sommige kun je ook zelf maken als je geld wilt besparen of het leuk vindt.

De kooi kun je op verschillende plekken kopen. In de dierenwinkel zijn verschillende kooien te koop. Op internet, bijvoorbeeld op Marktplaats, kun je tweedehands kooien kopen, meestal voor een lagere prijs.
Er zijn verschillende soorten kooien: traliekooien, dichte kooien, buizenkooien en een aquarium of terrarium.
Elk van die kooien zijn er weer in verschillende vormen en maten. Voor alle soorten kooien geldt dat ze nooit te groot kunnen zijn, maar wel te klein. Een kooi van 40 bij 70 cm. heeft een geschikte maat.
Van elke soort kooi bespreek ik er één.


Traliekooi: Ferplast Mary. De kooi heeft een plastic onderbak met een bovenkant van tralies. De maten van deze kooi zijn 80 bij 50 centimeter. Deze kooi is de meest geliefde traliekooi bij hamsterliefhebbers, omdat hij zo groot is, niet erg hoog en een hoge plastic onderbak heeft, zodat zaagsel er moeilijk uit kan vallen. Bovendien zit er bovenop de kooi een grote deur, waar makkelijk spulletjes doorheen kunnen. Nadeel aan deze kooi is dat hij moeilijk te vervoeren is, juist omdat hij zo groot is.


Dichte kooi: Ferplast Duna. Deze kooi heeft een plastic onderbak met een doorzichtige plastic bovenkap erop en tralies aan de bovenkant. Er is een versie waarbij de tralies naar de zijkant te schuiven zijn, en één waarbij ze omhoog te klappen zijn. De kooi is 70 bij 40 centimeter. Deze kooi is handig omdat het zaagsel geen kans heeft om eruit te vallen. Een nadeel is dat de hamster weinig mogelijkheid heeft om aan de tralies te hangen, als dat zijn hobby is en dat sommige speeltjes en flesjes alleen geschikt zijn voor traliekooien. Ook vinden sommige mensen het, vooral bij angstige hamsters, vervelend dat de hamster alleen van bovenaf te benaderen is.


Buizenkooi:
Ferplast Liza. Deze kooi bestaat uit een traliekooi met een buizenstelsel van plastic buizen eraan. De maten van deze kooi zijn 75 bij 35 centimeter. Voordelen van deze kooi zijn dat je er andere kooien aan vast kunt maken door middel van de buizen. Nadelen zijn dat de buizen lastig zijn schoon te maken en soms niet goed aan elkaar vast zitten.


Aquarium/terrarium: Dit zijn glazen bakken, met verschillende afmetingen. Aquaria worden soms weggedaan, omdat er een klein scheurtje in zit. Waterdicht is de bak dan niet meer, maar een hamster kan er prima in wonen. Bij beide bakken moet je wel zorgen dat de hamster genoeg te klimmen heeft, omdat er geen tralies zijn waar hij dat mee kan doen.

Kijk bij Knutseltips hoe je je kooi zo veilig mogelijk kunt maken.


Als je een kooi hebt gekocht, moet hij gevuld worden. Op de bodem moet bodembedekking komen. Hier zijn verschillende soorten van, zoals zaagsel, hooi en houtsnippers. Allemaal hebben ze andere voordelen. Houtsnippers zijn bijvoorbeeld handig als je een langharige hamster hebt, zodat de bodembedekking niet aan zijn vacht blijft hangen. Het meest gebruikt is zaagsel. De bodembedekking is te koop in de dierenwinkel.


Om de kooi in te richten, kun je verschillende speeltjes kopen. Wat in ieder geval in de kooi moet zitten is: een huisje. Deze zijn in de dierenwinkel in verschillende vormen te vinden. Sommige hamsters slapen niet graag in een huisje, maar voor de zekerheid kun je ze het beste een beschutting geven.


In het huisje kun je nestmateriaal doen, zodat je hamster er een mooi nestje in kan maken. Geschikt nestmateriaal is WC- of keukenpapier. Dit is goedkoop en je hebt het altijd wel in huis. In de dierenwinkel zijn ook speciale nestmaterialen te koop. Pas op: koop geen hamsterwatten. In deze watten kunnen hamsters verstrikt raken en zelfs een pootje breken! Hennepvezel, papiersnippers of No Smell zijn bijvoorbeeld wel geschikt.


Een hamster heeft ook een radje nodig om in te kunnen rennen. Ook deze zijn er weer in verschillende vormen. De beste radjes zijn dichte, omdat een hamster met zijn pootjes tussen de tralies van een open radje kan blijven haken. Dwerghamsters en jonge syren hebben aan een radje van 15 centimeter doorsnede genoeg. Voor volwassen syrische hamsters is een grote maat nodig, een radje van minstens 18 centimeter doorsnede, anders krijgt hij een kromme rug.


Zonder een voerbakje kan een hamster wel, maar het is wel handig. Veel dingen kun je hiervoor gebruiken, van bakjes uit de dierenwinkel tot theekopjes uit een kinderserviesje.


Verder is een drinkflesje nodig. Het meest voorkomende drinkflesje is een doorzichtige met een rode onderkant. Daarnaast zijn er ook Sippy-flesjes, die wat moeilijker te gebruiken zijn, omdat het tuitje vaak problemen geeft. Je moet het goed aandraaien, omdat het anders gaat lekken. Een bakje met water is niet erg handig en onhygiënisch. De hamster kan het omstoten, er in gaan staan of er zaagsel of voer in gooien.


Naast deze dingen, die elke hamster nodig heeft, zijn er nog enkele dingen die handig zijn, zoals een zandbakje. Dit kan meerdere doelen dienen. Hamsters hebben een vast plekje waar ze plassen in de kooi. Hierdoor kan er witte aanslag op de kooi komen. Als je een zandbakje in de kooi zet, zullen sommige hamsters hun behoefte hierin doen, zodat je alleen het bakje hoeft te verschonen en de hele kooi niet zo vaak. Hiernaast is een zandbakje ook goed voor de vacht van de hamster. Hij kan in het zand rollen en graven. In de dierenwinkel zijn zogenaamde hamstertoiletten te koop, maar je kunt ook gewoon een plastic bakje gebruiken. In het bakje kan geen gewoon zand uit de tuin, maar speciaal chinchillazand. Dit is te koop in de dierenwinkel in zakjes, flessen of bussen.

Hangmatje
Als je een hoge kooi hebt, zijn hangmatjes nodig. Hierdoor valt de hamster niet helemaal naar beneden en valt hij zacht. Natuurlijk kun je ook voor de lol hangmatjes ophangen. In de dierenwinkel zijn hangmatjes te koop, maar je kunt ze ook zelf maken van een stuk stof en wat stevig touw of kettinkjes om ze op te hangen.

Klimtouw
Wat de kooi leuker maakt voor de hamster en mooier om te zien, zijn extra speeltjes. In de dierenwinkel zijn verschillende te koop en zelf kun je er ook wat maken. De dingen waar je op moet letten als je zelf speeltjes maakt, is dat het materiaal niet giftig is en dat het geen scherpe randjes heeft. Kartonnen doosjes, WC-rollen, PVC-buizen, buizen van Pringles, glazen potjes en bloempotten zijn aanraders.


Als je je hamster ergens mee naartoe wilt nemen, bijvoorbeeld naar de dierenarts, op vakantie of naar een oppas, dan is een vervoersbakje erg handig, omdat kartonnen doosjes zo zijn doorgeknaagd. Deze bakken zijn in verschillende soorten en maten te koop in de dierenwinkel. Laat je hamster er alleen tijdens de reis in zitten, de bakken zijn te klein om hem er langer in te laten zitten. Doe wat bodembedekking, nestmateriaal en voer in het bakje. Als de reis wat langer is, geef dan ook wat groente, zodat je hamster vocht binnenkrijgt. Een drinkflesje gaat namelijk nogal moeilijk in zo'n bak.